MALI VODIČ

Sve što trebate znati o vinu i sortama grožđa

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.04.2011 12:08
  • Objavljeno 13.04.2011 u 12:08
vino i grožđe

vino i grožđe

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Čak i ako niste ljubitelj vina, to svejedno ne znači da po tom pitanju morate biti najveća neznalica u društvu. Osnovne stvari o toj finoj kapljici jednostavno morate znati, a autor knjige 'Sve što muškarac mora znati', njemački novinar Oliver Kuhn, potrudio se navesti osnovne karakteristike najpoznatijih vina koje će vam, između ostalog, pomoći i da odaberete primjereno vino uz jelo koje ćete iznijeti na stol

U kakvim čašama ga poslužiti, što znače barrique ili grand cru, kao i još puno toga ne nužno o vinu, hrani ili piću Kuhn u svojoj knjizi, koja je kod nas izašla u izdanju zagrebačkog Znanja, otkriva u jedinstvenom priručniku koji bi svaki muškarac (i ne samo on) morao imati.

Crna vina

Znanje

Znanje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Znanje

Cabernet sauvignon
Najpoznatija sorta crnog grožđa, unatoč tome što je uzgojena tek potkraj 18. stoljeća. Osnova je brojnih bordoških vina. Ima mnogo fenola. Kasno dozrijeva i zahtijeva najbolje uvjete dozrijevanja.
Boja: opekastocrvena do tamnocrvena
Arome: zelena paprika, kava, duhan. Složene arome obično se razvijaju nakon duljeg dozrijevanja u bačvi.
Okus: profinjene do jake kiseline, vrlo bogat
Jela: pečenja od govedine i divljači, tamno meso, tvrdi sirevi

Merlot
Najrašireniji u Francuskoj (osobito pokrajini Bordeaux), zatim Italiji (Veneto, Friuli), Južnoj Americi, Južnoj Africi i Australiji, a ima ga, naravno, i kod nas. Često se miješa s cabernet sauvignonom.
Boja: tamnocrvena
Okus: voćni, decentni tanini, malo kiseline, mnogo alkohola

Nebbiolo
Plemenita, stara talijanska sorta koja daje vina tamnocrvene boje poput Barola i Barbaresca.

Pinot noir
U nas se naziva i burgundac crni jer je riječ o sorti crnog grožđa porijeklom iz francuske pokrajine Burgundije, najvjerojatnije od ondašnje divlje loze. U umjerenoj klimi potrebno mu je nešto dulje da dozrije, ali za dobrih godina daje izvrsna jaka vina koja se odlikuju punoćom. Dobro se čuva.
Boja: opekastocrvena do tamnocrvena
Arome: bobičasto voće, dim, koža
Okus: baršunast, s malo kiselina i punim tijelom
Jela: pečenja od govedine i divljači, začinjeni sirevi

Syrah (u Australiji i Južnoj Africi nazivaju ga shiraz)
Potječe iz doline Rhone u jugoistočnoj Francuskoj.

Tempranillo
Najvažnija je španjolska sorta i osnova najpoznatijeg španjolskog crnog vina rioje.

Zweigelt
Najomiljenija austrijska sorta koja se udomaćila i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ime je dobila po Fritzu Zweigeltu (1922). Dozrijeva ranije od frankovke i ima razmjerno obilan prinos.
Boja: svijetlocrvena
Okus: odlikuje ga puno tijelo i jake kiseline

Bijela vina

Chardonnay

Chardonnay je sastavni dio chablisa, šampanjaca i burgundca.
Boja: blijedožuta do zlatnožuta.
Arome: širokog raspona aroma, odličan za dozrijevanje u bačvi
Jela: pirjana jela, riba, teletina i perad

Traminac mirisni

Osobito onaj koji dolazi iz francuske pokrajine Alzace (odakle i potječe, iz mjesta Tramin) daje odlična vina.
Boja: zlatnožuta
Arome: ružini cvjetovi, med, vanilija
Okus: visok sadržaj alkohola i niski sadržaj kiselina, pun okus
Jelo: pirjana jela, bijelo meso, začinjeni sirevi; slatki kao aperitiv

Rizvanac ili Müller-Thurgau

Ova je sorta nazvana po dr. Hermannu Mülleru iz Thurgaua u Švicarskoj koji ju je uzgojio 1882. godine.
Boja: blijedožuta do svijetložuta
Arome: srednji sadržaj kiselina, lagano do srednje jako tijelo
Jelo: slaže se sa slatkovodnom ribom i svinjetinom

Znanje

Znanje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Znate li prepoznati razliku između merlota i cabernet sauvignona?

Žuti muškat
Ova je sorta vrlo intenzivnog mirisa jedna od najstarijih u svijetu. Domovina joj je zapadna Azija, a u Europu su je, najvjerojatnije najprije u južnu Francusku, iz Egipta donijeli Feničani i stari Grci. Vino koje se od nje dobiva obično je suho, s naglašenim kiselinama i nerijetko je slatko. I talijanski pjenušac Asti Spumante dobiva se od žutog muškata.

Pinot blanc (bijeli burgundac)
Sorta grožđa koja je osobito raširena u francuskoj pokrajini Alzasu,
Njemačkoj i Italiji. Vrlo je pogodna za dozrijevanje u bačvi.
Boja: blijedožuta do svijetložuta
Arome: banana, marelica, limun
Okus: srednje jako do jako tijelo s profinjenim kiselinama
Jelo: plava morska riba, plodovi mora i pečenje

Rajnski rizling ili graševina
Jedna od najsloženijih bijelih sorta ponajbolje uspijeva u umjerenim klimatskim zonama. Specifičnu aromu razvija nakon duljeg dozrijevanja. Vrlo cijenjena kombinacija visokog sadržaja kiselina i ekstrakata. Najrasprostranjenija je u Njemačkoj. Najvjerojatnije potječe od divlje loze s područja gornje Rajne.
Boja: blijedožuta sa zelenkastim odsjajem do zlatnožuta
Arome: širok raspon aroma od egzotičnog voća do začinskog bilja.
Okus: srednji do visoki sadržaj kiselina, lagano do srednje jako tijelo
Jelo: uz azijsku kuhinju, bijelu morsku ribu, slatkovodnu ribu, perad i svježi sir; teške kasne berbe uz pečenu patku, slatke inačice kao aperitiv ili uz desert

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi