weekend getaway

U ovom gradu samo dva sata od Zagreba možete provesti nezaboravnih 48 sati

18.04.2023 u 09:07

Bionic
Reading

Nećemo vam dopustiti da dugo razmišljate o pitanju iz naslova. Riječ je o turskom velegradu, sjecištu nove Europe i stare Azije. Najnapučeniji grad Europe, bivši Carigrad, grad u kojem se na svakom koraku osjeti bizantska arhitektura, centar tržnica i bogate gastronomije… sve je to Istanbul!

Za dva dana i dva sata avionske vožnje do lokacije i natrag proživite najbolje od ove povijesne prijestolnice uz naš kratki vodič i kroz tekst otkrijte nagradu koju smo vam pripremili...

Živahan, raznolik i prožet poviješću, grad koji se uvijek i iznova razvija. Na sjecištu azijskog i europskog kontinenta, Istanbul prožima bogata kultura muzeja, uličnih predstava i koncerata. U ovom turskom gradu sjajno će se provesti šopingholičari, a foodieji će zaključiti kako je Turska majka svjetske gastronomije. Ljubitelji arhitekture i građevina shvatit će kako im ni 7 dana hodanja po gradu ne bi bilo dosta da bi se nadivili ljepotama. No, ako na raspolaganju imate 48 sati, morate ih pažljivo rasporediti. Zato smo na jednom mjestu, u tportalovom vodiču, izdvojili najvažnije događaje, mjesta i znamenitosti koji su must – visit pri odlasku u ovaj divni grad!

Što jesti?

Spominjući euroazijsku hranu, Istanbul se mora naći na vašem radaru. Kuhinja koja spaja Mediteran, Bliski Istok i Srednju Aziju rezultira jedinstvenim kulinarskim iskustvom. Ako želite kušati tradicionalnu tursku kuhinju, uputite se u restoran Hamdi. Ovaj restoran je poznat po ćevapima, mezeu i baklavama. Za moderniji pristup turskoj kuhinji svakako se uputite u Neolokal u Salt Galati u kojem se poslužuju jela s modernim twistom, inspiriran tradicionalnim turskim namirnicama. Ne smijete propustiti janjetinu s piyazom ili račiće u vlastitom umaku. Svi slatkoljupci svoju će želju utažiti u slastičarnici Hafiz Mustafa nastaloj davne 1864. godine, a koja je najpoznatija po, znate već i sami, ratluku i baklavi. Ako se odlučite probati hranu s ulice, svakako kušajte simit ili turski kruh sličan bagelu, borek, točnije slano prženo tijesto punjeno sirom, mesom i povrćem, sendvič od tune balik ekmek ili možda kokorec, rezerviran za najhrabrije – grilano jelo od janjećih crijeva začinjeno jakim mirodijama.

Gdje kupovati?

Tko god uživa u shoppingu, uživat će u Istanbulu, turskoj metropoli mode. Grad je prepun vrhunskih butika i dizajnerskih trgovina, a posebno iskustvo doživjet ćete u četvrti Nişantaşı. Četvrt je prepuna robnih kuća, kafića, pubova, restorana i noćnih klubova, a bila je i kulisa za slavne romane oskarovca Orhana Pamuka. Mediji i predstavnici pop kulture slavni Nişantaşı uspoređuju s Greenwich Villageom na Manhattanu što nije čudo, jer sadrži brojne dizajnerske trgovine poput Louis Vuittona, Guccija i Prade. Ljubitelji trgovačkih centara ipak će se odvažiti na jedno sasvim novo iskustvo – posjet četvrti Beşiktaş i višenamjenskom kompleksu Zorlu Center. To je kompleks koji osim trgovačkog centra sadrži hotel Raffles s pet zvjezdica i megapleks Cinemaximum, urede i rezidencije, ali i prvi Apple Store u zemlji. Za tradicionalnije iskustvo kupnje uputite se na Grand Bazaar, ogromnu tržnicu koja postoji još od 15. stoljeća koja u ponudi ima sve što turisti mogu poželjeti. Nakit, tekstil ili začini? Izbor je vaš!

Koje znamenitosti posjetiti?

Za ljubitelje povijesti Istanbul je pun priča. Grad je nekoć bio prijestolnica Bizantskog i Otomanskog carstva pa su mramorna zdanja i brončani stupovi pomiješani s kičastim rokoko skulpturama i uresima. U gradu punom povijesnih znamenitosti ističe se Aja Sofija. Nastala od starogrčke riječi Sveta mudrost, Velika džamija Aja Sofija prvotno je bila pravoslavna crkva s čijom gradnjom se započelo 360. Godine, a završilo 537. godine. Kao svetište, hram ili pravoslavna crkva djelovala je do1935. godine. Tada postaje muzej, a nedavno, od 2020., ponovno postaje džamija. Posjetiteljima se svakako preporučuje turistički vođen obilazak slavnog svetišta.

Osim Aje Sofije, svakako bi trebalo posjetiti Plavu džamiju koja se nalazi u neposrednoj blizini. Zadivljujuća džamija izgrađena je u 17. stoljeću, a poznata je pod službenim imenom Sultan Ahmedova palača, po imenu vladara koji ju je dao izgraditi. Palača se ističe ručno oslikanim plavim pločicama koje ukrašavaju unutrašnje zidove džamije, a posebno je dojmljiva noću, ukrašena plavim svjetlom pet kupola, šest minareta i osam sekundarnih kupola. Plava palača nekoć je bila rezidencija osmanskih sultana, a sada je muzej u kojem se nalazi zbirka osmanskih artefakata. Vrijednost znamenitosti prepoznato je i UNESCO koji ju je uvrstio na popis mjesta svjetske baštine pod nazivom "Povijesna područja Istanbula". Predivna palača Topkapi koja je bila carska rezidencija osmanskih sultana, sadrži najživopisnije priče o 24 sultana Osmanskog carstva, njihovim dvoranima, konkubinama i na revoluciju spremnima spletkarima. Svakako ju posjetite i doživite iskustvo prošlosti koje muzeji ne mogu dočarati.

Gdje su najbolji vidikovci i ostale znamenitosti?

Postoji još cijeli niz povijesnih zanimljivosti u Istanbulu koje vrijedi pogledati, no ako ste ograničeni vremenom, svakako se radije uputite na pješačku turu. Ne propustite šetnju Bosporom, slavnim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju, koji pruža najljepši pogled duž moćnog Istanbula. Grad ćete još bolje doživjeti na brodskoj turi rijekom u trajanju od dva sata ili tri sata, ako se odlučite za raskošnu večeru na brodu u turskom stilu. Pri razgledavanju Istanbula obratite pažnju na toranj Galata. Srednjovjekovna kula na nadmorskoj visini 61 metra najviša je točka starog dijela grada s pogledom od 360 stupnjeva. Galata toranj je izgrađen za stražu na zidinama Galate, a danas je izložbeni prostor i muzej te simbol Beyoğlua i Istanbula. Ne moramo posebno spominjati da su fotografije s tornja must-have!

Jedno od najfotogeničnijih mjesta je Carigradski ili Konstantinov hipodrom, koji je nekoć predstavljao i hipodrom i cirkus, a danas je trg s nekoliko izvorno sačuvanih fragmenta. Među njima se ističu 3,500 godina stari Konstantinov obelisk i Zmijski stup.

Osvojite dvije ulaznice za magični Istanbul!

Ostale instagramične lokacije su bliže nego ikada! Na našem Instagram profilu potražite pravila kako sudjelovati u Nagradnom natječaju i osvojiti dvije ulaznice za magični Istanbul i avioprijevoz Turkish Airlinesom. Kao savršen uvodnik u kulturu Turske, na letu će vas također dočekati poznata turska gostoljubivost i turska tradicionalna jela pripremljena od svježih sastojaka! Pravila nagradnog natječaja potražite ovdje.

Ljubitelji kulture

Svi pravi zaljubljenici u umjetnost i glazbu obožavat će Istanbul. Muzej moderne umjetnosti Istanbul prikazuje nabolje od radova modernih umjetnika, dok je Muzej turske i islamske umjetnosti idealan za posjetitelje koji bi željeli naučiti nešto više o kulturi drvene religije. Kao dio postava u islamskom muzeju predstavljene su zbirke islamske umjetnosti i artefakti, poput keramike, tekstila i kaligrafije. Druga polovica srpnja rezervirana je za na Istanbul Jazz Festival. Svake godine ovaj zvučni festival okuplja jazz glazbenike iz cijelog svijeta i odličan je način da doživite živahnu glazbenu scenu grada.

Lako je zaključiti - Bilo da ste gurman, šopingholičar, ljubitelj povijesti ili ljubitelj kulture, Istanbul je grad koji je zaista jedinstven, jedan od onih koji se moraju naći na bucket listi svakog putnika. Stoga spremite svoje kofere i odvažite se na čari Istanbula koji je od naše metropole udaljen samo dva sata.

S tom mišlju na umu, a povodom proslave redizajna portala, u suradnji s Turkish Airlines poklanjamo magično vikend putovanje u Istanbul. Uživajte u izvornom kebabu i baklavi, popijte kavu, provozajte se Bosporom i provjerite zašto je Istanbul omiljena destinacija europskih turista!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Turkish Airlinesom.