VEĆ VIŠE OD 30 GODINA

Upozorenja o masnoj hrani mogla bi biti neutemeljena

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 10.02.2015 11:18
  • Objavljeno 10.02.2015 u 10:00
maslac

maslac

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Službena upozorenja vezana uz zasićene masti na britanskim namirnicama nisu znanstveno utemeljena i tek su sad, nakon više od 30 godina, dovedena u pitanje

Novo istraživanje tvrdi kako su smjernice što i kako jesti osmišljene osamdesetih godina utemeljene na loše obavljenom istraživanju. Žene su tada bile potpuno isključene iz ispitivanja o utjecaju masnoća na srčana oboljenja, piše Telegraph

Autori novog istraživanja koje je predvodila Zoë Harcombe sa Sveučilišta West Scotia tvrde kako analiza originalnih dokaza koji bi trebali opravdati upozorenja u vezi zasićenih masnoća ukazuje na ozbiljne propuste u njihovom prikupljanju. Na primjer, žene su u potpunosti bile isključene iz ispitivanja koje je povezalo masnoće i srčana oboljenja, no ni ta veza nije bila nedvojbeno dokazana. Također, originalno istraživanje vršeno je na muškarcima slabijeg zdravlja.

'Potpuno je nevjerojatno da postoje upozorenja o prehrani za više od 220 milijuna Amerikanaca i oko 56 milijuna Britanaca koja se temelje na malom broju muškaraca slabijeg zdravlja. Ne samo da ti nutricionistički savjeti trebaju biti ponovo ispitani, već nikad nisu smjeli biti niti uvedeni', kažu autori novog istraživanja.

Profesor prehrane i dijetetike Tom Sanders, koji radi na Londonskom kraljevskom fakultetu, kaže kako ne smijemo brzati i odmah odbaciti upozorenja o masnoćama jer postoje i drugi dokazi da su zasićene masnoće loše za ljude.

Znanstvenici s Cambridgea otkrili su kako izbacivanje mesa, vrhnja i maslaca iz prehrane nema nikakav pozitivan učinak na zdravlje, a jedan od vodećih kardioloških konzultanata doktor Aseem Malhotra smatra kako će novo istraživanje pomoći da se osvrnemo na pretjeran unos šećera u organizam.

'Znanstveni dokazi u većini ukazuju na to kako veći unos masnoća uz smanjivanje rafiniranih ugljikohidrata poput šećera i bijelog kruha zapravo bolje djeluje na težinu i srčano zdravlje. Ono što mnogi ljudi ne razumiju je to da postoje razne vrste zasićenih masnoća. Zasićene masnoće iz punomasnih jogurta i sireva mogu imati pozitivan učinak te smanjiti rizik od određenih vrsta dijabetesa', kaže doktor Malhotra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!