MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Sedam trendova u svijetu interijera koji će obilježiti mjesece pred nama

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 13.02.2021 16:51
  • Objavljeno 13.02.2021 u 16:51
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Paul Bradbury / Hoxton / Profimedia

Nalik modnima, trendovi u svijetu interijera mijenjaju se gotovo jednakom brzinom. Ukoliko ste zaljubljenik u dizajn interijera i svoj dom svake godine nastojite osvježiti s nekoliko trendi noviteta, sigurno se veselite doznati koji će u narednim mjesecima voditi glavnu riječ

Japandi

Ovaj poseban stil uređenja, koji kombinira skandinavski minimalizam i japansku tradiciju, prema Pinterestu je jedan od najvećih trendova u svijetu interijera. Pretraživanja pojma japandi porasla su za 100 posto u 2020. u odnosu na prethodnu godinu. Iako je trend, koji se sastoji od organskih oblika, prirodnih materijala i suzdržane palete boja, bio očit i prošle godine, sada je definitivno stigao u prvi plan.

Umirujuća siva i optimistična žuta boja

Poznati Institut za boje Pantone krajem prošle godine javnosti je tradicionalno obznanio koja će boja obilježiti mjesece prema nama. Ovoga puta ovaj poznati institut iznenadio nas je s čak dvije upečatljive boje koje fantastično izgledaju u kombinaciji.

Riječ je o nijansama sive i žute nazvanima ultimate grey i illuminating yellow, a koje će, osim u modi, u narednim mjesecima dominirati svijetom interijera.

Grandmilennial

Predmeti poput vezenih ukrasnih jastuka, bogato ukrašenog namještaja i porculanskih ukrasa donedavno su se smatrali zastarjelima i staromodnima, ali zahvaljujući velikoj popularnosti stila uređenja grandmilennial, navedeni i slični predmeti u interijerima danas predstavljaju veliki trend.

Brojni ga uspoređuju s bakinim stilom uređenja doma, no kako životni prostor ne bi izgledao previše staromodno, dizajneri interijera sugeriraju da komade vintage izgleda kombinirate s modernim elementima i siluetama.

Za spomenuti trend brojni vide krivca u Netflixovoj povijesnoj seriji 'Bridgerton'. Prema podacima Pinteresta, pretrage njihovih korisnika za predmetima poput engleskih šalica za čaj ili onih koji se uklapaju u estetiku regency ere naglo su porasle od premijernog prikazivanja serije krajem prošle godine.

  • +3

Netflixova serija 'Bridgerton'

Izvor: Profimedia / Autor: Hollywood Archive / Avalon Editorial / Profimedia

Namještaj oblih rubova

Tvrdi rubovi namještaja ove su godine, po svemu sudeći, stvar prošlosti. Kako se ističe, namještaj i slični predmeti u domu s oblim rubovima protekle godine prednjačili su na svjetskim sajmovima namještaja u europskim prijestolnicama, a navedeni trend svoju popularnost nastavit će potvrđivati i ove godine. Osim komada namještaja poput kauča i kreveta, predmeti poput stolica, vaza i stolova danas također posjeduju organski oblik.

Ovakvi predmeti veliku popularnost doživjeli su 60-ih godina, a svakom domu daruju ženstven dodir i ugodan dojam.

Monokromni dizajn

Postoji nešto neodoljivo u prostorijama kojima dominira samo jedna boja u svim svojim inačicama. Neutralne kremaste nijanse i dalje su vrlo popularan izbor, no kako bi trend monokromnog dizajna u potpunosti zablistao u domu, dizajneri savjetuju da se poigrate različitim nijansama odabrane boje koju ste poželjeli istaknuti. Slične boje izgledaju sve samo ne dosadno i utoliko elegantnije kada dolaze u formi različitih materijala.

Multifunkcionalnost

Životni prostor postaje sve manji, posebno u velikim gradovima. Uz to, čini se da svi provodimo više vremena kod kuće nego prije. Stoga nije ni čudo da sve više proizvođača donosi pametne ideje i trendove za inovativne koncepte življenja i višenamjenski namještaj. Uz dizajn, važnu ulogu ima funkcionalnost - posebno kada je prostor ograničen. Pametni namještaj koji štedi prostor bit će veliki trend u 2021. godini.

Ekologija u interijerima

Održivost igra sve značajniju ulogu u svim područjima života - uključujući opremanje svoja četiri zida. Dizajneri i veliki proizvođači namještaja stoga se sve više oslanjaju na održive koncepte i tkanine, tako da u budućnosti neće biti zaobilaznica u odnosu na zeleni život. Prirodni materijali poput drva ovaj trend čine živim te su za isticanje ekološkog stila u domu gotovo nužni.