BAČEN NOVAC

Vitaminske infuzije sve su popularnije među poznatima, a stručnjaci tvrde: 'Od njih nema nikakve koristi, to su pomodne stvari za koje nema medicinskog opravdanja'

14.08.2022 u 18:09

Bionic
Reading

Kate Middleton, Rita Ora, Justin Timberlake, Katy Perry, Madonna, ali i domaći poznati poput Maje Šuput posegnuli su za hit terapijom u obliku infuzije ili injekcije koje se sastoje se od odabrane kombinacije vitamina, minerala i aminokiselina u fiziološkoj otopini. Njima se rješava kronični umor, mamurluk, pad imuniteta, preveniraju se bolesti i brže sagorijevaju masnoće, podiže se energija, pojačava snaga i izdržljivost čak i usporava starenje i pomaže kod predgripoznog stanja. Na tu temu potražili smo mišljenje stručnjaka koji upozoravaju da nema dovoljno znanstvenih dokaza da će ubrizgavanje vitamina pomoći

Nedavno se pisalo kako je Petar Grašo zbog pada imuniteta i iscrpljenosti pred koncert primio vitaminsku injekciju od koje se ubrzo oporavio. No nije on jedini, mnogi naši poznati nerijetko posežu za istom istom metodom u privatnim poliklinikama.

Na Instagramu su se mogle vidjeti fotografije na kojima Maja Šuput sjedi sa braunilom u ruci koja je 'skoknula na energetsku infuziju jer jednostavno nema kad biti umorna i bolesna'. Kako cijeli postupak izgleda? Dođe se, legne ili sjedne pola sata, prikopča vas se na infuziju, platite i - oporavite. No evo što o svemu tome kažu stručnjaci.

'Informaciju o vlastitom stanju metabolizmu prvo moramo dobiti iz KKS slike (krvne slike) kako bismo mogli pravilno regulirati svoju prehranu. Kad se napravi kompletnu krvnu sliku mogu se doznati nedostaci te višak vitamina i minerala. Nažalost, mnogi žude za brzim rezultatima vitke linije i lijepe kose, kože i svega što nudi industrija ljepote. Glad za ljepotom prati i kod nekih liječnika i glad za novcem', smatra dipl. ing biotehnilogije, nutricionistkinja mr. Mirjana Tonković.

Napominje da najbolji učinak za postignuće vitke linije nije niti dijeta niti tretmani s injekcijama nego kontrolna namirnica koje unosima kao i njihova količina. 'Svaki unos vitamina i minerala bez liječničke kontrole i KKS (krvne slike) nije preporučljiv. Žalosno je da neki liječnici toliko gladni i željni novca da su zaboravili da im je struka brinuti se za zdravlje čovjeka', govori nam i dodaje:

'Vitamini i minerali su naš izvor života i najbolje ih tijelo konzumira iz hrane. Zato se okrenite zdravoj prehrani i vodi! Budite odgovorni prema svome tijelu, a uvijek možete promijenite loše životne navike. Maknite se od injekcija koje vam se nude, a nisu preporučene od strane vašeg liječnika. Vitamin B12 ima važnu ulogu jer je kobalamin i bitan je za krvne stanice te ga najviše dobivamo iz namirnica životinjskog i nešto manje iz onih biljnog podrijetla. Nekim osobama je dodatno potreban vitamin B12, a njegovu primjenu može odrediti i pratiti liječnik. Svaki čovjek ima svoj metabolizam i svoju posebnost i i zato smo i različiti', objašnjava nutricionistica Tonković.

Čuveni gastroenterolog emeritus prof. dr. Izet Hozo, predavač na Medicinskom fakultetu s pet desetljeća bogatom karijerom kaže da takve metode nemaju veze s medicinom, nego biznisom.

'Citirat ću svog kolegu, starijeg od mene, emeritusa profesora Zvonka Rumboldta koji je za takav vid liječenja kazao narodsku rečenicu 'luk i voda'. Što u prijevodu znači da od toga de facto nema nikakve koristi. Jer infuzije, ti 'čudesni kokteli' koji vraćaju organizam u stabilnost, pomažu, jačaju i tako dalje u suštini nisu ništa. Infuzije su rezervirane za one pacijente koji ne mogu uzimati lijekove na usta ili su u nekom teško, besvjesnom stanju, u šoku, poradi teškog općeg stanja zbog infekcije, pothranjeni i sl.. Njima se daju takve infuzije iz jednosatvnog razloga da im organizam ne bio ostao bez tekućine i time došlo do zatajenja bubrega. Davanje koktela s mineralima, vitaminima i ne znam s čim zapravo nema nikakvo medicinsko opravdanje. Nikakvih kliničkih dokaza za to nema', kaže nam i dodaje kako zdrav čovjek ne treba infuziju.

'Hoće li se netko subjektivno osjećati bolje nakon čudnovatog koktela vitamina i minerala koji se parenteralno daju, znači kroz infuziju i pritom masno naplate, to je subjektivna stvar svakog čovjeka. U medicini postoji nešto se zove persuazija. Ako vama netko da neki lijek ili tekućinu i kaže: 'Od ovoga ćete se preporoditi', vi ćete se htjeli-ne htjeli osjećati bolje. Nema dokaza za to. Dakle, moje mišljenje kao čovjeka koji 50 godina radi u medicini i ima jako puno iskustva je da su to pomodne stvari za koje nema medicinskog opravdanja', navodi poznati liječnik.