EKRANI POSVUDA

[VIDEO] Moderan život: Izlaganjem plavom svjetlu ne štetimo samo očima, već i koži

18.01.2021 u 18:56

Bionic
Reading

Ako želite spriječiti prerano starenje, stručnjaci preporučuju zaštitu od različitih oblika zračenja, čak i plavog svjetla

Podaci ukazuju da je Sunčevo svjetlo štetno za kožu, no nova istraživanja uključuju i plavo svjetlo u opasno zračenje. Dermatologinja dr. Stefanie Williams kaže da naša novonastala povezanost s raznim ekranima polako radi štetu našoj koži.

Prosječna osoba između 23 i 39 godina starosti pogleda ekran svog telefona oko 150 puta dnevno. Statistike pokazuju da u prosjeku provodimo oko tri sata i 15 minuta gledajući u ekran telefona.

Ukratko, sad smo izloženi značajno većim količinama plavog svjetla nego što je to bio slučaj prije pametnih telefona. Ako provodite četiri radna dana ispred ekrana, izlažete se istoj energiji kao da ste proveli 20 minuta na otvorenome u podne.

Svjetlo visoke energije poznato i kao plavo svjetlo predstavlja mogući problem za kožu zbog stvaranja slobodnih radikala, tvrdi dr. Williams. Plavo svjetlo može uzrokovati starenje kože, pogotovo zato jer penetrira dublje u kožu od UVA i UVB svjetla.

'Štoviše, plavo svjetlo može doći sve do dermisa gdje se nalaze kolagen i elastin', kaže dr. Williams.

Čak i ono što izaziva pigmentaciju čini našu kožu starijom. Vidljivo svjetlo jače izaziva pigmentaciju od UV svjetla.

Svjetlo je također zaslužno i za remećenje sna. Ako smo tijekom noći izloženi značajnoj količini plavog svjetla, bit će nam teže zaspati. Plavo svjetlo utječe na razinu melatonina, hormona povezanog sa spavanjem.

Iako je štetno za oči i kožu, plavo svjetlo donosi i neke zdravstvene koristi. Plavo svjetlo podiže razinu budnosti i stvara dobro raspoloženje.

Neki dermatolozi preporučuju plavo svjetlo kao terapiju za bubuljice. Kratko izlaganje plavom svjetlu navodno pomaže s aknama.

Stručnjaci se slažu da zbog raznih ekrana kojima smo okruženi više nije dovoljno zaštititi kožu samo po izlasku iz kuće, već i kad vrijeme provodimo doma. Za početak bi trebali pokriti ekrane svojih sprava sa zaštitom od plavog svjetla. Neki pametni telefoni imaju i opciju za zamjenu plavog svjetla uobičajenim žutim svjetlom.

Drugi oblik sprječavanja penetracije plavog svjetla u kožu su zaštitne kreme bogate antioksidantima poput vitamina E. Antioksidanti u prehrani također pomažu.