porast popularnosti

Bake su imale pravo: Slijedi bum tvrdih sapuna koje smo donedavno izbjegavali

14.03.2024 u 21:17

Bionic
Reading

Unatoč beskrajnim mogućnostima u izboru proizvoda za pranje tijela, umjetnost izrade luksuznih sapuna nije nestala. Mnogi kozmetički brendovi oslanjaju se na stoljećima stare proizvode, unaprjeđujući ih jedinstvenim mirisima i sastojcima

Za izradu tvrdog sapuna potrebna su vam samo dva osnovna sastojka: lužina i masnoća. No jednostavnost nije uvijek baš zabavna pa je tako posljednjih godina cijenjeni zanat njihove izrade doživio moderan i umjetnički procvat - s velikim i malim brendovima koji su ga prihvatili.

Vjeruje se da su prvi sapuni napravljeni u Babilonu oko 2800. godine prije Krista. 'Sve su drevne kulture, u ovom ili onom obliku, izrađivale proizvode od sapuna. Tada su to činile iz nužde, za čišćenje odjeće i dezinfekciju', kaže Leigh O'Donnell, izvršna direktorica Handcrafted Soap & Cosmetic Guilda. Bez obzira na nekoliko zamjena sastojaka koje je tijekom vremena doživio (srećom, više se ne koriste loj i pepel, već maslinovo ulje i aloe vera koji umiruju kožu i čuvaju planet), sapun danas služi istoj općoj svrsi. U svijetu stalnih tehnoloških novosti potrajao je tisućama godina, ostavši na snažnoj poziciji tijekom vladavine sintetičkih deterdženata 1920-ih i velikog ludila za pranjem tijela 80-ih i 90-ih.

Današnji proizvodi izgledaju malo drugačije od pomalo neuglednih tvrdih sapuna koje većina povezuje s umivaonicima baka i djedova. 'U to vrijeme to je bilo vrlo jednostavno', kaže Linda Meyers, vlasnica tvrtke Wary Meyers, koju je osnovala sa suprugom Johnom Meyersom, a počeli su proizvoditi sapune 2015. 'Kad smo započeli posao, to nije bilo moderno. Ali sada više nije tako neobično.'

Danas se na razvoj sapuna gleda kao na oblik umjetnosti koji zapošljava novu generaciju obrtnika. O'Donnell procjenjuje da se posao ručno rađenih sapuna u SAD-u udvostručio od 2004. Vjeruje da se njihov nedavni porast popularnosti može pripisati višestrukim uzrocima: dovoljno vremena za izradu zahvaljujući pandemiji, želji kupaca koji u sve većoj mjeri žele znati i razumjeti sastojke i samoj funkciji sapuna kao pravog 'recesijskog proizvoda'. On je istovremeno utilitaran i luksuzan.

Godine 2023. Glossier je lansirao verziju svog omiljenog gela za tuširanje Milky Jelly Cleanser u obliku sapuna: Milky Jelly Cleansing Bar. 'Sapuni se mogu činiti kao zastarjela tradicija, ali ponovno oživljavaju', kaže Kleo Mack, direktor marketinga brenda. 'Kupci traže održive, koncentrirane i nježne formule pločica koje mogu koristiti na više područja.'

S drugim sjajnim tvrtkama, kao što su D.S. & DURGA, Fenty Beauty, Drunk Elephant i Nécessaire, koje također dodaju sapune u svoju ponudu, tradicionalne marke sapuna bogatog naslijeđa kao što su Caswell-Massey i Ivory također se dobro drže. Međutim pravi pokretač trenutnog procvata i trenda klasičnih tvrdih sapuna su društveni mediji, na kojima se ASMR (akronim za autonomni senzorni meridijalni refleks) videa rezanja sapuna i nanošenja pjene neprestano i nemilosrdno vrte.

Kad je prvi sapun vlasnice Sparta Candle Co., Jennifer Swenk, postao popularan na društvenim mrežama, zaprimila je više narudžbi nego što je ih mogla ispuniti. 'Pravili smo ga na sklopivim stolovima u našem skladištu', kaže Swenk, čija se tvrtka sada može pohvaliti s gotovo milijun pratitelja na TikToku, a s vremenom je prerasla i brojna skladišta. Danas obožavatelji iz svih krajeva putuju u Spartinu neobičnu trgovinu u Sjevernoj Karolini i opskrbljuju se online popularnim tvrdim sapunima.

Bez obzira koriste li proizvođači rijetke sastojke kao što su alge ili rižine mekinje ili reklamiraju svoju robnu marku na upečatljive načine, svijet izrade sapuna postaje sve življi – a istovremeno se zadržava onaj ugodni, opijajući osjećaj starog svijeta koji čini čišćenje sapunom u komadu tako ugodnim.

'Postoji nešto tako ugodno u težini držanja komada sapuna', kaže osnivač Flamingo Estatea, Richard Christiansen, čiji se sapuni ručno miješaju, režu i ručno zamataju u Los Angelesu. 'Proces je pretvoren u ritual i to je moj omiljeni način buđenja. Ima nečeg čistog i jednostavnog u komadu sapuna - on je taktilan i osjetilan.'

Milky Jelly Cleansing Bar

Ista nježna formula kao Milky Jelly Cleanser, samo u čvrstom obliku, pruža izuzetno nježno iskustvo čišćenja od lica do pete. Mekan, ali učinkovit, regenerirajući tvrdi sapun poštuje prirodni pH kože i ostavlja je hidratiziranom. Oblikovan u ergonomski dizajniranu pločicu, savršen je za osjetljivu kožu.

Dior La Colle Noire Perfumed Soap

Ovaj mirisni čvrsti sapun čisti ruke obavijajući ih ugodnom i izdašnom pjenom. Njegova kremasta formula i lagana tekstura donose mekoću i svježinu koži. S notom ruže, njegov miris oštrog intenziteta te sirove ljepote utjelovljuje cvjetne vrtove La Colle Noire, tako drage Christianu Dioru.

Kindred Black Navajo Tea Soap Bar

Napravljena na tradiciji skupine Navajo Indijanaca, proizvođača sapuna, sakupljača bilja i vračeva, ova bogata pločica tvrdog sapuna izrađena je od telesperme, biljke koja ljeti raste na visinskim pašnjacima. U kombinaciji s mješavinom hranjivih ulja prožetih mrkvom, nevenom te mirisom limuna i livadnog cvijeća, pločice se stvrdnjavaju mjesec dana kako bi se polako stvorio bogat i nježan sapun s najboljom pjenom. Navajo Tea Soap Bar nevjerojatno je nježan sapun, posebno blagotvoran za bebe i one s osjetljivom kožom.

Chanel N°5 The Bath Soap

Ovaj ugodan sapun za kupanje ostavlja kožu suptilno mirisnom. Ženstven i senzualan cvjetni buket naglašava blagu harmoniju ruže i jasmina.

Flamingo Estate Night Blooming Jasmine & Damask Rose Soap Brick

Za nastanak ovog sapuna poslužio je jasmin zasađen uz obiteljsku kuću, kao i damaščanska ruža. Kako kažu njegovi kreatori, nešto je najljepše što su stvorili. U njemu se krije čak 12 eteričnih ulja, izrađen je u malim serijama, a svaki sastojak za njega pažljivo se uzgaja i bere ručno.

BiIlow Cloud Soaps Oregon Cranberry & Nettles

Ručno izrađen u maloj kući iz 1940-ih, ovaj sapun s morskom vodom sadrži održive biljne proizvode prikupljene na obali Oregona. Snažan intenzitet mirisa donosi mješavinu oporog yuzua, brusnica, kore citrusa, zrelih crvenih bobica i suptilnih kremastih tonova vanilije.