NOVI HIT IZ SKANDINAVIJE

Svi znaju za hygge, no friluftsliv je sad apsolutni hit, a evo kako tu skandinavsku estetiku možete postići u svoja četiri zida

23.02.2021 u 06:41

Bionic
Reading

Volite li provoditi vrijeme na svježem zraku i uživati u prirodi u svim njezinim aspektima? Tada apsolutno morate upoznati novi trend iz Skandinavije, koji pronosi upravo takav stav prema životu

Friluftsliv je novi stav prema životu koji nam stiže sa sjevera, a koji se na odnosi samo na stil života, već i svijet interijera. Ljubiteljima prirode navedeni trend porijeklom iz Norveške mogao bi se jao svidjeti jer ova unutarnja estetika stvara oazu blagostanja u vaša četiri zida, baš kao i na otvorenom.

Do sada nam je koncept hygge donio dansku sreću i stvorio toplu, ugodnu atmosferu. No sada mu konkurencija dolazi iz Skandinavije, a u tvrtki Etsy već je jasno da korisnici sve više žude za estetikom friluftsliv. Ova poznata internetska trgovina predviđa da ćemo 2021. godine još više koristiti vanjske prostore pretvarajući ih u ugodna mjesta za sastanke.

Trend friluftsliv: Osjećaj prirode u vlastitom domu

Eksterijer je dobra ključna riječ, jer norveški izraz friluftsliv označava duboku vezu s vanjskim svijetom. Riječ je o aktivnom i svjesnom doživljavanju prirode, odmoru i punjenju baterija. A ta se životna filozofija može pretočiti i u unutrašnjost. Kao živi trend, friluftsliv stvara atmosferu koja podsjeća na nordijske krajolike, planinarenje planinskim predjelima i piknike na selu. Evo nekoliko savjeta kako ovu norvešku filozofiju možete primijeniti u svom životnom prostoru.

Friluftsliv u domu

Neka sobe izgledaju veće

Postoji jednostavan trik za unošenje prostranstva prirode u vaš dom, a odnosi se na široko zrcalo i reflektirajuće ukrasne dijelove poput onih izrađenih od vitraja. Korištenjem navedenih elemenata u domu, prostorije izgledaju prostranije, veće i svjetlije.

Koristite nebeskoplavu boju

Iako je vani sivo i tmurno, plavetnilo neba unesite u svoja četiri zida. Ova nijansa plave nije samo oku ugodna, već također podržava optičko povećanje prostorije i osigurava svjetlost. Nije ni čudo to što je nebeskoplava proglašena bojom godine na internetskoj trgovini Etsy. Potraga za njom u posljednje vrijeme povećala se za 39 posto, a vjeruje se kako će ovaj plavi trend samo nastaviti rasti u narednim mjesecima.

Poigrajte se različitim elementima

Što se tiče boja, igrajte se tonovima koji se nalaze u prirodi. Možete ići i korak dalje te stvoriti shemu boja koja obuhvaća nijanse četiri elementa. Zeleni tonovi imaju nešto opuštajuće dok zemljani tonovi poput terakote daju biljnoj polici prirodnu nadogradnju. Crveni i narančasti tonovi prikladni su, primjerice, za vaze dok plave skulpture organskih oblika oponašaju vodu.

Stvorite umirujuću oazu na otvorenom

Ako ste sretni vlasnik balkona ili vrta, sada možete iskoristiti priliku da ga malo preuredite po uzoru na norveški koncept friluftsliv - naprimjer, ugodnim pokrivačima i jastucima te komadima namještaja koji naglašavaju notu prirode.

Postavite biljke

Koji je bolji način za izražavanje veze s prirodom nego biljkama? Stoga nije veliko iznenađenje to da se one izdašno koriste u trendu življenja friluftsliv. Elementi od lana, ratana i kamena, poput mramora i oniksa, prikladni su za njihovo naglašavanje u prostoru.

Koristite prirodne arome

Difuzori i mirisne svijeće umirujućih aroma jedan su od bitnijih segmenata filozofije stila i načina života friluftsliv jer donose svježe mirise izvana u vaš dom. Primjerice, zanimljiva je kombinacija listova jasmina i smokve ili miris božura. No tamjanski štapići s cvjetnim ili zemljanim notama poput cedrovog drveta također stvaraju oazu blagostanja.