NOVO ISTRAŽIVANJE

[VIDEO] Tajna napokon otkrivena: Mačke vole mačju metvicu jer im služi kao sprej protiv komaraca

21.01.2021 u 23:18

Bionic
Reading

Novo istraživanje koje je predvodio Masao Miyazaki sa Sveučilišta Iwate u Japanu pronašlo je snažan kemijski spoj koji je vjerojatno odgovoran zašto mačke toliko luduju za mačjom metvicom i srebrnom trtom

Mačke obožavaju mačju metvicu i srebrnu trtu. Te biljke u mačkama oduvijek izazivaju pomalo neobičnu reakciju. Znanstvenici do sad nisu znali zašto mačke toliko vole te dvije biljke, no i ta je tajna napokon riješena.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu 'Science Advances' koje je predvodio Masao Miyazaki sa Sveučilišta Iwate u Japanu pronašlo je snažan kemijski spoj nepetalaktol. Nepetalaktol odbija komarce i čini se kako bi to moglo biti objašnjenje kako su mačke razvile sklonost biljkama koje ga sadrže.

Kad se nađu u blizini mačje metvice i srebrne trte, mačke ih uglavnom počnu lizati i gristi, te se trljati o njih. Mačke nakon toga ponekad provedu između pet i 15 minuta u euforičnom stanju mirovanja. Čak i velike mačke ne mogu odoljeti tim biljkama.

Nepetalaktol mogao bi dovesti do potpuno novog sredstva protiv komaraca. Drugo otkriće provedenog istraživanja bilo je to da taj kemijski spoj ima nekakav neurološki učinak kod mačaka.

Znanstvenici iz Japana i Ujedinjenog Kraljevstva surađuju na daljnjem otkrivanju svojstava nepetalaktola.

Istraživanje je vršeno na primjerku od 25 laboratorijskih mačaka, 30 divljih mačaka i nekoliko velikih mačaka koje žive u zatočeništvu. Dok su sve mačke imale istu reakciju na srebrnu trtu i mačju metvicu, psi i miševi uopće nisu reagirali na te biljke.

Ono što znanstvenicima još uvijek nije jasno je zašto druge životinje nisu razvile istu sklonost biljkama koje služe kao sredstvo protiv komaraca. Moguće objašnjenje je činjenica da su mačke grabežljivci koji love svoj plijen koristeći strpljivo čekanje i tiho kretanje. Sredstvo protiv komaraca svakako bi im pomoglo u takvim situacijama.