ZA PRSTE POLIZATI

Uvjerite se i sami: Ovim ukusnim lazanjama zbilja je teško odoljeti

21.09.2021 u 14:14

Bionic
Reading

Ukoliko vam nedostaje inspiracije za obroke, fine i ukusne lazanje s patlidžanima i umakom bolonjez sjajna su ideja za brzopotezan ručak ili večeru

Umak od patlidžana i bolonjez savršen su spoj, a ako ste spremni za nešto drukčije, ovaj recept će vas oboriti s nogu.

Poslužite ih sa salatom ili samostalno i dobili ste ukusan obrok prepun nutrijenata.

Sastojci:

18 prethodno skuhanih kora za lazanje

4 srednja patlidžana

80 g svježe naribanog parmezana

2 glavice luka

2 češnja češnjaka

mrkva

stabljika celera

500 g goveđeg mljevenog mesa

10 dl suhog bijelog vina

2 žlice paste od rajčice

litra soka od rajčice

lovorov list

žličica majčine dušice

žličica origana

10 žlica maslinovog ulja

sol, papar

Priprema:

Patlidžane operite i osušite, narežite na kriške, pospite s malo soli, pustite da se ocijede, a zatim narežite luk i češnjak. Narežite stabljiku celera te mrkvu očistite i narežite na kockice.

Sve lagano kuhajte u posudi u koju ste stavili tri žlice ulja u loncu uz stalno miješanje oko 10 minuta. Dodajte mljeveno meso, pecite oko pet minuta, posolite i popaprite te dodajte vino. Pustite da zavri kako bi alkohol ispario i smanjite vatru.

Dodajte sok i pastu od rajčice, lovorov list, majčinu dušicu i origano, dobro promiješajte i pirjajte na laganoj vatri oko sat. Kuhanje je gotovo kad tanki sloj ulja izroni na površinu umaka. U međuvremenu uključite pećnicu. Obrišite patlidžane i nauljite kriške četkicom s obje strane te stavite na rešetku za pećnicu obloženu papirom za pečenje. Pecite šest minuta (ne zaboravite okrenuti na drugu stranu).

Zatim zagrijte pećnicu na 180°C. Nauljite veliku posudu za pečenje. Obložite je listićima za lazanje, pa kriškama patlidžana. Začinite solju i paprom, prelijte s malo umaka i ponavljajte dok ne potrošite sastojke.

Prelijte umakom, pospite parmezanom i pecite oko 35 minuta. Poslužite dok je vruće. I dobar tek!