zvijezde kuhaju

Velike gurmanice: Naše poznate dame, sve odreda vrhunske kuharice, podijelile su s nama svoje omiljene i prefine zimske recepte

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Pozadina - Wavebreak / Profimedia, Sandra Simunovic/PIXSELL, Josip Regovic/PIXSELL, Borna Filic/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL, Sanjin Strukic/PIXSELL

Mnogi već znaju to da se među domaćim slavnim osobama kriju pravi kulinarski dragulji, dame koje kuhaju s užitkom i strašću, a koje rado svoje načine pripreme dijele s drugima. Ksenija Erker, Sanja Vejnović, Suzy Josipović, Sanja Doležal i Karmela Vukov Colić za tportal su predstavile neke svoje favorite za gozbu u zimskom razdoblju

'Premda ću i za Božić i za Novu godinu skuhati tradicionalnu sarmu, i to u najvećem loncu i sa svim pripadajućim suhomesnatim domaćim blagodatima, od srca preporučujem recept Otvorena sarma. Za klasičnu sarmu treba sat pripreme i dva, tri kuhanja, a ova je gotova za 40-ak minuta i, što je najvažnije, ima pravi okus te u tanjuru izgleda kao da ste izrezali onu klasičnu. Tako u dugim zimskim danima možete uživati u okusu sarme svaki tjedan', poručila je Ksenija Erker.

Sastojci:

  • 1 kg kiselog rezanog zelja
  • 700-800 g mljevenog mesa (junetina, svinjetina)
  • 2 glavice luka
  • žlica sjeckanog češnjaka i peršina
  • šaka riže
  • 500 g mesnatog dimljenog špeka
  • sol, papar, žličica crvene paprike (slatke i ljute)
  • lovorov list
  • žlica masti i ulja

Priprema: Na žlici masti i ulja dinstajte na kockice izrezan luk i pola količine špeka, dodajte meso, začinite pa dinstajte 10 minuta, dodajte zelje i rižu te po ukusu začinite solju, paprom, crvenom paprikom, lovorovim listom i zalijte vodom da prekrije jelo oko centimetra. Poklopljeno kuhajte 10-15 minuta, maknite s vatre i ostavite poklopljeno 5-10 minuta. Preostali špek izrežite na komade i s krumpirom skuhajte u drugoj rajngli za prilog (može i pokoja kobasa).

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot/ Kod nas doma/HRT

Kad ste zadnji put uživali u sočnoj puretini? Ako se toga ne možete ni prisjetiti, glumačka diva Sanja Vejnović daje svoj prijedlog, čuveni recept za pureća prsa s kruškama i jabukama.

Sastojci (za 4 porcije):

  • 1 kg purećih prsa u komadu
  • 2 žlice senfa estragona
  • žlica provansalskih trava (Herbes de Provence)
  • 2 veće jabuke
  • 2 kruške
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • malo soli
  • 2 žlice ulja
  • žlica maslaca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 ºC. Pureća prsa posolite sa svih strana. Gornju stranu namažite senfom u debelom sloju. Po kori od senfa pospite provansalske trave. Tako pripremljena prsa stavite u nauljenu posudu s poklopcem. (Ako nemate poklopac, puretinu možete prekriti folijom. Pazite da je posuda za pečenje dovoljno visoka da vam se folija ne zalijepi za meso). Poklopite i pecite u zagrijanoj pećnici od 40 minuta do sat vremena. Nakon 30 minuta maknite poklopac i pečenje prelijte vinom. Dio kore od senfa past će na dno posude u sok od pečenja. Vratite poklopac ili foliju. Nastavite peći.

Jabuke i kruške ogulite i narežite na kriške. Voće pirjajte na maslacu na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, podlijevajući s malo vode. Kad jabuke i kruške omekšaju, a tekućina se reducira, dodajte vrhnje za kuhanje i prstohvat soli. Pustite da proključa. Pomiješajte sa sokom od pečenja. Prelijte preko puretine. Sve pecite još 10 minuta. Poslužite s krumpirovim valjušcima.

Valjušci (Schupfnudeln)

Sastojci:

  • 1,4 kg bijelog (starog) krumpira hrapave kore
  • 500 g oštrog brašna
  • ½ žličice naribanog muškatnog oraščića
  • prstohvat soli
  • 2 jaja

Priprema:

Tijesto umijesite isto kao kad pravite njoke. Na kraju se ne oblikuju njoki, nego rukama napravi oblik valjuška. Možete ih poslužiti kao prilog nekom jelu, preliti umakom ili krušnim mrvicama poprženim na maslacu.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Recept za još jedno ukusno i tradicionalno zimsko jelo - dinstano kiselo zelje sa špekom - ima bivša manekenka i modna agentica te organizatorica brojnih javnih događanja Suzy Josipović.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 60-70 dag narezanog kiselog zelja (kupusa) - jedna glavica zelja
  • 2-3 žlice octa – za kuhanje zelja
  • luk – sitno nasjeckan
  • 10 dag špeka/pancete – narezanih na šnitice
  • jabuka (naribana)
  • slatka crvena paprika
  • ljuta crvena paprika – prema želji
  • lovorov list
  • nekoliko bobica kleka - može, a i ne mora
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Kiselo zelje narežite na trakice ili kockice i stavite u lonac s hladnom vodom, posolite i dodajte malo octa te kratko blanširajte (prokuhajte). Ako nemate vremena, možete ga samo isprati u hladnoj vodi da ispusti višak soli i da nije toliko kiselo.

U tavi dinstajte sitno nasjeckan luk pa dodajte zelje i pomiješajte. Dinstajte nekoliko minuta i miješajte, pa dodajte žlicu, dvije vode. Zatim stavite narezan špek ili pancetu, a prema želji možete dodati i naribanu jabuku (s korom), posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku, lovor, bobice kleka, pomiješajte i dinstajte nekoliko minuta, pa nalijte toliko vode da prekrije zelje, poklopite i dinstajte 20-ak minuta. Kada zelje omekša i voda ispari iz posude, obrok je gotov. Prema želji, zelju možete dodati kobasice i suho meso.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Recept s kiselim zeljem, takozvani moslavački složenac za jake zime dobili smo od Karmele Vukov Colić, voditeljice koja je prošlog prosinca objavila kuharicu 'Kuhinja života'. Ima izuzetan recept prema kojem su njezine bake čuvale meso, a nama danas djeluje kao vrhunska poslastica. Razne vrste mesa prekrivene rezanim kiselim kupusom, pa na nekoliko sati 'zaboravljene' u pećnici, pojašnjava Karmela, okrijepit će, ojačati imunitet i prkositi svakoj zimi.

Sastojci:

  • velika glavica kiselog kupusa
  • 50 dag svježih svinjskih rebrica
  • 2 tanja juneća ramsteka
  • 50 dag suhog svinjskog mesa
  • 2 para domaćih češnjovki
  • 50 dag slanine narezane na deblje ploške
  • batak i zabatak dimljene guske - po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Narežite kupus na rezance. U duboku glinenu posudu slažite: red kupusa pa junetinu, kupus, suho meso, kupus, svježe svinjsko meso, kupus, kobasice, kupus, gusku, kupus. Po vrhu poslažite slaninu. Poklopite i stavite u pećnicu na tri sata. Poslužite u posudi u kojoj ste pekli, uz restani krumpir kao prilog.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Pjevačica i voditeljica Sanja Doležal godinama skuplja kuharice, a ima ih više od 90. Vrsna je u pripremi hrane, pa u rubrici 'Kuhanje je IN' u 'IN Magazinu' Nove TV od ponedjeljka do petka kuha, savjetuje i otkriva svoje kulinarske trikove. Nama je dala recept za Malakoff tortu.

Sastojci:

  • 2 kutije piškota
  • maslac ili margarin za kreme
  • 25 dag šećera u prahu
  • vanilin šećer
  • 8 žutanjaka
  • 1 dcl mlijeka
  • 0,5 dcl ruma
  • 15 dag mljevenih badema
  • 4 dcl slatkog vrhnja
  • 100 g isjeckanih pistacija

Priprema:

Maslac ili margarin za kreme i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanjke i mlijeko te postepeno mljevene bademe. Piškote poslažite u kalup, naizmjence slažući piškote i kremu. Torta mora odstajati preko noći, a drugi dan treba je izvaditi iz kalupa, ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i posipati pistacijom.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!