ANTISTRES PREHRANA

Top namirnice koje opuštaju

03.11.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Napeti ste i uznemireni, nedostaje vam energije, zaboravljivi ste, loše spavate, muče vas glavobolje, nemate želju za seksom? Ako prepoznajete većinu tih simptoma, to znači da je stres postao sastavni dio vašeg životnog ritma

U današnje doba stres je postao sastavni dio života, a njegov utjecaj na zdravlje je dobro poznat. Još je veći problem taj što kronični stres iscrpljuje naše tijelo toliko da pogoršava probavu i metabolizam, a to često dovodi do debljanja ili naglog gubljenja kilograma, narušava hormonsku ravnotežu, a može prouzročiti i bolesti srca i krvnih žila te dijabetes, piše dr. Lejla Kažinić Kreho u knjizi 'Zdrava i fit' u izdanju Profila.

Bademi su bogati magnezijem i vitaminima B skupine

Stres slabi imunitet i izaziva nedostatak mnogih vitamina i minerala, a kad biramo hranu, većinom nesvjesno jedemo 'stresnu hranu', što nam dodatno pogoršava stanje. Zašto ne bismo pokušali u jelovnik češće uvoditi zdrave namirnice koje nam pomažu da se opustimo?

Smeđa riža

Pomaže da se otpuste kemijske tvari, hormoni zadovoljstva serotonin i norepinefrin, koje su odgovorne za dobar osjećaj, a bogata je kalijem, željezom, fosforom i fitokemijskim tvarima koje mogu sniziti kolesterol. Što sporije naše tijelo apsorbira ugljikohidrate, to serotonin jače djeluje, a to je još jedan razlog zašto bismo trebali namirnice s niskim glikemijskim indeksom što češće imati na jelovniku.

Avokado
U usporedbi s bilo kojim drugim voćem avokado sadrži više bjelančevina, kalija, magnezija, folne kiseline, vitamina B i vitamina E te vitamina K i betasitostreola, fitokemijske tvari koja smanjuje kolesterol.

Bademi
Idealna namirnica koja će ojačati srce je badem jer sadrži magnezij, važan za održanje adrenalne funkcije, vitamin E važan za obrambeni sustav, kao i vitamine skupine B koji su poznati po svom smirujućem djelovanju. Ako badem potopimo preko boći bit će puno probavljiviji. Badem potiče cirkulaciju, dok se bademovo ulje koristi za uravnoteženje krvnog tlaka. No ako ne volite bademe, zašto ne biste pokušali s orasima i pistacijima. Istraživanje iz 2007. pokazuje da šaka pistacija dnevno može sniziti krvni tlak, orasi ne samo da snižavaju tlak već su bogati i bakrom koji nam pomaže u obrani od virusnih i bakterijskih infekcija.

Plava riba

Bogata je omega-3 esencijalnim masnim kiselinama za koje se smatra da su izvrsne protiv depresije jer djeluju na kemijsku neravnotežu u mozgu koja je i dovela od depresije. Prehrana bogata plavom ribom (tri puta tjedno) uravnotežuje hormone stresa kortizol i adrenalin, a odlična je i za zdravlje srca.

Bogate su antioksidansom koji štiti stanice od oštećenja
Banana
Bogata je kalijem i vitaminom B 6, magnezijem i biljnim vlaknima, ali i triptofinom, aminokiselinom koja nas prirodno opušta i savršena je za sve koji pate od nesanice.

Krastavac
Hladi jetru i na taj način poboljšava hormonsku ravnotežu, što pak poboljšava raspoloženje i pridonosi pozitivnom osjećaju. Uostalom, krastavac je jedan od glavnih sastojaka detoksikacijskih i antistresnih napitaka.

Sezamove i suncokretove sjemenke
To su supernamirnice i njihov mali dnevni unos ima velik učinak na naše zdravlje. Bogate su i vitaminima skupine B, sadrže vitamin E, magnezij, folate, selen i prirodne bjelančevine.

Zeleno lisnato povrće
Sadrži magnezij i kalcij, koji su poznati po umirujućem učinku, a nedovoljan unos magnezija može izazvati migrenu i osjećaj umora, što su česti znakovi stresa.

Šparoge
Jedna porcija šparoga zadovoljava 60 posto naših dnevnih potreba za folnom kiselinom. Bogate su glutatinom, antioksidansom koji štiti stanice od oštećenja. Protodioscin je biljna tvar pronađena u šparogi koja pridonosi zdravlju kosti, ima antikancerogeno djelovanje, pojačava seksualnu želju i erekciju, a ne treba zaboraviti da je upravo pad libida čest znak stresa.

Morske alge
Alge sadrže 60 posto bjelančevina i važna su antistresna hrana, a osim toga sadrže i nutrijente koji pozitivno djeluju na živčani sustav. Izvrsne su i zbog toga što mogu nadoknaditi mnoge nutrijente koji se ubrzano troše kad smo pod stresom.

Lubenica
Krcata je antoksidansima, vitaminima A, C i E. Čaj od sjemenki lubenice koristi se kao prirodni diuretik te pridonosi snižavanju krvnog tlaka, što je važno u danima pojačanog stresa.

Brusnice
Flavonoidi i fenolne komponente kod brusnice dokazano smanjuju loš LDL kolesterol, a povećavaju dobri HDL kolesterol.

Češnjak
Supernutrijenti iz češnjaka koji nas čuvaju su alicin, ubojica štetnih bakterija, saponin, eliminator kolesterola i kumarična kiselina koja ima antikancerogeno djelovanje.