UBOJICE ŽUDNJE

Uzroke splasnule želje za seksom nekad je jednostavno otkloniti: Evo što sve može biti okidač

04.01.2020 u 17:58

Bionic
Reading

Smanjena želja za seksom, ili njen potpun izostanak, može biti uzrokovana ozbiljnijim problemima koji zahtijevaju pomoć liječnika ili stručnih savjetnika, ali često to mogu biti i manje ozbiljne stvari koje možete riješiti sami ili s partnerom

Stres

Kad smo pod stresom, puno je toga što radimo kako bismo si olakšali, ali osjećati se seksi pod navalom stresa rijetko kome polazi za rukom. Stres se događa na poslu, u domu, u vezama i događa se svima, a naučite li se na zdrav način nositi s njim, može vam biti od velike pomoći. Puno toga možete naučiti sami, a pomoć možete potražiti i od savjetnika ili liječnika.

Problem s partnerom

Među glavne ubojice žudnje za seksom ubrajaju se problemi s partnerom, a osobito je to izraženo kod žena jer im je osjećaj bliskosti glavni dio seksualne žudnje. Kod oba spola ti problemi mogu biti posljedica svađa, loše komunikacije, osjećaja izdaje i drugih stvari vezanih uz povjerenje. Ako sami ne uspijevate riješiti problem, obratite se savjetniku za parove.

Alkohol

Piće vas može učiniti otvorenijim za seks, ali previše alkohola može oslabiti seksualni nagon. Kao ste pijani, to može ubiti i seksualnu žudnju kod vašeg partnera. Ako imate problema sa suzdržavanjem od alkohola, potražite pomoć.

Premalo sna

Ako je nedostatak seksualnog nagona postala uobičajena stvar, možda ne spavate dovoljno. Odlazite li na počinak prekasno ili ustajete prerano? Je li uzrok vaših problema sa spavanjem otežana sposobnost uranjanja u san, nemogućnost zadržavanja sna ili stanja poput apneje tijekom spavanja? Sve što remeti kvalitetan noćni odmor može se odraziti i na seks. Umor potkopava seksi osjećaje. Poradite na svojim navikama spavanja, a ako to ne pomogne, porazgovarajte s liječnikom.

PRIUŠTITE SI KVALITETAN SAN

Potreba za spavanjem ne opada starenjem, a ove greške najčešće radimo nakon četrdesete

Pogledaj galeriju

Roditeljstvo

Samom činjenicom da ste postali roditelj nećete izgubiti seksualni nagon, ali postane malo teže biti blizak dok vam se djeca motaju oko nogu. Angažirajte povremeno dadilju kako bi se mogli posvetiti jedno drugom i kako biste bili i partneri, a ne samo roditelji. Ako je u pitanju beba, pokušajte sa seksom dok spava.

Uzimanje određenih lijekova

Neki lijekovi mogu ugasiti seksualnu želju, a uključuju neke od ovih skupina: antidepresivi, lijekovi za krvni tlak, lijekovi za kontrolu rađanja (neke studije pronalaze vezu, a neke ne), kemoterapija, lijekovi protiv HIV-a, finasterid.

Promjena lijeka ili doze mogla bi vam pomoći, ali nikad to nemojte činiti na svoju ruku, već u dogovoru s liječnikom. Svakako prijavite svome liječniku ako vaš seksualni nagon stane ubrzo nakon što ste počeli uzimati novi lijek.

Loša slika o tijelu

Ako ste zadovoljni svojim izgledom, lakše ćete se osjećati seksi. Čak i ako se trudite i radite na tomu da dovedete svoje tijelo u formu, poradite na prihvaćanju onakvog kakvo je trenutno. Dobar osjećaj o samome sebi može vas oraspoložiti, a primijetite li da vaš partner ima problema s prihvaćanjem sebe, uvjerite ga da je seksi.

Debljina

Kada vas muči prekomjerna težina ili ste pretili, seksualna je želja često prigušena. Razlozi mogu biti razni, od toga da ne uživate u seksu, ne možete to raditi onako kako biste željeli ili vas muči niska razina samopoštovanja. Poradite li na osjećajima prema samom sebi, ako je potrebno i uz pomoć savjetnika, osjetit ćete veliku razliku.

Problemi s erekcijom i niska razina testosterona

Muškarcima s erektilnom disfunkcijom učestala briga o samom seksualnom činu može prigušiti želju. Erektilna disfunkcija i niska razina testosterona mogu se liječiti, a isto tako parovi zajedno mogu poraditi na tome da to ne utječe na njihov odnos.

Depresija

Depresija može ugasiti zadovoljstvo u mnogim stvarima, pa tako i seksu. Ovo je samo jedan od mnogih razloga za traženje pomoći. Ako vaše liječenje uključuje terapiju lijekovima, obavijestite svog liječnika primijetite li da vam je seksualni nagon nizak jer neki (iako ne svi) lijekovi za depresiju smanjuju seksualni nagon. Razgovarajte o tome i sa svojim psihoterapeutom.

Menopauza

Mnogim ženama seksualni nagon se smanjuje oko menopauze. Jednim dijelom uzrok su simptomi poput vaginalne suhoće ili boli tijekom seksa. Međutim svaka žena je drugačija pa sjajan seksualni život nakon menopauze nije isključen ako njegujete svoju vezu, radite na samopoštovanju i zdravlju općenito.

Nedostatak bliskosti

Seks bez osjećaja bliskosti može ubiti želju, jer intimni odnos je puno više od toga. Ako se vaš seksualni život nalazi u praznom hodu, pokušajte pronaći više vremena samo za vas dvoje, ali vremena koje ćete provoditi zajedno bez seksa. Razgovarajte, priljubite se jedno uz drugo, naizmjence masirajte jedno drugo. Pronađite načine da izrazite ljubav i bez seksa. Približavanje može osvježiti i obnoviti vaš seksualni nagon.