KLASIK NA STOLU

Ljetna poslastica: Mirisna parmigiana tradicionalni je talijanski recept koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

11.08.2020 u 12:56

Bionic
Reading

Parmigiana je jedno od omiljenih talijanskih jela. Mirisna kombinacija patlidžana, umaka od rajčice, mliječne mozzarelle i aromatičnog parmezana nikoga ne ostavljaju ravnodušnima, a ovo jelo svidjet će se i onima koji nisu pretjerano ludi za patlidžanima

Parmigiana od patlidžana ili balančana, balancana, melancana kako se već zovu u našim južnim krajevima korijene vuče s juga Italije, iako se još uvijek ne mogu dogovoriti potječe li sa Sicilije ili iz Kampanije, no u svakom slučaju ovo je jelo koje slavi klasične sastojke kuhinje južne Italije.

Kriške zrelih balančana slažu se i prekrivaju umakom od rajčice pa posipaju svježim listovima bosiljka, mozzarellom i parmezanom prije pečenja. Ima puno varijacija ovoga jela, a zajedničko im je da se patlidžani prvo isprže na malo ulje ili se stave na grill čime se eliminira količina ulja u jelu.

Potrebni sastojci

  • 5 srednje velikih patlidžana
  • 2 x 500 ml passate od rajčica
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka
  • 5 x 125g kuglica mozzarelle
  • 100 g naribanog parmezana ili grane padano
  • Šaka svježih listova bosiljka
  • Sol, papar
  • Brašno, za posipanje balančana
  • Maslinovo ulje

Priprema

Operite i narežite patlidžane na krugove debljine oko pola centimetra. Pospite ih solju i ostavite u cjedilu da se ocijede barem sat vremena. Kad se ocijede isperite ih pod mlazom hladne vode kako biste isprali gorčinu iz njih, a zatim ih dobro posušite kuhinjskom krpom ili papirnatim ručnicima.

Osušene patlidžane uvaljajte s obje strane u brašno prije prženja.

U većoj tavi zagrijte veliku žlicu ulja te ih stavite pržiti oko 2-3 minute s obje strane ili dok ne dobiju zlatno žutu boju. Izvadite ih zatim i stavite na papirnate ručnike kako bi ste se riješili viška masnoće. Nastavite ih peći te dolijte ulje prije pečenja iduće ture.

Da biste pripremili umak od rajčica na malo maslinovog ulja stavite nasjeckani luk te nakon 5-6 minuta prženja kad postane staklast, dodajte nasjeckani češnjak i nakon minute uspite passatu od rajčice. Zasolite i popaprite, a kad provre smanjite temperaturu i kuhajte oko pola sata povremeno miješajući dok se umak ne reducira na polovicu. U umak, ako je kiselkast, dodajte žlicu meda ili malo šećera.

U međuvremenu nasijecite mozzarellu i naribajte parmezan. Kad je umak gotov krenite sa završnim koracima.

U posudu za pečenje na dno stavite malo umaka od rajčice te poslažite sloj prženih patlidžana, dodajte još umaka i ravnomjerno ga rasporedite preko patlidžana. Pospite ih svježim listićima bosiljka, mozzarellom i naribanim parmezanom. Nastavite tim redoslijedom dok ne potrošite sastojke, a završni sloj treba se sastojati od umaka, mozzarelle, parmezana i bosiljka.

Pecite parmigianu oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C i uživajte u ovim slasnim ljetnim zalogajima.