KAD SE KILOGRAMI TOPE

Uz koje smo dijete mršavjeli ove godine?

14.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Neke dijete i po nekoliko godina imaju vjerne sljedbenike koji uz vježbu i disciplinu tešu liniju o kakvoj su sanjali. Ovo su neke od najpopularnijih dijeta ove godine koje su prakticirale žene širom svijeta, a većinu njih proslavile su poznate ličnosti koje se također muče s kilogramima

Dukanova dijeta

Jedna od najpopularnijih dijeta u ovoj godini je Dukanova dijeta, a rezultat je 35-godišnjeg rada Francuza Pierrea Dukana. Osnovne namirnice u prehrani su meso i mliječni proizvodi s minimumom masnoća, jaja te salate svih vrsta. Prvi dio faze držite dva do deset dana, ovisno o broju kilograma koji trebate skinuti. Neograničeno jedete nemasno meso i mliječne proizvode s malo masti te do dva jaja u jednom danu. Računajte da nije preporučljivo pojesti više od četiri žumanca u tjednu. Zatim slijedi faza 'plovidbe' kada dodajete povrće i salate koje izmjenjujete po danima s namirnicama iz faze 'napada'. U trećoj fazi dodajete i voće, a po završetku dijete ostaje vam takozvani bijeli četvrtak kad jedete samo proteine.

Mediteranska dijeta

Ovaj tip prehrane vrlo je bogat različitim povrćem i sezonskim voćem. U osnovne namirnice spadaju tjestenina, kruh, mahunarke, riba, začinske trave, maslinovo ulje, ovčje i kozje mlijeko, sirevi i vino, kus-kus, palenta i ostale integralne žitarice. Maslinovo ulje glavni je izvor masnoće u prehrani, a poznato je kako je osobito korisno u prevenciji i liječenju povišenoga kolesterola i arterioskleroze. Jaja se konzumiraju maksimalno četiri puta tjedno, a riba i meso peradi su glavni izvor bjelančevina životinjskog porijekla.

Banane su poželjne u škrobnoj dijeti
Škrobna dijeta

Temelji se na istraživanjima da nisu svi ugljikohidrati loši. Neki sadrže tvar koja se zove rezistentni škrob i koja aktivno potiče gubitak težine. Nalazi se u bananama, zobi, grahu i krumpiru, a glavno mu je svojstvo da se odupire probavi. Rezistentni škrob putuje kroz probavni sustav gotovo netaknut, proizvodeći masne kiseline koje stimuliraju enzime za otapanje masti. Istraživanja sugeriraju da je dovoljno dodati male količine rezistentnog škroba jutarnjem obroku da bi tijelo brže sagorijevalo masnoće, omogućujući tako da potrošite čak 25 posto više kalorija dnevno. Istodobno, budući se ne osjećate jako gladni, unosite zapravo oko 10 posto manje kalorija nego inače. Navodno je 10 do 15 grama rezistentnog škroba dnevno dovoljno da se aktivira brzo mršavljenje.

Atkinsova dijeta

Ova dijeta ima četiri faze. U prvoj fazi od dva tjedna treba izbjegavati ugljikohidrate i hranu koja ih sadrži. Uz ugljikohidrate trebate izbjegavati voće i lisnato povrće. U drugoj fazi vraćaju se ugljikohidrati, ograničeni na 15-40 grama, ovisno o tjelesnoj težini. Treća faza dozvoljava konzumaciju veće količine ugljikohidrata te se, za njenog trajanja, regulira dozvoljena količina ugljikohidrata koja neće utjecati na povećanje tjelesne težine. Četvrta faza doživotno ostaje na snazi - određena je količina ugljikohidrata koju možete konzumirati kako biste zadržali vitku liniju.

Montignacova dijeta

Montignacova tajna mršavljenja je u pravilnom unosu ugljikohidrata i masnoća. Koliko ćete i kakvih ugljikohidrata unositi dnevno u organizam, mjeri se pomoću glikemijskog indeksa. To je sustav rangiranja koji mjeri koliko se glukoze (šećera) apsorbira u krvi nakon uzimanja nekog ugljikohidrata, a svaki ima broj koji označuje njegov glikemijski indeks. Ako ste na ovoj dijeti, čitajte etikete na hrani i birajte dobre vrste škroba koje imaju GI 50 ili niži. U tu skupinu namirnica spadaju sirova mrkva, smeđa riža, nerafinirana basmati riža, divlja riža i većina mahunarki. Obroke planirajte unaprijed jer primjerice za doručak možete imati dvije kombinacije - ugljikohidrate i bjelančevine ili bjelančevine i masti. Pametnije je odabrati prvu opciju zbog niskog glikemijskog indeksa.

Weightwatchers

Ovu dijetu osmislila je kućanica Jean Nidetch iz New Yorka koja se i sama borila s viškom kilograma. Prvo se određuje broj bodova koji ćete svakodnevno konzumirati s obzirom na vlastitu visinu, težinu, dob i tjelesnu aktivnost. Bodovi se određuju prema parametrima koje nosi svaka namirnica: kilokalorije, masti i vlakna. Jelovnik kreirate sami tako da ne prelazite zadani broj bodova. Voće i povrće je nula bodova, većina nemasnog mesa, ribe i žitarica imaju dva boda, a namirnice bogate mastima i šećerima nose puno veći broj bodova. Nema zabranjenih namirnica pa si ponekad možete priuštiti mala zadovoljstva.

Weightwatchers dijeta nema zabranjenu hranu
Nordijska dijeta

Claus Meyer, jedan od vlasnika danskog restorana Noma koji je dva puta bio proglašen najboljim restoranom na svijetu, predstavio je novu, nordijsku dijetu. Ovaj način prehrane sadrži neke sastojke koji su klasični i nezaobilazni u nordijskim kuhinjama poput ribe, orašastih plodova, mahunarki, bobičastog voća te sirovog povrća poput kupusa te mesa divljači i nordijskog škroba kao što je zob. Još jedna od glavnih ideja ove dijete je prakticiranje umjerenosti, a izbjegavanje izgladnjivanja. U svom manifestu 'načela dobrog okusa' Meyer predlaže nekoliko ideja koje su iskoristive u bilo kojem načinu prehrane bez obzira na to jedete li puretinu ili sobetinu. Meyer vjeruje u prehranu prema namirnicama koje uspijevaju u regiji u kojoj živite te preporučuje poticanje kreativnosti sa sezonskom hranom u vašoj regiji. Meyer ne samo da želi potaknuti kreativnost prilikom kuhanja, već postoje i povijesni dokazi da su se naši preci hranili regionalnom hranom prije nego su naučili hranu čuvati i transportirati diljem svijeta.

UN dijeta

Već je nekoliko godina popularna zbog brzih rezultata i jednostavnosti. Hrana se dijeli na četiri skupine koje se raspoređuju u ciklusima od četiri dana. Prvi dan je proteinski i možete jesti mliječne proizvode, meso, ribu ili jaja te nekalorično povrće. Zatim dolazi škrobni u kojem jedete mahunarke, žitarice i krumpir s povrćem. Treći dan može se jesti tjestenina ili pizza samo s rajčicom, a večera je desert po odabiru. Četvrti dan jede se samo voće i sirovo povrće ako je nužno.

Dijetau zoni

Prehrana u zoni propisuje omjer makronutrijenata odnosno 40 posto ukupnih kalorija potječe od ugljikohidrata, 30 posto od proteina, a preostalih 30 posto od masti. Na meniju je uglavnom puno mesa, ribe, nemasnih sireva i bjelanjka jajeta. Žumanjak se ne preporučuje zbog kolesterola. U jednom danu jedu se tri obroka te dva međuobroka. Raspored obroka je važan kako bi se razina inzulina održavala na zadovoljavajućoj razini. Za ovu dijetu jelovnik morate planirati dan unaprijed kako biste zadovoljili omjere. Stoga je možda teža od nekih drugih za provođenje ako imate puno dnevnih obaveza.

Paleolitska dijeta

Paleolitska dijeta zasniva se na hrani kakvu su prije mnogo tisuća godina jeli spiljski ljudi. To znači da se dijeta temelji na voću i povrću, sjemenkama, mesu, ribi te orašastim plodovima. Kreirao ju je gastroenterolog Walter L. Voegtlin 1975. godine, ali je tek u posljednje vrijeme postala hit. Drugačija je od drugih jer ne zahtijeva zamorno brojanje kalorija te ne ograničava količine hrane. Dobra je i jer trajno održava vitkost. Možda su baš zato za njom posegnule brojne holivudske zvijezde poput lijepe Megan Fox.