PRIRODNO JE NAJLJEPŠE

Vašim noktima potreban je oporavak od učestalog geliranja? Evo kako ćete ponovo imati zdrave i čvrste nokte

17.04.2020 u 14:45

Bionic
Reading

Nakon mjeseci geliranja noktiju, vaši su nokti toliko slabi da se pitate kako ih uopće još uvijek imate? Vrijeme u izolaciji iskoristite za obnavljanje noktiju uz pomoć ovih jednostavnih savjeta kojih se uistinu nije problem pridržavati

Vijest o zatvaranju kozmetičkih salona pogodila je mnoge žene diljem zemlje. Posebno je teško pala onima koje svaki mjesec bez iznimke geliraju nokte kako bi oni bili lijepi i uredni. No jeste li se zapitali što gel čini vašim noktima? Geliranje noktiju dugi niz godina, pa čak i mjeseci, može ošteti strukturu nokta, učiniti ih osjetljivima na dodir i toplinu te ih učiniti vizualno neprivlačnima.

Stoga je sada pravi trenutak da vrijeme u izolaciji iskoristite za obnavljanje noktiju kako bi oni ponovno bili zdravi i prirodno lijepi. Donosimo vam detaljne upute kako ukloniti gel s noktiju i učiniti ih ponovno čvrstima i njegovanima.

Uklonite gel s noktiju

Ako redovito posjećujete salone ljepote kako bi stavili gel na nokte, poprilično smo sigurni da im je potrebna dubinska njega. No prije nego što se bacite na njegu noktiju, potrebno je ukloniti gel, a to baš nije jednostavno. Ukoliko imate trajni lak, uz pomoć ovog trika brzo i sigurno ćete ukloniti sav višak laka. Ukoliko je riječ o klasičnom gelu, procedura je vrlo slična ali i nešto zahtjevnija.

Isturpijajte površinu nokta kako bi se aceton lakše upio. Namočite blazinicu u aceton te njome prekrijte nokat i sve zamotajte aluminijskom folijom koja će sačuvati toplinu i ubrzati postupak. Pustite da aceton djeluje na noktima 30 minuta. Laganim guranjem uklonite blazinicu i foliju s nokta. Gel bi se trebao početi guliti na rubovima. Upotrijebite štapić za potiskivanje kožice te laganim podizanjem uklonite gel. Laganim potezom podižite gel s površine nokta, pazeći da ne oštetite nokat.

Nokte isturpijajte na kratko

Nokti ispod gela lakše rastu, u smislu da ih je lakše uzgojiti jer ih gel štiti od pucanja. No čim skinete gel, nokti su tanki poput lista papira i vidno oštećeni te ih je potrebno uzgojiti ispočetka. Nokte odrežite ili skratite turpijom kako ne bi došlo do pucanja i listanja te kako bi noktima omogućili da izrastu čvrsti od samom početka.

Izbjegavajte agresivne sapune i gelove

Sada je potrebno prati ruke češće nego inače, kako bi bili sigurni da virus s ruku ne dođe u doticaj s ustima, očima i nosom. Dezinfekcijski gelovi i sapuni mogu oštetiti vašu kožu i dodatno oslabiti i nadražiti nokte, stoga je važno obratiti pažnju na sadržaj sapuna koji koristite. Odaberite one bez abrazivnih sulfata koji će dodatno isušiti i ošteti kožu i nokte.

Sačuvajte svoje nokte

Ne bi bilo loše nositi rukavice rijekom pranja posuđa te svaki put nakon nanijeti hidratantnu kremu za ruke i nokte, kako bi nokte nahranili i zaštitili od pucanja. Kreme na bazi shea maslaca odlično su rješenje jer pružaju duboku hidrirataciju noktiju koji su skloni isušivanju čak i u normalnim okolnostima, a posebno sada. Kremu za ruke možete pomiješati s prirodnim uljima poput primjerice maslinovog ulja, kako bi ruke i nokti bili glatki i sjajni.

Postoje i brojna kupovna ulja za nokte koja ne djeluju samo na same nokte, potičući njihovu regeneraciju i jačajući korijen nokta, već i na kutikulu. Kada je isušena, vrlo je vidljiva, a kako biste riješili njen problem, samo kap jednog od ovih ulja dnevno intenzivno njeguje, hrani, štiti, obnavlja i vraća elastičnost isušenoj kožici oko nokta.

Nanesite lak za osnaživanje noktiju

U drogerijama ćete pronaći brojne proizvode za osnaživanje noktiju, poput laka za očvršćivanje noktiju koji djeluje poput bazičnog laka koji obnavlja strukturu nokta, daje mu čvrstoću i hrani ga, najčešće proteinom keratinom koji se prirodno nalazi u noktima i kosi. Njegovim nanošenjem noktima pružamo zaštitnu barijeru koja ih s vremenom čini sve čvrščima i otpornijima. Lak za učvršćivanje nanesite dva puta dnevno na nokat i ponovite postupak sve dok ne osjetite da im više nije potrebna pomoć.

Jačajte nokte prehranom

S obzirom da su nokti građeni od proteina, važno je unositi adekvatnu količinu proteina, posebice onih bogatih aminokiselinama cisteinom i metioninom koje sadrže sumpor. Aminokiselina cistein nalazi se u hrani kao što je meso peradi, jogurt, žumanjak jajeta, crvena paprika, češnjak, luk, brokula, prokulice i zob, a obilje aminokiseline metionin nalazi se u bjelanjku jajeta, ribi, bijelom mesu peradi i svježem siru. Također tijelu osigurajte reodviti unos namirnica bogatih biotinom (ikiriki, bademi, blitva, kozje mlijeko, jogurt, rajčica i jaja, mrkva, luk, avokado, losos, banane) te vitamina B12 (teleća jetra, srdele, divljač, losos, morski rakovi, govedina, bakalar, jogurt, mlijeko, jaja).

Nokti oblikovani poput žlice stručno se nazivaju koilonihija, a obično su znak anemije uslijed nedostatka željeza, dok deformacije na noktima može uzrokovati nedostatak cinka, a nedostatak vitamina C može pogodovati razvitku zanoktica i uraslih noktiju, pa imajte na umu redovito unositi i namirnice bogate ovim vitaminima i mineralima.