ZA LAKŠE SUSRETE

UNICEF igračkama opremio kaznionice u Hrvatskoj

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.12.2013 08:37
  • Objavljeno 13.12.2013 u 08:37
crtez za tatu u zatvoru

crtez za tatu u zatvoru

Izvor: Promo fotografije / Autor: Gordan Dimić

Igračkama, slikovnicama, bojankama, društvenim igrama, namještajem i drugom opremom koju je donirao UNICEF opremljene su prostorije za susrete djece s roditeljima u 21 zatvoru i kaznionici u Hrvatskoj

Donacija vrijedna 142.000 kuna rezultat je suradnje Ministarstva pravosuđa i UNICEF-a na prilagođavanju zatvorskih prostora što kvalitetnijem boravku djece za vrijeme posjeta roditeljima na odsluženju kazne. Na konferenciji za novinare u zagrebačkom zatvoru zamjenici ministra pravosuđa Sandri Artuković Kunšt donaciju je, u prisutnosti pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, simbolično uručila predstojnica Ureda UNICEF-a, v. d. Đurđica Ivković.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, tijekom 2012. godine na izdržavanju kazne odnosno odgojne mjere bilo je 1205 očeva koji imaju 2197 malodobne djece te 69 majki s 141 malodobnim djetetom. Tijekom 2012. godine zabilježena su 6273 posjeta malodobne djece 1901 zatvoreniku te 635 posjeta malodobne djece 280 zatvorenica. Istraživanja pokazuju da djeca puno spremnije posjećuju roditelja u zatvoru ako postoji poseban prostor za djecu.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt naglasila je da zatvori i kaznionice ne smiju biti prostori u kojima će se djeca zatvorenika osjećati nelagodno: 'Djeca nisu ništa kriva i moramo učiniti sve što možemo da ne trpe dodatno zbog svojih roditelja. Moraju im se osigurati kontakti s roditeljima, ali i spriječiti traume pri posjetima. Zahvalni smo na svakoj pomoći zatvorskom sustavu, a osobito ovoj koja pomaže najmlađima.'

'Traumatizirana i stigmatizirana, djeca roditelja lišenih slobode ne smiju plaćati danak za njihova djela i unatoč odvojenosti ne smije im se uskratiti roditeljska ljubav i briga kada je to u interesu djeteta. Naša je dužnost svakome djetetu osigurati poticajno odrastanje, bez obzira na obiteljske okolnosti iz kojih dolazi. Znajući koliko je djeci roditelja lišenih slobode teško u životu i koliko u odnosu na drugu djecu mogu imati poteškoća u školi i u okruženju koje ih ne razumije i ne prihvaća, nastojali smo njihove posjete roditeljima učiniti humanijim i toplijim', istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, v. d. Đurđica Ivković. Dodala je kako će se suradnja UNICEF-a i Ministarstva pravosuđa nastaviti edukacijom stručnjaka u pravosudnom sustavu koji rade s djecom žrtvama i svjedocima.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić rekla je kako nijedno dijete čija su prava narušena, u ovom slučaju životnim okolnostima na koje ono ne može utjecati, ne smije biti isključeno i diskriminirano: 'Boravak roditelja u zatvoru utječe na dijete i njegov razvoj. To razdoblje odrastanja dužni smo im olakšati pružanjem podrške djeci i roditeljima i prilagodbom sustava djeci kako ne bismo u budućnosti plaćali cijenu propusta. Humaniziranje prostora u kojima se djeca i roditelji susreću i mogu održavati i izgrađivati svoj odnos jedan je od načina podrške za koji se zalažemo od 2006. godine, a to je i standard razvijenih EU zemalja', zaključila je Jelavić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi