ZDRAVI I LIJEPI

Ubrzajte metabolizam i smršavite

26.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Umjesto da se mučite iscrpljujućim dijetama, obratite pozornost na svoj metabolizam. Radi li dobro? Je li spor ili brz? Metabolizam vam može pomoći u brzom gubitku kilograma, i to bez puno muke. Potrebno je samo unijeti određene promjene u prehranu

Sigurno poznajete osobu koja ima brz metabolizam i upravo zahvaljujući tome uvijek ima savršenu tjelesnu masu. Umjesto da joj zavidite na tom daru prirode, koncentrirajte se na svoj metabolizam i pomozite mu da se malo ubrza.

Povremene dijete neće dati dugoročne rezultate, naprotiv. Ako želite dugo uživati u vitkom i zdravom tijelu, morate promijeniti način prehrane, ali i uvesti tjelovježbu u svoju svakodnevicu. Drugog načina nema. Mi vam donosimo nekoliko prijedloga s kojim promjenama krenuti.

Na vašem jelovniku svakako bi se trebali naći mliječni proizvodi i jaja
Doručak, doručak i doručak

Još niste naučili da je doručak najvažniji obrok u danu? To je pravilo broj jedan koliko god vam možda išlo na živce. Doručak je obavezan, i to u prvih sat vremena nakon buđenja. Za doručak se možete obilno počastiti, a izbor je na vama. Preporučuje se voće, žitne pahuljice, ali i jaja, koja daju energiju. Budite sretni zbog ovog objeda jer nema kalorijskih granica. Sve ćete ionako tijekom dana potrošiti.

Mliječni proizvodi su obavezni

Iako ima onih koji zagovaraju izbacivanje mliječnih proizvoda iz prehrane, vrhunski nutricionisti to nikako ne savjetuju. Znanstveno je dokazano da su mršaviji ljudi oni koji redovito konzumiraju mliječne proizvode. I sami znate da su to zdravi proizvodi koji sadrže kalcij, a upravo on potiče brže sagorijevanje masti. Rezultat toga je, naravno, gubitak kilograma. Ne smijemo zaboraviti i da mliječni proizvodi blagotvorno djeluju na zdravlje mišića.


Ništa bez proteina

Znate li što usporava metabolizam? Nedostatak proteina. Nemojte stoga svome organizmu priuštiti dan bez proteina. Nutricionisti kažu da bi proteine trebao sadržavati svaki obrok, a preporuka je da se količina proteina kreće od 40 do 60 grama. Drugim riječima, počastite svoj organizam ribom i mahunarkama, a zdrav izvor proteina nalazi se i u jajima, soji i piletini.

Omega-3 masne kiseline sve ubrzavaju

Baš kao i proteini, za organizam su neizostavne i omega-3 masne kiseline. I one pozitivno djeluju na metabolizam te ga ubrzavaju. Preporučena dnevna doza ovih dobrih masnoća je oko četiri grama. Omega-3 masne kiseline nalaze se u sjemenkama lana i orasima, grahu, soji, maslinovom ulju, bundevama i ribi.