SUPTILNI ZNAKOVI

[VIDEO] Što nam nokti govore o našem sveukupnom zdravlju

30.07.2020 u 21:14

Bionic
Reading

Kod problema s kožom, znakovi su vrlo često očigledni i možemo ih vidjeti i osjetiti. I nokti imaju svoje suptilne signale o sveukupnom zdravlju, ali ih često ili previđamo, ili ostaju skriveni ispod laka. Dermatolozi upozoravaju na što treba obratiti pažnju

Nokti se sastoje od keratina, istog materijala od kojeg su građeni kosa i koža, ali je u noktima on kompaktniji i u više slojeva, što ga čini tvrdim. Zbog slične strukture, nokti poput kože mogu ukazivati na neke zdravstvene probleme, a dermatolozi iz njih mogu iščitati i neke veće probleme s ukupnim zdravstvenim stanjem.

Bijeli polumjesec u dnu nokta

Stručni naziv za ovaj dio nokta je lunula, koji je u svom normalnom obliku malen i tek viri iz pokožice. Malo bjelkaste boje nije razlog za zabrinutost, ali ako se ova površina počne širiti i zauzme polovicu nokta ili više, priča se mijenja. Pojava se naziva Terryjevi nokti i pokazatelj je sistemskih bolesti, od bolesti jetre do zatajenja srca.

Slabi i lomljivi nokti

Ovo stanje noktiju može biti uzrokovano različitim stvarima, poput stresa, pretjerivanja s alkoholom, starenja ili nedostatka vitamina, ali najčešće je primjetno kod pacijenata s lošom prehranom.

Lomljivim i slabim noktima najčešće doprinosi manjak vitamina B i D. Iako je umor najčešći pokazatelj nedostatka željeza, to se može odraziti i na nokte koji postaju lomljivi ili poprimaju oblik žlice.

Stres također pridonosi slabljenju noktiju. Tijelo pod stresom ima ograničenu zalihu hranjivih tvari koje šalje vitalnim organima poput mozga ili srca, a pronalazi ih na 'manje važnim' mjestima poput kose i noktiju.

Crne ili smeđe pruge

Od svih abnormalnih znakova na noktima na koje treba paziti, smeđa pruga koja kreće iz pokožice nokta možda zaslužuje najviše pažnje. Naziva se melanonihija, a definira kao crno ili smeđe pigmentirana pruga na postelji nokta. U većini slučajeva je benigna, ali može biti iznak melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Primijetite li da se na postelji nokta formira smeđa linija, obično okomita, zatražite pregled kod dermatologa.

Vodoravne brazde

Vodoravna uzdignuća i brazde na samom noktu mogu biti uzrokovani traumom samog nokta, ali mogu ukazivati i na ozbiljnije probleme. Primijetite li ih na svom noktu, a niste imali neku fizičku traumu poput prignječenja vratima, posavjetujte se s liječnikom, jer ovo može biti znak pothranjenosti, psorijaze ili problema sa štitnjačom.

Crveni prsti s infekcijom

Nokti i vrh prsta su zatvorena cjelina, pa postane li taj dio previše natečen ili inficiran, može doći do prekida cirkulacije. Pimijetite li da vam je nokat, ili više njih, crven, natečen i inficiran, ne oklijevajte s traženjem liječničke pomoći.