ZDRAVO I UKUSNO

Uz ove začine kilogrami se puno lakše tope

14.01.2016 u 07:10

Bionic
Reading

Ako se planirate riješiti viška kilograma i pritom ukusno jesti, opskrbite se mirisnim i zdravim začinima koji su dokazani saveznici u borbi s mrskim kilogramima

Kurkuma
Egzotični začin koji jelu daje karakterističnu žutu boju pomaže u sagorijevanju masnoća što je dokazalo istraživanje sa Sveučilišta Tufts iz 2009. Kurkuma je začin koji grije. Naime riječ je o začinu koji povećava temperaturu tijela što pak ubrzava metabolizam. No ovaj začin nije samo odličan saveznik vitke linije već ima i brojne druge zdravstvene blagodati, od regulacije hormona tijekom menstruacije do prevencije Alzheimerove bolesti. Usporava proces starenja i smanjuje mogućnost pojave respiratornih problema, astme, laringitisa, bronhitisa i drugih bolesti dišnog sustava. Kurkuma je odlična u prevenciji lošeg kolesterola LDL koji oštećuje arterije i izaziva bolesti srca. Može ga sniziti i tako sprečava nastanak plaka i inhibira stvaranje krvnih ugrušaka.

Ako ne znate kako koristiti kurkumu, probajte s juhama i umacima, dodajte je recimo u povrtne juhe poput one od crvene leće kojoj će dati i prekrasnu boju. Najbolje ju je dodavati pri kraju kuhanja jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva.



Cimet

Miris cimeta evocira blagdansko vrijeme, no ovaj mirisni začin dokazano suzbija apetit i pruža dulji osjećaj sitosti te regulira šećer u krvi. Također može smanjiti razinu triglicerida za 30 posto što je važno za zdravlje srca i prevencija srčanog udara. Iako smo cimet navikli jesti uglavnom u kolačima, pokušajte ga dodati u kavu ili čaj, na svježi sir ili u jogurt, a može se koristiti i u marinadama za meso.



Kajenska papričica

Kajenska papričica još je jedan od začina koji grije, a slično kao kurkuma, podiže temperaturu tijela što dovodi do bržeg rada metabolizma. Naime kad je konzumirate, tjerate organizam da koristi više energije i kisika te tako trošite kilograme. Prema nekim istraživanjima, dodavanjem male količine kajenske papričice u jelo sagorijevate i do 100 posto više kalorija pri jednom obroku. Osim toga, studija sveučilišta Perdue pokazala je kako su ispitanici koji su obroke začinili njome imali slabiju želju za hranom, posebno masnom, slatkom i slanom. Dakle, idealno ako želite stesati liniju. Stoljećima se već koristi kao začin, ali i lijek. Potiče cirkulaciju, probavu i pomaže kod bolova u donjem dijelu leđa pa ne čudi da je čest sastojak krema protiv mišićnih bolova. Odlična je i za ženske probleme, artritis, infekcije, srčane ili cirkularne probleme.



Kumin ili kim

Samo jedna žličica dnevno u obroku pomoći će vam da sagorite i do tri puta više masnoća, pokazala je jedna nedavna studija. Dodajte ga juhama, namazima, umacima ili ga koristite u marinadama.. Istraživanje koje je provedeno na iranskom medicinskom sveučilištu Šahid Sadoughi pokazalo je nevjerojatne rezultate: samo žličica kumina dnevno pomaže u mršavljenju te smanjuje opseg masnog tkiva i razinu kolesterola. Za to je zaslužan kurkumin, sastojak kurkume koji pomaže pri topljenju masnih naslaga,a dokazano smanjuje nastanak masnih stanica i njihov rast. Kurkumin između ostalog povećava sposobnosttijela da stvara zdrave masne stanice. Jedna žličica ovih aromatičnih sjemenki zadovoljava 22 posto dnevnih potreba za željezom, mineralom koji pomaže u održavanju visoke razine energije te pomaže imunitetu u borbi protiv gripe. Prema jednom istraživanju, kumin također može poboljšati pamćenje.

Đumbir
Baš kao cimet, i đumbir kontrolira razinu šećera u krvi, ali pomaže i u bržem sagorijevanju masnoća poput kurkume i kajenske papričice. Đumbir oslobađa organizam viška masti i kolesterola, smiruje želudac. Smatra se univerzalnim lijekom jer uravnotežuje rad svih organa, jača imunitet, osvježava i energizira cijelo tijelo, a pomaže i u ublažavanju reumatskih tegoba, liječenju viroze i gripe. Koristite ga u cijeđenim sokovima, čajevima, marinadama i umacima.

Češnjak
Jedite više češnjaka i brže će istopiti masne naslage, a ovaj začin neugodna mirisa ima i brojne druge zdravstvene blagodati. Poznat je kao prirodni antiseptik i antibiotik, no također uspješno snižava razinu lošeg kolesterola (LDL) i triglicerida. Alicin koji se nalazi u češnjaku uspješno razgrađuje štetne masnoće koje se nakupljaju na stjenkama arterija, pospješuje probavu i rad želuca te potiče rad jetre, bubrega i prostate. Dokazano djeluje protiv viroza pa ublažava simptome prehlade i skraćuje vrijeme bolesti, a osim toga jela čini ukusnijima. Manje kliničko istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition pokazalo je da oko dvije glavice sirovog sjeckanog češnjaka mogu odlično djelovati u borbi protiv prehlade već za tri sata. Slično je dokazala i starija studija iz 2001., osobe koje su svakodnevno konzumirale češnjak imale su jači imunitet i lakše se odupirale prehladama te se brže oporavljale kad bi se prehladile.



Crni papar

Crni papar također ima termogeno djelovanje što znači da ubrzava metabolizam te na taj način pridonosi bržem sagorijevanju masti. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry dokazalo je da crni papar pomaže i u sprečavanju nastajanja novih masnih nakupina. Crni papar ima protuupalno djelovanje, regulira rad probave, poboljšava funkciju i prirodni je antidepresiv koji reducira stres i nesanicu te poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Kardamom
Osim što je izvrstan začin u kulinarstvu, kardamom je bogat ljekovitim svojstvima, a pomaže kod loše probave i potiče metabolizam. Zahvaljujući tome, može ublažiti problem nadutosti, žgaravicu, a može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja. Smatra se i diuretikom te je vrlo koristan za probleme urinarnog trakta, čisti bubrege od kalcija i uree te tako pomaže u mršavljenju. Koristi se za pripremu kolača, odlično se slaže s jabukama i kruškama, a sjajno funkcionira i s mesom.