PREMIJERA U ZAGREBU

Teen hit 'Igre gladi' stigao i u naša kina

21.03.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Premijera filma 'Igre gladi', koji je najavljivan kao novi globalni filmski fenomen za tinejdžere prema trilogiji Suzanne Collins, izazvala je veliko zanimanje domaćih filmoljubaca u zagrebačkom kinu Cinestar u Branimir centru

Ta mračna filmska priča, praćena žestokom medijskom kampanjom, iako često uspoređivana sa sagom 'Sumrak', jer se u oba slučaja radi o ekranizacijama ultrapopularnih književnih serijala za tinejdžere u kojima je glavni lik mlada djevojka, donosi puno turobniju priču od ljubavnih muka tinejdžerice Belle Swan, neodoljivog vampira Edwarda Cullena i mišićavog vukodlaka Jacoba Blacka.

A o čemu se zapravo radi? Bestseler Suzanne Collins, prema kojem je snimljen prvi film, prvi je dio trilogije koja se prodala u više od 26 milijuna primjeraka samo u SAD-u te je stekla kultni status. Autorica je radnju smjestila u ne tako daleku budućnost u kojoj Sjedinjene Američke Države doslovno nestaju u oblaku dima, a stanovnici su izmučeni dugim ratom i glađu. Na ruševinama SAD-a nastaje Panem, država podijeljena na 12 okruga i glavni grad Kapitol u kojem je koncentrirana sva moć.

U znak odmazde zbog ustanka u prošlosti Kapitol svake godine nasumično odabire dvoje mladih predstavnika iz svakog okruga da bi sudjelovali u Igrama gladi. Igre gladi, osim što su odličan alat zastrašivanja podčinjenih okruga, zabava su za sve stanovnike Kapitola. Na televiziji diljem Panema prikazuju se 24 sudionika koji su prisiljeni ubijati svoje protivnike da bi opstali, a ostatak nacije dužan je pratiti Igre.

Radnja pomalo podsjeća na kultni roman Japanca Koushuna Takamija 'Battle Royale', koji je 2000. godine u film pretočio Kinji Fukasaku u kojem se tinejdžeri također moraju boriti do smrti, no u medijima se uglavnom mogu pročitati usporedbe sa sagom 'Sumrak'.

O tome je progovorila i Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), najpoznatija po ulogama u filmovima 'Zimska kost' i 'X-Men: Prva generacija'

'Čula sam da su neki fanovi sage 'Sumrak' odlučili bojkotirati 'Igre gladi' zbog lojalnosti sagi. Mislim da je to besmisleno. 'Sumrak' i 'Igre gladi' nisu nikakva konkurencija jedno drugome. Namijenjeni smo istoj publici, dakle tinejdžerima, no tematika je sasvim drugačija. Osim toga, zaprepastila sam se kad sam pročitala da sam izjavljivala neke stvari o Kristen Stewart koje uopće nisam izgovorila. To me šokiralo', kaže Jennifer, po mnogima najjača karika filma 'Igre gladi'.

Jennifer Lawrence (21), glumica s imidžom tipične američke djevojke iz susjedstva, kaže da su neizbježne scene nasilja zbog kojih su u Velikoj Britaniji neki dijelovi filma izrezani da bi ga mogla pogledati publika starija od 12 godina.

S njezinim se riječima složio glumac Josh Hutcherson (Peeta Mellark), koji kaže da redatelj Gary Ross ne glorificira nasilje.

'Ima krvavih scena, no sve je to u skladu s romanom. Ross je imao težak zadatak, ali mislim da je uspio prikazati besmislenost nasilja i njegove posljedice.'

Prema nekim predviđanjima, film 'Igre gladi' u Sjevernoj Americi će na box officeu 'prešišati' i sagu 'Sumrak', a hoće li se to zbilja dogoditi, saznat ćemo vrlo brzo.