koraci u beauty rutini

Ubrzavaju znakove starenja: Izbjegnite ove česte greške u njezi kože

01.04.2024 u 11:42

Bionic
Reading

Stručnjaci upozoravaju na neke od najčešćih grešaka u beauty rutini, poput svakodnevnog pilinga ili nepravilnog nanošenja kozmetičkih proizvoda

Posljednjih godina svjedočimo trendu uspostavljanja beauty rutine s velikim brojem koraka, a pritom se nerijetko koristi i desetak proizvoda za njegu kože. Iako se možda čini smisleno to da će je upotreba veće količine krema, seruma i tonika različitih djelovanja učiniti zdravijom i ljepšom, rezultat je često suprotan.

Negativni efekti korištenja raznih preparata za njegu kože (posebno lica) odavno su zabilježeni, no čini se da je opčinjenost skincare svijetom i dalje prevelika da bi većina tako lako odustala od raznoraznih skupocjenih kremica u koje su mnogo uložili.

Tome u velikoj mjeri pogoduju i društvene mreže, na kojima postoji ogroman broj kreatora i videa s raznim trikovima za pomlađivanje i uljepšavanje kože određenim proizvodima, zbog čega u trenu možete završiti s poduljom listom za šoping u obližnjoj drogeriji.

No stručnjaci upozoravaju da je krajnje vrijeme da stanemo na loptu. Koliko god bili opčinjeni videima u kojima se promoviraju ovakvi proizvodi, kao i obećanjima da će nam kompleksna rutina njege podariti 'bezvremensku ljepotu', toliko je i bitno sagledati činjenice kako bismo izbjegli (barem) one najčešće greške kojima oštećujemo kožu.

Svakodnevni piling može ubrzati znakove starenja

'U doba u kojem sve želimo odmah ne čudi to što je piling toliko popularan. No koliko god bio dobar njegov instant učinak, piling može ugroziti prirodnu barijeru kože i izazvati upalu, što izaziva pojavu znakova starenja', ističe dr. Candy Hernandez.

Dakle, iako je piling dobar za kožu jer je temeljito čisti i vraća joj mekoću, ograničite njegovu upotrebu na jednom do maksimalno dvaput u desetak dana.

Kreme sa zaštitnim faktorom nisu samo za ljeto

Jedna od najvećih prednosti današnjih kompliciranih rutina za njegu kože jest to što gotovo svaka podrazumijeva preparate sa zaštitnim UV faktorom. Riječ je o kremama koje bi trebale biti osnovni dio njege kože u svako doba godine, usprkos uvriježenoj navici da ih stavljamo samo ljeti, često isključivo tijekom boravka na plaži.

Ako ste među onima koji preferiraju minimalizam u njezi kože, birajte hidratantne kreme koje već sadrže adekvatnu zaštitu od UVA i UVB zraka (barem faktor 30).

Uvijek skinite šminku prije spavanja

Istina je da skidanje šminke prije odlaska u krevet, a potom i zahtjevna beauty rutina zahtijevaju podosta vremena i energije, pa se svakome povremeno dogodi da preskoči pokoji korak i nanese tek neku od omiljenih krema. To je velika greška!

Naime čistoća je ključni preduvjet za zdravu i vidno njegovanu kožu, a sve kreće upravo od temeljitog uklanjanja šminke.

'Kvalitetno čišćenje lica ne samo da eliminira prljavštinu i nečistoće, već je i priprema kože tako da bolje upija kozmetičke proizvode, štiti i jača njenu barijeru te je čini zdravom, svježom i sjajnom', kaže Esther Moreno, vlasnica kozmetičkog studija.

Stručnjakinja preporučuje da je osobito važno podrobno čišćenje lica prije spavanja.

'Počnite sa sredstvom za čišćenje na bazi lipida (poput ulja, mlijeka ili balzama) za uklanjanje prljavštine i make upa, nakon čega slijedi sredstvo za čišćenje na bazi vode (gel, pjena) za uklanjanje preostalih nečistoća. Koristite učinkovite, ali nježne proizvode da ne biste oštetili kožnu barijeru ili joj promijenili pH.'

Pogrešan redoslijed može poništiti djelovanje

Svaki proizvod s dobrim razlogom ima određeno vrijeme i redoslijed kojim se nanosi te je bitno držati se ključnog pravila - krenite od lakših prema težim proizvodima.

'Ako koristimo kozmetiku pogrešnim redoslijedom, možda sprječavamo određene aktivne sastojke da dopru do kože. Idealno je započeti s laganim teksturama, kao što su serumi i tekućine za čišćenje, a završiti s najgušćima, kao što su kreme i losioni', objašnjava dr. Hernandez.

Ako lice svrbi ili peče - odmah uklonite proizvod

Liječnica ističe i da je važno držati se osnova te ne pretjerivati s upotrebom kozmetike.

'Volim započeti s osnovama: sredstvom za čišćenje, hidratantnom kremom i kremom za sunčanje. Kada svladate ovo troje, možete uključiti neke kozmetičke proizvode sa specifičnim aktivnim sastojcima, kao što su vitamin C tijekom dana i retinol noću', kaže dr. Hernandez i upozorava kada bismo trebali ukloniti neki proizvod iz svoje rutine.

'Ako osjetite da vam neki kozmetički proizvod stvara neugodan osjećaj, odmah operite lice. Možda izaziva alergijsku reakciju ili ima previsoku koncentraciju za vašu kožu', zaključuje liječnica, suprotno široko rasprostranjenom uvjerenju da peckanje znači da proizvod djeluje, iako zapravo - oštećuje kožu.