NE MOŽE JEDNOSTAVNIJE

Tri super umaka koja svatko treba znati napraviti

24.02.2015 u 10:02

Bionic
Reading

Ukusno i brzo gotovo jelo - recept je to o kojem sanjamo, posebno radnim danima, kada je malo vremena za kuhanje. Osnovni umaci poput bešamela ili umaka od rajčice u tome nam itekako mogu pomoći

Spadate li među one koji radije kuhaju jer vole što zdraviji način prehrane, onda znate da je dragocjena svaka minuta u natrpanom rasporedu. Osnovni umaci u tome mogu biti od velike pomoći jer ih raznim namirnicama možemo mijenjati i izbjeći rutinu uvijek istih okusa. Svidjet će vam se i to što se osnovni umaci pripremaju odoka i uz malo prakse imat ćete svoj omiljeni recept.

Četiri tipa umakabešamel

Prvi od umaka je zapravo bešamel koji se primjerice koristi za pravljenje lazanja. Priprema se tako da otopite maslac i dodate brašno koje treba dobro promiješati, a zatim se dodaju vrhnje i mlijeko te začini poput soli dok ne dobijete dovoljno gustu smjesu da se fino prelije primjerice po tjestenini. Razne varijante ovog umaka mogu se pripremati dodavanjem sireva poput parmezana, preporučuje kulinarski magazin Food 52, a svakako isprobajte inačicu sa senfom.

Umak od rajčice

Kao mali sigurno ste često jeli umak od rajčice, ako ništa drugo - sa špagetima. Može ga se pripremati na jednak način kao i bešamel s dodatkom soka od rajčica, ali postoji i bolja verzija s malo više okusa. Pirjate usitnjeni luk i češnjak na malo maslinova ulja, dodajte pire od rajčice uz malo pelata te još nekoliko omiljenih začina poput origana. Ovaj je umak također brzo gotov i odlično ide uz njoke, kao i uz razne vrste tjestenine. Smetaju li vama ili djeci komadići pelata, na kraju ih usitnite štapnim mikserom.

Umak holandez

Volite li šparoge, onda znate da se umak holandez najbolje nadopunjava s njima, ali odličan je i preko drugih vrsta povrća ili ribe pa vrijedi naučiti kako se radi. Iako zvuči pomalo zastrašujuće zbog postupka redukcije, jer morate pustiti vino da ispari, za ovaj umak samo treba malo više strpljenja jer morate mutiti žumanjke cijelo vrijeme kako se ne bi stvorile nepoželjne grudice. Rastopite maslac na laganoj vatri i ostavite sa strane da se malo ohladi. Umutite pjenasto žumanjke na pari i uz stalno miješanje dodajte malo bijelog vina, otopljeni maslac te limunov sok i začine po želji. Umak se mora odmah poslužiti jer nije jednako ukusan ako se ohladi, a nikako nije preporučljivo podgrijavati ga.