SAVJETI NAJBOLJIH

Trikovi kojima ćete spasiti uništeno jelo

18.11.2014 u 08:22

Bionic
Reading

Kuhanje ne može biti jednostavnije i zabavnije ako znate prave trikove. Većina nas do njih dolazi iskustvom, ali zašto ne bismo iskoristili znanje chefova i preskočili nezgodne trenutke ako nam se već pruža prilika

Svakodnevno kuhanje i najvećim je ljubiteljima hrane muka, a u žurbi ponekad ne razmišljamo o osnovnim pravilima što nas dovodi do malih problema. Zimsko doba polako nam kuha na vrata pa ćemo sigurno najčešće kuhati krepke juhe te jela s povrćem da bismo ostali zdravi, imali dovoljno energije i jačali imunitet. Upravo su zato dobrodošla ova tri savjeta kulinarskih stručnjaka.

Od juhe vam je ostala samo kaša

U najboljoj želji da juha bude ukusna, ali zdrava, ponekad se precijenimo u omjeru količine namirnica i vode pa do kraja kuhanja dobijete gustu kašu jer voda ishlapi.
Tina Ujlaki, izvršna urednica slavnog kulinarskog časopisa Food & Wine, ima jedno jednostavno rješenje - dodajte vode. Kada primijetite da se juha pretvara u gusto jelo s povrćem i mesom malo ju podlijte pa isto ponovite još koji puta. I kuhajte je poklopljenu na laganoj vatri jer će tako teže ispariti. Drugi savjet tiče se začina. Budući da voda isparava, na kraju možete dobiti preslano jelo pa je možda najpametnije juhu začiniti na kraju. Ovo pravilo naravno vrijedi i za razne umake i slična jela.

Zagorjelo povrće

Za razliku od ljetnih mjeseci kada najradije uživamo u svježem povrću, zimi pripremamo topliju hranu što znači da ćemo ga pržiti i kuhati. I najboljima se događa da imaju loš dan pa, umjesto sočnog povrća, dobijete zagoren ručak. Vrhunska kuharica April Bloomfield ima savjet što učiniti da vas ne zadesi ovakva nezgoda. Budući da se određena vrsta povrća termički dulje obrađuje od nekih drugih, to morate imati na umu. Tako primjerice u kombinaciji mrkve i krumpira s brokulom i cvjetačom, prve dvije namirnice treba nasjeckati na sitnije komade jer se kuhaju dulje. Tako možete izbjeći s problem s nejednakim kuhanjem, sirovom hranom i na kraju krajeva, zagorenom. Ponekad vas može spasiti i odvajanje povrća koje je dobro od onog koje se prepržilo, ali morate biti oprezni i uzimati dio po dio. Prije nego što se upustite u ovu malu avanturu, svakako probajte hranu da nije preuzela okus zagorene hrane.

Ako lijepo izgleda, hrana bit će i slasnija

Mnogi će chefovi reći da prvo jedemo očima i to je razlog zašto se trude da hrana na tanjuru izgleda primamljivo, posebno. Kada se malo više potrudite, shvatit ćete da to uopće nije teško i samo si trebate dati još malo vremena na kraju da sve što ste skuhali i lijepo servirate. Ako niste sigurni otkuda krenuti, poigrajte se bojama ili slojevima. Iskoristite listove zelene salate kao podlogu, a ako vam se sve zajedno sviđa, lako ćete pronaći ideje kako rezbariti povrće, servirati i ukrašavati hranu kao profesionalac.