ne treba ga ZANEMARITI

Tihi ubojica: Evo kakvu sve štetu tijelu može nanijeti visoki krvni tlak

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 23.05.2020 21:07
  • Objavljeno 23.05.2020 u 21:08
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Yelizaveta Tomashevska / Alamy / Alamy / Profimedia

Za visoki krvni tlak kaže se da je tihi ubojica jer vrlo često dovodi do niza zdravstvenih komplikacija, a da prije toga uglavnom nisu bili prisutni nikakvi simptomi

Oštećenja arterija

Da bi krv lako tekla iz srca i pluća, gdje se opskrbljuje kisikom, u ostale organe i tkiva, arterije moraju biti čvrste, elastične i glatke. Visoki krvni tlak vrši prevelik pritisak na stijenke arterija, što oštećuje unutrašnjost i uzrokuje nakupljanje masti ili plaka. Nakupljeni plak sužava arterije i čini ih krutima, zbog čega teže obavljaju svoj posao.

Aneurizma

U ovom slučaju krvni tlak vrši pritisak na određeni dio stijenke arterije i oslabljuje ga. Dođe li do puknuća arterije, može doći do krvarenja u tijelu, što može biti ozbiljno. Iako se može dogoditi u bilo kojoj arteriji, aneurizma se najčešće javlja na aorti koja prolazi središnjim dijelom tijela. Može se dogoditi i bez visokog krvnog tlaka, u slučajevima kad je arterija oštećena.

Koronarna arterijska bolest

Događa se kad se plak nakuplja u arterijama u blizini srca, što usporava protok krvi. Može uzrokovati bol u prsima ili neobičan srčani ritam (nazivamo ga aritmija). Potpuna blokada može izazvati srčani udar.

Koronarna arterijska bolest

Koronarna arterijska bolest

Izvor: Profimedia / Autor: Nucleus Medical Art Inc / Alamy / Profimedia

Srčani udar

Do njega može doći kad se nagomila dovoljno plaka ili kad nakupina plaka potpuno blokira srčanu arteriju. Zbog blokade srčanom mišiću ne dolaze kisik i hranjive tvari, što ga može oštetiti ili uništiti.

Obično se to osjeća kao pritisak ili bol u prsima, ali ponekad se može osjetiti i u ruci, vratu ili čeljusti. Mogu ga pratiti otežano disanje, vrtoglavica ili mučnina.

Bolest perifernih arterija

Slična je koronarnoj arterijskoj bolesti, ali djeluje na krvne žile udaljenije od srca, poput onih u rukama, nogama, glavi ili trbuhu. Mogu je pratiti bolovi ili grčevi u nogama, češće prilikom hodanja ili penjanja uz stepenice. Također može izazvati umor, a bol koja može nestati tijekom odmora vraća se kad se počnete kretati. Neliječena bolest perifernih arterija može uzrokovati ozbiljnije probleme poput moždanog udara, čira ili gubitka cirkulacije u nogama, što može dovesti i do imputacije.

Zastoj srca

Visoki krvni tlak može uzrokovati suženje arterija, što s vremenom može otežati rad srca i oslabiti ga. Srce na kraju postaje toliko slabo da ne može opskrbljivati ostatak tijela s dovoljno krvi.

Uvećano srce

Kako mora sve napornije raditi da bi pumpalo krv, srčani mišić se zadebljava, a posljedica toga je uvećanje srca. Što je srce veće, to je manje sposobno obavljati svoj posao, što znači da tkiva možda neće dobivati potrebne količine kisika i hranjivih tvari.

Moždani udar

Visoki krvi tlak glavni je uzrok moždanog udara, a razlikujemo dvije vrste. Hemoragijski moždani udar događa se kad oslabljena arterija pukne u mozgu, a ishemijski moždani udar posljedica je plutajućeg krvnog ugruška ili plaka koji je blokirao dotok krvi u moždane stanice.

Dio mozga koji ne dobije dovoljno krvi počne odumirati, što može smanjiti sposobnost razmišljanja, kretanja, govorenja i gledanja. Dobro je uvijek imati na umu simptome: opušteno lice, slabost u rukama i probleme s govorom. Primijetite li bilo koji, odmah zovite hitnu pomoć.

Demencija

Visoki krvni tlak može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, a začepljenje arterija usporava dotok krvi u ostatak tijela, pa trpi i opskrba mozga. Promjena načina njegova rada uzrokovana slabijom opskrbom krvlju naziva se vaskularna demencija.

Ona može utjecati na razmišljanje, govor, vid, pamćenje, čak i način kretanja. Obično se razvija polako, ali ako osoba doživi moždani udar, simptomi mogu nastati vrlo brzo.

Zatajenje bubrega

Visoki krvni tlak drugi je glavni uzrok zatajenja bubrega. Dovodi do suženja i skrućivanja krvnih žila potrebnih bubrezima za odvođenje otpadnih tvari i viška tekućine. To sprečava i dostatno dopremanje krvi i hranjivih tvari u posebne filtre koje nazivamo nefroni, a što može dovesti i do trajnog prestanka rada bubrega.

Problemi s očima

Tijekom vremena visoki krvni tlak može usporiti dotok krvi u mrežnicu, sloj tkiva na stražnjoj strani očne jabučice osjetljiv na svjetlost. Može usporiti i protok krvi do očnog živca koji šalje signale mozgu. Može i zamagliti vid, a u nekim slučajevima dovesti do njegova potpunog gubitka. Također, visoki krvni tlak može uzrokovati nakupljanje tekućine ispod mrežnice, oštetiti tkivo i pogoršati vid.

Seksualni problemi muškaraca

Visoki krvni tlak može usporiti protok krvi bilo gdje u tijelu, a ako do usporavanja dođe u penisu, mogu nastati problemi s postizanjem i održavanjem erekcije. Osjećate li se zdravo, a imate problem s erekcijom, to bi mogao biti znak za posjet liječniku i provjeru krvnog tlaka kako bi se isključili i drugi zdravstveni problemi.

Seksualni problemi žena

Tijelo žene može drugačije reagirati prije i za vrijeme seksa zbog smanjenog dotoka krvi u vaginu. Možda nećete više osjećati uzbuđenje kao prije, a teže može postati i dosezanje vrhunca uzbuđenja. Visoki krvni tlak može uzrokovati i umor, što slabi seksualni nagon.

Slabljenje kostiju

Osobe s visokim krvnim tlakom često imaju više kalcija u mokraći, a možda je upravo on krivac za prekomjerno otpuštanje ovog minerala vrlo važnog za jake kosti. Posljedice mogu biti napuknuća ili lomovi kostiju, osobito kod starijih žena.

Apneja tijekom spavanja

Visoki krvni tlak pretjerano opušta mišiće grla koji mogu više puta nakratko zaustaviti disanje. Vjeruje se da uzrokuje apneju u snu, a ona zauzvrat podiže krvni tlak. Važno je u dogovoru s liječnikom liječiti oba zdravstvena stanja jer mogu voditi do drugih zdravstvenih problema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!