DUGOGODIŠNJA STUDIJA OTKRILA

Tinejdžerski stres vuče korijene iz prve tri godine života

25.05.2009 u 07:22

Bionic
Reading

Djeca koja su u vrlo ranoj dobi provodila mnogo vremena u vrtiću, u tinejdžerskim godinama podložnija su stresu, otkrilo je dugogodišnje istraživanje na jednom institutu u SAD-u

Pokazalo se da ova djeca u tinejdžerskoj dobi ujutro nakon buđenja imaju vrlo nisku razinu kortizola, hormona koji je povezan sa stresom te se on tijekom dana povećava. Naime, u drugih osoba razina kortizola veća je ujutro, a tijekom dana postupno se smanjuje.

U istraživanju je promatrano tisuću djece, i to od prve godine života pa sve do tinejdžerske i adolescentske dobi. Željelo se ustvrditi kako rani odlazak u vrtiće utječe na kasniji razvoj djeteta.

Nenormalna razina kortizola pronađena je kod petnaestogodišnjaka koji su u vrlo ranoj dobi, dakle prije trećeg rođendana, provodili mnogo vremena u vrtiću i koji su za svoje majke izjavili da su poprilično neosjećajne za njihove probleme. Zanimljivo je to da se pokazalo da, primjerice, kvaliteta vrtića, spol, nacionalnost ili materijalni status ne igraju apsolutno nikakvu ulogu u podložnosti stresu.