pripremite se na vrijeme

Ultimativan modni vodič za jesen i zimu: Ovo su najveći trendovi koji će vladati u mjesecima pred nama, a neke od njih sigurno već imate u ormaru

04.09.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Pred dizajnere je ova godina stavila poprilično zahtjevan zadatak. Pripremanje novih kolekcija uključivalo je rad u iznimno neobičnim okolnostima, u djelomičnoj izolaciji, kreirajući za publiku čiji su se životi nesumnjivo zauvijek promijenili, a na samom kraju svoju su odjeću prikazali virtualno ili u vrlo intimnom okruženju. Upravo je to obilježilo kolekcije za jesen 2021. godine koje su prigrlile češći boravak i druženje na otvorenom, zadržavajući pritom visoku razinu udobnosti

Službeno je došlo vrijeme da presložite ormar i izvadite jesensku garderobu te pripremite džempere za nadolazeću sezonu. Bacite oko na trendove koji će obilježiti naredne mjesece i ključne komade koje možete već sad dodati u svoju garderobu. Tu su haljine o kojima ćete sanjati sve dok ne postanu samo vaše, ali i puf kaput bez kojeg je ova sezona posve nezamisliva.

Blještavilo i sjaj

Što dobijete kada našijete sloj šljokica na sloj šljokica pa dodate još jedan sloj – šljokica? Sjajni stajlinzi, kakvi su bili pravi hit 1920-ih i 1980-ih, djevojku odmah razvesele. Ove sezone izgled je svjetlucav, ali ipak pokriva kožu. Ovo nisu klupske haljine, već stajling zamislite ovako: hlače visokog struka, dolčevite, jakne i volumiozne haljine. Dries Van Noten, Paco Rabanne, Valentino, Loewe i mnogi drugi dizajneri preskočili su minimalizam u korist optimističnog i veličanstvenog dizajna koji dolazi s jasnom porukom: dame, zablistajte bez ustručavanja, budućnost izgleda sjajno.

Igra bojama

Intenzivne i upečatljive boje vladaju ovom sezonom, a igra bojama nije jasno definirana te je pomalo i neočekivana. Tu su boje senfa i limuna u kreacijama Jil Sander, boja ružičaste žvakaće gume i nevena kod Miu Miu, boje hrđe i lavande koje predstavlja Patou - komplementarne i sekundarne nijanse sve su pomiješane i izokrenute. Ako ne na prvu, zaljubit ćete se na drugi pogled.

Krojeno po mjeri

Ova sezona vrlo je jasna i definirana te s naglašenom elegancijom po tom pitanju. Košulje se nose ispod prsluka, preko majica i dolčevita, ispod jakni i dugih kaputa, preko hlača, a ponekad i ugurane u hlače s dodatkom kravate. Ovi stajlinzi ne nose se uz cipele na petu ili tenisice, već uz mokasinke, loaferice i općenito obuću koja stilom podsjeća na mušku. Drugim riječima, nosi se strog, klasični stil odijela. Tory Burch, The Row, Prada i Peter Do imaju odlične stajlinge za one koji se žele odjenuti poslovno, elegantno i prije svega slojevito.

Pletivo

Ono što smo naučili prošle godine to je da će većina, ako im se ponudi ta opcija, uvijek odabrati udobnost. A ovaj trend upravo se povodi za time. Luksuzno pletivo dolazi u obliku suknji, maksi haljina i dvodijelnih kompleta. No udobno ne mora nužno značiti gubitak stila - dovoljno je pogledati kreacije Gabriele Hearst te brendova Altuzarra i Proenza Schouler. Kašmir i vuna beskrajno su laskavi za siluetu te prigodni i za večernje druženje, na otvorenom ili zatvorenom.

  • +17
Pletene haljine Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Apres-ski stil

Ovaj trend zahvatio je samo tople pulovere idealne za hladne zimske dane. U dugim, oversized ili pak kraćim varijantama, puloveri dolaze u klasičnim bojama ili pak u svijetloružičastim i crvenim nijansama. Prizivajući vikend u Aspenu ili Gstaadu, možda nagovještaju boravak na izoliranim snježnim padinama ili kolektivni egzodus na selo. Kako god, Miu Miu, Chanel, Balenciagi i Junyi Watanabe za iduću sezonu imaju neke doista slatke primjerke.

Povratak u 1920-e

Oni koje veseli povratak ovog modnog stila bit će savršeno opremljeni. Haljine na preklop krase klasično izvedena čipka i svila, kakve predstavljaju brendovi Khaite i Kwaidan. Suvremeniji modeli mogu se pronaći kod Fendija i Chloé, a ispod dugih kaputa imaju ih i Miu Miu te Paco Rabanne. Ženstvene i elegantne, haljine inspirirane spavaćicama kao stvorene su za izlaske.

  • +19
Slip haljine Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Puf detalji

Dosadašnjem trendu puf rukava i detalja ovo je samo vjetar u leđa, a kaputi s puf rukavima vrući su modni hit. Snažne i moćne boje poput tamnoljubičaste kod Marnija ili crvenog leoparda u Dolce & Gabbani, puf detalji ove sezone dolaze u znatno ekscentričnijem izdanju, a oversized modeli omogućuju da vam bude toplo cijele zime.

Crop rez

S druge strane oversized modela nalaze se jakne i topovi s crop rezom. Elegantni i pomalo ogoljeni stajlinzi daleko su od mini majica iz vaše mladosti. Sofisticirano i vrlo elegantno u modelu boje fuksije, kakav predstavlja Chanel, u muškom stilu s potpisom Petera Doa ili pak u vrlo ženstvenoj verziji dvodijelnog seta Emilije Wickstead – ovi stajlinzi namijenjeni su samo otmjenim djevojkama.

Midi duljina

Dugogodišnja teorija u modi kaže da kratki rubovi ženskih suknji ukazuju na ekonomski prosperitet, a dugi na gospodarski pad. U nesigurno vrijeme, kao što je bila 2020. godina, prevladavali su dulji krojevi. Jesen obilježavaju suknje midi duljine, a takve modele predstavljaju gotovo svi, od Diora i Erdema do The Rowa.

  • +73
Midi suknje Izvor: Promo fotografije / Autor: Zara

Udobnost je na cijeni

Riječ koja savršeno opisuje modu prošle godine svakako je udobnost, a dizajneri nastavljaju ovim dobro utabanim putem i u kolekcijama za jesen 2021., no u smjeru koji će vas iznenaditi. Tu ovoga puta nema mjesta vestama. Od Chanelove vunene jakne krem boje, preko kožnog kaputa Chloé s postavom od krzna, pa do velike kapuljače u kreaciji Diora – udobnost nikada nije tako dobro izgledala.

Kaput kao dio odijela

Odijelo se obično sastoji od hlača i sakoa, ili suknje i sakoa, no dizajneri su nas ove sezone iznenadili nečim potpuno novim: kaput je sastavni dio odijela. Umjesto statement jakni, Givenchy, Jason Wu i Proenza Schouler predstavili su palazzo i paper bag hlače, kao i lepršave i kraće modele u kombinaciji s dugim kaputom istog uzorka.

Uzorci

Budućnost je svijetla, odvažna i spremna za privlačenje pozornosti: upravo tako najavljuju dizajneri novu sezonu. Od Thebea Magugua do Simone Roche i Nicolasa Ghesquièrea u Louis Vuittonu, mnogi su predstavili kolekcije s pomalo divljim, odvažnim, ali prekrasnim grafikama. Magugu se, naprimjer, pozivao na misticizam u uzorku elegantnog odijela; Ghesquière je oživio Louvreove slike, a Rocha je otišla u barok svojim romantičnim cvjetovima. Bez obzira koji odabrali, činjenica je da sivim i neutralnim tonovima nema mjesta u ovoj sezoni.

Povratak u okrilje crne

Mala crna haljina je bezvremenska i uvijek prisutna. Možemo najaviti povratak crne boje, no činjenica je da ovaj komad nikada nije ni izašao iz mode, samo je malo transformiran. Za jesen 2021. godine mala crna haljina je kratka i vrlo detaljno ukrašena. Od haljine u obliku smokinga s potpisom Fashion Easta pa do babydoll silueta u Christian Dioru, pravilo je da se ove jeseni noge stavljaju u prvi plan.