odličan desert

Toliko su dobri da im ni kraljica ne može odoljeti: Kraljica Maxima otkrila je recept za slasne keksiće, savršene za blagdanski stol

08.12.2021 u 10:18

Bionic
Reading

Nizozemska kraljica Maxima u svibnju ove godine proslavila je rođendan u krugu najbližih, a tom prilikom posluženi su njezini omiljeni keksići alfajores sa slasnim dulce de lecheom, odnosno slatkim namazom od mlijeka i šećera. A kraljica je otkrila i recept za ovu poslasticu

Na proslavi rođendana nizozemske kraljice Maxime, koja je porijeklom iz Argentine,na stolu se našla jedna doista posebna poslastica – keksići alfajores koji su zapravo argentinski specijalitet.

Alfajores su ukusni sendvič keksići koji se pune dulce de lecheom, vrstom karamel kreme, a zatim valjaju u kokos mrvice. Na Facebook i Instagram stranicama nizozemske kraljevske obitelji Maxima je podijelila recept i napisala: 'Odrasla sam uz alfajores, to su moji omiljeni kolačići!' Tako da sada ove slasne kolačiće možete ispeći kod kuće.

Potrebni sastojci:

  • 300 g kukuruznog škroba
  • 200 g brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 ravne žličice praška za pecivo
  • Sjemenke mahune vanilije
  • 150 grama šećera
  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 4 žumanjka
  • Korica organskog limuna
  • 1 žličica konjaka

Za nadjev:

  • Dulce de Leche (gotovo ili domaće od kondenziranog mlijeka i šećera)
  • Kokos mrvice

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.

U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke (kukuruzni škrob, brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sjemenke vanilije, šećer), a zatim dodajte omekšali maslac.

Dodajte žumanjak i konjak, zamijesite tijesto rukama i oblikujte kuglu. (Ako je tijesto previše mrvičasto, samo dodajte dvije žlice limunovog soka). Nakon toga stavite da odstoji sat vremena.

Zatim tijesto razvaljajte na otprilike 5 mm debljine i čašom ili kalupom za kekse izrežite krugove promjera 4 cm.

S razmakom od 2 cm kekse poslažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 10 - 12 minuta. Kolačići trebaju ostati svijetli kako se ne bi bili presuhi i lomljivi.

Pustite da se keksići ohlade. Zatim zalijepite dva biskvita slojem dulce de lecheom kako biste napravili duple kekse. Na kraju rubove keksa uvaljajte u osušeni kokos.

Recept za kolačiće kraljice Maxime preuzet je iz časopisa 'Freundin', a napisala ga je Elisabeth Huebner.