OSmijeh bez muke

Upoznajte najvećeg neprijatelja vaših zuba i doznajte kako ga pobijediti

13.09.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Čini se da se svi u životu prije ili kasnije susretnu s karijesom te da je u pitanju sasvim uobičajena stvar. Riječ je o vrlo agresivnoj bolesti zuba koja, ako se ne liječi, može u vrlo kratkom periodu uništiti čitav zub

Karijes je bolest tvrdih struktura zuba. Pretpostavljamo da ste svi čuli za njega, ako se već niste susreli i imali problema s njim. Karijes karakterizira nešto loše, neugodno i često bolno stanje zuba. Ako vam stomatolog kaže da imate karijes, to znači da je zahvat na zubu - neizbježan.

S druge strane, čini se da se svi u životu prije ili kasnije susretnu s karijesom te da je u pitanju sasvim uobičajena stvar. Međutim riječ je o vrlo agresivnoj bolesti zuba koja, ako se ne liječi, može u vrlo kratkom periodu uništiti čitav zub. Naravno, tada kreću daleko ozbiljniji problemi.

U našim se ustima nalazi velik broj bakterija, od kojih neke napadaju zubni caklinu, omekšavaju je te s ostacima hrane stvaraju predstadij karijesa koji se naziva plak. Svakodnevnim četkanjem i pravilnom oralnom higijenom trudimo se da plak uklonimo sa zuba, ali postoje teže dostupna mjesta između zubi koja su idealna polazišna točka za razvitak karijesa.

Redovnim i pravilnim čišćenjem zubi dva do tri puta dnevno mekom četkicom, korištenjem zubnog konca ili interdentalne četkice i tekućina za ispiranje usne šupljine možemo spriječiti nastajanje zubnog karijesa.

Uz pravilnu oralnu higijenu bitni su redoviti odlasci na kontrole kod stomatologa. Ako se karijes otkrije na vrijeme, dok je na manjoj površini zuba, znači da će i sanacija biti jednostavnija i bezbolnija.  

Karijes može prouzročiti ozbiljne probleme koji mogu dovesti do gubitka zuba. U tom slučaju, nadomjestak se traži u implantološkim i protetskim zahvatima, što često povlači sa sobom ozbiljnije financijske izdatke.