TEEN AUTORI IZ ŠKOLE ARBORETUM OPEKA MARČAN

Tradicija u rukama mladih

12.06.2013 u 17:55

Bionic
Reading

Jeste li znali da se, ne tako davno, ljubav izjavljivala poklanjanjem licitarskog srca?

Sigurno ste barem jednom na proštenju vidjeli šator prepun šarenihlicitarskih srca, medenjaka… Ne samo da su ukusni, nego su još ne takodavno sa sobom nosili i određeno značenje.

Naime, mladić je djevojciizjavio ljubav licitarskim srcem – što je njegova ljubav bila veća, tojoj je veće srce poklonio. No, djevojka je mogla odahnuti tek kad je odbuduće svekrve na poklon dobila licitarsku bebu, što je značilo da jeprihvaća za snahu.

Djeca su se veselila licitarima u obliku konja ilikrunica jer su jako praktični: nakon igre, ako si ogladnio, smio si ih igricnuti, a da se nitko nije ljutio.

Moja se obitelj bavi izradom licitara i svijeća. To je tradicijski obrt koji je još davne 1939. godine nakon školovanja samostalno pokrenuo pradjed Martin.


Ladislav u prvoj fazi izrade licitarskih srca

Moja mama je već treća generacija u izradi licitara, a tome podučava i mene. Rado ću nastaviti tradiciju. Licitari se ne cijene kao izvorni suvenir samo u našoj državi, već ih je prepoznala i svjetska organizacija UNESCO proglasivši ih nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske.

Ladislav Gladović 3.t, srednja škola Arboretum Opeka, Marčan