spriječite opadanje kose

U Hrvatsku je stigao revolucionaran test za ćelavost: Evo kako funkconira i koje su njegove prednosti

  • Autor: I. But.
  • Zadnja izmjena 10.05.2019 14:34
  • Objavljeno 09.05.2019 u 12:38
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gubitak kose nije stresan samo za muškarce, kojima kosa nerijetko predstavlja sastavni dio njihova seksepila, već i za žene koje se bore s ovom bolešću, jer je ljepota za njih od presudne važnosti. Da bi mogli najuspješnije usporiti i liječiti gubitak kose, bitno je postaviti dijagnozu i odrediti djelotvornu terapiju. Nedavno je u Hrvatskoj predstavljen i prvi test za alopeciju, kojeg je za tportal predstavila dr. Ana Maletić iz poliklinike Maletić

Kakav je to test?

Današnja moderna medicina ide sve više prema individualnoj terapiji. Već neko vrijeme s raznim genetskim kompanijama radim na usavršavanju genetskog testa specijaliziranog za alopeciju. Napokon je napravljen takav test, te je to jedan od prvih ovakvih testova u svijetu. Ovaj test za alopeciju nam daje odgovor na pitanje - Koji preparat je kod određenog klijenta najdjelotvorniji u usporavanju gubitka kose, te jačanju dlake?

Što je to alopecija?

Alopecija je medicinski termin koji označuje gubitak kose. Postoji više uzroka gubitka kose: hormonski, genetski, gubitak kose zbog djelovanja određenih lijekova, nedostatak određenih elemenata u organizmu, autoimune bolesti, stres, određeni stilovi frizure, itd. Najčešći oblik gubitka kose je androgena alopecija, odnosno nasljedna, hormonski uvjetovana. Sva ljudska bića su 99.9 posto jednaka, a upravo nas tih preostalih 0.1 posto čini različitima i određuje da ono što je od terapije kod jedne osobe učinkovito, ne mora biti i kod druge.

Jesu li za našu ćelavost krivi geni?

Na razvoj alopecije utječu i unutarnji i vanjski čimbenici. U unutrašnje čimbenike spadaju geni koji imaju glavnu ulogu, nasljeđujemo ih od naših predaka. Nekoliko gena je odgovornih za razvoj alopecije. Vrlo je važno poznavati naše gene jer naša DNA sadrži ključne podatke o predispoziciji za razvoj alopecije.

Vanjski čimbenici mogu ubrzati razvoj alopecije jer svakodnevno utječu na nas. Kombinacija genetskih obilježja (genotip i unutarnjih čimbenika) i našeg životnog stila (okoliša i vanjskih čimbenika) stvara fenotip, odnosno ono što je vidljivo. Zbog toga što na razvoj alopecije utječu razni čimbenici, treba se tretirati kao cjelina.

Dr. Ana Maletić

Dr. Ana Maletić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Kako radi taj test?

Ovaj genetski test je usmjeren otkrivanju statusa klijentovih glavnih metaboličkih putova involviranih u uzrok i terapiju najčešćeg oblika alopecije - androgene alopecije, te alopecije areate i telogenog efluvija.

'Dva sata prije uzimanja brisa za genetski test, klijent ne bi smio jesti, piti, niti prati usnu šupljinu. Test dolazi u specijalnom pakiranju u kojem je između ostalog i plastična cijev u kojoj je štapić. Štapićem se obriše sluznica usne šupljine, te se uzorak pošalje u laboratorij za genetsko testiranje. Također se uzimaju podatci od klijenta vezano za životni stil. Nakon nekoliko tjedana dobivamo rezultate testa koji su kombinacija genetike i životnog stila', pojašnjava dr. Ana Maletić.

Zbog čega je dobro napraviti test?

U rezultatima testa pronalazi se što je kod određenog klijenta učinkovito u terapiji alopecije, a što nije. Također nakon dobivenih rezultata, u farmaceutskom laboratoriju se izrađuju potpuno individualizirani preparati za klijenta. Na ovaj način izbjegava se isprobavanje raznih preparata dostupnih na tržištu, po principu pogotka i pogreške, skraćuje se vrijeme potrebno za pronalazak najdjelotvornijeg preparata za određenog klijenta, te se reduciraju moguće nuspojave.

Što je to PRP terapija kod alopecije?

'Osim farmaceutskih pripravaka u čijem odabiru za pojedinog klijenta nam je od velike važnosti ovaj genetski test, u prevenciji gubitka kose i jačanju kose, od velike su pomoći i PRP terapije i kao najnovije transplantacija vlastitog masnog tkiva. Kod PRP tretmana (platelet rich plasma odnosno plazma bogata trombocitima) vadimo epruvetu klijentove krvi, koju centrifugiramo i odvajamo plazmu s faktorima rasta koje zatim ubrizgavamo u vlasište. Na ovaj način potpuno prirodno jačamo korijen i folikul', objašnjava dr. Ana Maletić.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Je li ovdje riječ o revolucionarnoj metodi?

'Da, mogli bi reći da je revolucionarna. To je trenutno najnovija metoda stimulacije rasta kose', tvrdi dr. Maletić.

Jači efekt od PRP tretmana dobiva se transplantacijom vlastitog masnog tkiva u područje vlasišta. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji. S donorske regije masnog tkiva, što je najčešće područje trbušne stijene, ili drugi dijelovi tijela na kojima ima masnog tkiva u suvišku, vadi se masno tkivo specijalnim kanilama koje su promjera oko 2 mm. Nakon toga se masno tkivo obradi da se dobije najveći mogući potencijal matičnih stanica. Tako obrađeno masno tkivo se ubrizgava u područja vlasišta na kojima je pojačan gubitak kose, te je kosa oslabljena. Na ovaj se način tretira vlasište i stimulira rast kose s vlastitim lijekom.

Znači li to da je došao kraj ćelavosti?

'Sve ove terapije mogu usporiti i smanjiti gubitak kose, no još uvijek nije pronađen lijek koji bi prevenirao ili izliječio ćelavost. Dok je god to tako, zlatni standard i jedina sigurna metoda eliminacije ćelavosti je transplantacija kose FUE metodom', objašnjavaju nam u poliklinici.

'Osobno imam potpuno individualan pristup mojim klijentima, te obzirom da u ponudi imamo sve dijagnostičke i terapijske metode ćelavosti, za svakog klijenta radimo protokol koji je upravo za njega najbolji. Sve navedeno primjenjivo je kod žena i muškaraca', rekla je dr. Ana Maletić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!