AKTIVNA HRVATSKA

Vježbama protiv tjeskobe: Jednostavan trening koji će sve dobro oraspoložiti

07.04.2020 u 14:28

Bionic
Reading

Dani prolaze i stresne situacije se samo gomilaju pa ne čudi kako mnogi od nas osjećaju nelagodu i tjeskobu. Sportsko-edukativni projekt 'Aktivna Hrvatska' savjetuje kako pobijediti upravo te osjećaje

Trener Patrik Kramarić uz pomoć predavača na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu Marina Dadića vodi nas kroz trening koji će sve dobro oraspoložiti.

Period u kojem se nalazimo ispunjen je situacijama zbog kojih smo pod stalnim stresom, napetosti i shodno tome u takvim trenutcima osjećamo se tjeskobno i depresivno.

Pretjerana izlaganja takvim osjećajima ostavljaju traga na nama i zato je važno pokušati naprosto manipulirati s njima i eventualno ih pokušati minimizirati. Izvrsna metoda liječenja depresivnih i tjeskobnih stanja je tjelesna aktivnost koja ne mora biti niti teška niti naporna.

'Jednostavnim vježbama koje ponekad rješavaju složene probleme možemo pozitivno djelovati na čitav niz procesa u organizmu koje direktno donose zdravlje, unutarnje zadovoljstvo ili jednom riječju sreću. Jedan od tih sustava čije procese želimo potaknuti je hormonalni sustav. Onaj dobar osjećaj koji svi imamo kada napravimo dobar trening zapisan je svima u nekim našim moždanim matricama, pa onda je i logično da ga u što većoj količini vremena pokušavamo ponovno izazivati i zapisivati. Podloga ovih dobrih osjećaja leži u lučenju svih onih 'hormona sreće' tijekom i nakon treninga koji dobro utječu na raspoloženje. Važno je i reći da kontinuiranom tjelesnom aktivnošću pozitivno djelujemo na kompletan hormonalni sustav i direktno time imamo puno dobrih efekata a možda i najvažniji od njih su - povećanje sreće i zadovoljstva!', ističe Marin Dadić.

Tim Aktivne Hrvatske donosi zanimljiv trening iza kojeg ne trebaju nikakvi posebni rekviziti. Sastoji se od niza jednostavnih vježbi koje mogu izvoditi djeca, ali i osobe starije životne dobi, a koji će nam sigurno dobro doći za vrijeme dok smo kod kuće.

1. Jumping Jack

Izvodite skokove tako da naizmjenično širite i skupljate noge i ruke te ovaj dinamički pokret kontinuirano ponavljajte. Ovu Vježbu izvodite 30 ponavljanja kroz 3 serije.

2. Kratki trbušnjak

Iz ležanja na leđima podižite gornji dio kralježnice od podloge i izvodite pokret kratkog trbušnjaka. Tijekom izvedbe važno je da je donji dio kralježnice stabilno na podlozi te da vježbu izvodite u umjerenom tempu. Kratki trbušnjak ponovite 20 ponavljanja kroz 2 serije.

3. Bočni izdržaj s kukovima gore dolje

Iz pozicije bočnog izdržaja na laktu podižite i spuštajte kukove od podloge prema dolje. Tijekom izvedbe vježbe zadržite kralježnicu u neutralnom položaju uz aktivne mišiće trupa i kralježnice. Vježbu ponovite 8 ponavljanja svaka strana kroz 2 serije.

4. Jednonožni mali most

Iz pozicije ležanja na leđima savijenih koljena pod 90 stupnjeva pružite jednu nogu naprijed i potisnite kukove prema gore. Tijekom izvedbe vježbe cijelo vrijeme imajte aktivne mišiće trupa. Vježbu ponovite 8 ponavljanja svaka noga kroz 2 serije.

5. Čučanj u iskoraku

U poziciji iskoraka spustite se prema dolje, prilikom spuštanja nemojte dozvoliti da vam koljeno odlazi prema unutra te ispred prstiju stopala. Vježbu ponovite 5 ponavljanja svaka noga kroz 3 serije.

6. Penjač

U poziciji upora na pruženim rukama naizmjenično povlačite jedno pa drugo koljeno prema prsima. Ovisno o razini treniranosti vježbu možete izvoditi u brzom, umjerenom i sporom tempu. Tijekom izvedbe važno je da vam kukovi ne propadaju prema podlozi te da je kralježnica u neutralnom i prirodnom položaju. Vježbu ponavljajte 20 puta svako koljeno na prsa kroz 3 serije.

7. Čučanj skok

Iz polučučnja lagano skočite prema gore i doskočite u istu poziciju, navedeni pokret izvodite kontinuirano. Važno je da prilikom skoka i doskoka koljena ne odlaze prema unutra te da mekano doskačete. Vježbu ponovite 10 ponavljanja kroz 2 serije.