ZDRAVLJE SRCA

[VIDEO] Volite slatko, ali se brinete za svoje zdravlje? Tamna čokolada mogla bi biti odgovor!

10.09.2020 u 19:03

Bionic
Reading

Nije sve slatko loše za nas. Tamna čokolada jedan je od proizvoda koji smanjuje šansu raznih zdravstvenih problema

Časopis European Journal of Preventive Cardiology objavio je istraživanje koje ukazuje da je tamna čokolada dobro za zdravlje srca i krvnih žila. Autor istraživanja dr. Chayakrit Krittanawong sa Medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu u Teksasu kaže da čokolada sadržava zdrave hranjive tvari poput flavonoida, metilksantina, polifenola i stearinske kiseline koji smanjuju upale i povećavaju razinu dobrog kolesterola.

Stručni termini zapravo samo znače da je tamna čokolada puna antioksidanata koji poboljšavaju protok krvi, smanjuju upale i popravljaju raspoloženje i koncentraciju. Štoviše, kakao, na primjer, sadrži više tvari koje smanjuju unos lošeg kolesterola nego većina hrane koju Amerikanci dnevno konzumiraju.

Postoji još jedna dobra stvar u vezi tamne čokolade – njeni pozitivni utjecaji ne gube na snazi bez obzira koliko je držite na polici. Za razliku od zelenog čaja čije se kvalitete smanjuju s vremenom, tamna čokolada ima isti učinak čak 50 tjedana, a kakao i do 75 godina.

Novo istraživanje pregledalo je pedeset godina različitih već obavljenih znanstvenih radova i zaključak je da je konzumiranje tamne čokolade dva puta tjedno povezano s osam posto manjom šansom koronarnih bolesti.

Kakao se povezuje sa znatno nižom smrtnošću od kardiovaskularnih, no i svih drugih zdravstvenih problema. Razlog tomu je smanjivanje nakupljanja naslaga na krvnim žilama.

Čokolada se povezuje i s protokom krvi u mozak što poboljšava kognitivne funkcije. Moguće je i da pojačava dovod kisika širom tijela tijekom vježbanja.

Jedina negativna strana čokolade je da je loša za kožu. Povezuje se s nastankom bubuljica.

Važno je napomenuti da je tamna čokolada dobra za zdravlje samo ako nije pretjerano rafinirana. Na primjer, kakao je najbolji ako se u proizvodnji nisu koristile lužine kako bi se smanjila njegova prirodna kiselost.

Tamna čokolada ima puno manje šećera i manje kalorija od mliječne i bijele čokolade.

Naravno, važno je biti umjeren. Dovoljno vam je samo 25 grama tamne čokolade nekoliko puta tjedno. Druge namirnice koje su podjednako zdrave su jabuke, čaj, luk, agrumi i bobičasto voće.