OTKRIVA JAMIE OLIVER

Tri trika za savršeno poširana jaja

01.07.2014 u 12:25

Bionic
Reading

Često pogrešno vjerujemo da jaja, bez obzira na koji ih način radili, jednostavno napraviti. No jaja mogu biti jedna od škakljivijih jela za pripremiti, pogotovo ako se odlučite za poširana

I običnu kajganu treba znati dobro pripremiti da ne bude suha ili gumasta. Dobar omlet još je teže pripremiti, a velike su šanse da ćete se prilično namučiti s pripremom poširanih jaja.

Iako su poširana jaja najdelikatniji način pripreme, kad ih jednom probate, poželjet ćete savladati vještinu pripreme do zadnjeg detalja. A da vam se ne bi potkrale tipične početničke greške, slavni TV kuhar Jamie Oliver otkriva tri trika koja bi svatko trebao znati.


Prvo i najvažnije pravilo je imati zaista svježa jaja. Uzavrite vodu i kad se pojave mjehurići, maknite je s vatre na par sekundi da prestane vreti te smanjite vatru. U međuvremenu razbijte jaje u zdjelici i ubacite ga u kipuću vodu. Da biste dobili nježnu svilenkastu teksturu žumanjka, jaje je potrebno, savjetuje Jamie, kuhati oko tri minute.

Da se jaje ne raspadne, žlicom zavrtite vodu i tek onda ubacite jaja pa će se bjelanjak omotati oko žumanjaka. Ako pak kuhate više jaja odjednom, da biste spriječili da se jaja zalijepe jedno za drugo, možete svako omotati u malo nauljene prozirne folije, zavezati je na vrhu i ubaciti u kipuću vodu.

A sve je trikove do u detalje Jamie otkrio u videoprilogu.

Trikovi za lijepo poširano jaje