KVARI OČI I REMETI SAN

Stručnjaci upozoravaju: LED rasvjeta je jeftina i energetski učinkovita, ali može nanijeti nepopravljivu štetu zdravlju

16.05.2019 u 12:39

Bionic
Reading

Poznato je kako plavo svjetlo kojega emitiraju LED zasloni može poremetiti prirodni ritam spavanja, a stručnjaci sada upozoravaju na štetnost snažnih LED svjetala koja su 'foto-otrovna' i mogu trajno oštetiti mrežnicu i poremetiti ritam spavanja

Francuska agencija za hranu, zaštitu okoliša, zdravlje i sigurnost na radu (ANSES) u izvješću od 400 stranica upozorava da LED svjetla mogu uzrokovati nepovratan gubitak stanica mrežnice i dovesti do čestog uzroka sljepoće te pozivaju dužnosnike da revidiraju ograničenja maksimalne izloženosti LED svjetlima koja štetno plavo svjetlo emitiraju u znatno većim količinama.

Odvojenim proučavanjem utjecaja akutne izloženosti LED svjetlima visokog intenziteta i kronične izloženosti izvorima manjeg intenziteta ustanovljeno je da LED zasloni telefona, tableta i prijenosnih računala ne predstavljaju opasnost za oštećenja oka, no izvješće upozorava na opasnost intenzivnih žarulja koje se koriste u svjetlima automobila.

Međutim, iako manje opasna, čak i kronična izloženost LED svjetlima manjeg intenziteta može ubrzati starenje tkiva mrežnice i doprinijeti pogoršanju vida.

LED tehnologija je zahvaljujući dugotrajnosti, niskim cijenama i energetskoj učinkovitosti u samo jednom desetljeću preuzela polovicu tržišta rasvjete, a stručnjaci predviđaju i daljnji rast tog udjela koji bi do kraja sljedeće godine mogao nadmašiti i 60 posto.

Za istu količinu svjetla klasična žarulja sa žarnom niti potroši otprilike pet puta više energije nego LED žarulja.

U proizvodnji LED žarulja koje emitiraju bijelu svjetlost, kombiniraju se LED izvori svjetla kraćih valnih duljina, odnosno plave i ultraljubičaste svjetlosti, i žuti premazi fosfora. Što je svjetlo kojega žarulja emitira bjelje ili 'hladnije', veći je udio štetne plave svjetlosti u spektru.

Svjetlost kraćih valnih duljina ima veću energiju i zbog toga dublje prodire u naše oko.

LED svjetla danas su sveprisutna pa nas osim u domovima, obasjavaju u uredima, pogonima i s ulične rasvjete, a sve češće nalaze se i u svjetlima automobila i igračkama.

U usporedbi s rasvjetnim tijelima, LED zasloni telefona, tableta i prijenosnih računala imaju znatno slabiji intenzitet svjetlosti i stoga ne predstavljaju opasnost za oštećenje oka, ali otprije je poznato da mogu poremetiti biološki ritam i obrasce spavanja, pogotovo kad se koriste noću ili u tamnijem okruženju.

ZA LAKŠI SAN

Što je filtar plavog svjetla na smartfonu i zašto ga trebate aktivirati?

Pogledaj galeriju

ANSES upozorava da su na ovakve poremećaje posebno osjetljiva djeca, jer kristalne leće u njihovim očima nisu u potpunosti oblikovane.

Ometanje cirkadijskog ritma tijela (dnevno-noćni biološkio ritam za otprilike 24 sata) pospješuje metaboličke poremećaje poput dijabetesa, kardiovaskularne bolesti i neke oblike raka, navodi se u izvješću ANSES-a, a upozoravaju i na stroboskopski efekt u nekim LED svjetlima izazvan malim fluktuacijama električne struje koji može uzrokovati glavobolje, vizualni zamor i povećati rizik za nesreće.

ANSES preporučuje da prilikom kupnje LED svjetla za kućnu rasvjetu birate 'tople bijele' žarulje (temperatura boje ne više od 2500 Kelvina), ograničite izloženost LED izvorima s visokim udjelom plavog svjetla i izbjegavate LED zaslone prije spavanja.

Također napominju da je svjetlost nekih žarulja za prednja svjetla automobila prejaka te da je potrebno za proizvođače uvesti ograničenja.

ANSES se dotaknuo i sunčanih naočala i nekih filtera u čiju djelotvornost, što se tiče štetne plave svjetlosti, sumnjaju.

Kako smanjiti izloženost plavoj svjetlosti

Koristite filtere plave svjetlosti na telefonima, tabletima ili računalima kako biste noću zaštitili kožu i oči.

Postoje i aplikacije za filtriranje plave svjetlosti na vašim računalima ili telefonima. Neke od njih plavu svjetlost filtriraju samo navečer, dok neke to rade cijelo vrijeme, poput 'noćnog načina' koji se može pronaći i u postavkama nekih telefona.

Koristite kreme za sunčanje faktora 50 koje štite od šireg spektra svjetlosti, i osim blokiranja UVA i UVB zraka sadrže željezne okside štite i od plave svjetlosti.

Serumi vitamina C pružaju antioksidacijsku zaštitu od plavog svjetla.

Izbjegavajte korištenje telefona ili računala u mraku, jer se zjenice više rašire i time propuštaju više plave svjetlosti.