hrabrost se isplati

Stvorite jedinstven ugođaj: Kako unijeti odvažne boje u dom?

12.11.2022 u 19:40

Bionic
Reading

Zaboravite ono što kažu drugi - kada uređujete prostor, najvažnije je da se sviđa vama. Vaš dom predstavlja vas, vaš ukus i životni stil. Nemojte se bojati unijeti boje u njega jer one mogu podići vaše raspoloženje ili vas smiriti

Kada je riječ o uređenju interijera, najčešći odabiri su crna, bijela, nijanse sive i bež boje. Iako biste možda željeli otkačenu ružičastu komodu, prije ćete odabrati jednostavniju bijelu ili onu u boji drveta jer će se lakše kombinirati uz ostatak namještaja. Ipak, imajte na umu značenje doma. Trebao bi predstavljati mjesto sreće i smirenja, u kojem osjećate svoje 'pravo ja'. Zašto ne biste dopustili da vam i uređenje doma unosi radost u svakodnevicu?

Kada razmišljate o uređenju sobe, počnite vodeći se raspoloženjem koje želite stvoriti. Želite li da to bude opuštajući ili prostor za zabavu?

Razmislite o paleti boja. Koje volite, a koje ne volite i zašto? Najbolje bi bilo da uzmete cijelu paletu boja i u miru ih promatrate razmišljajući o osjećajima koje vam izazivaju. Ne zaboravite da svaka boja ima svoje značenje i da nekad mogu djelovati terapeutski.

Prvo biste trebali odabrati osnovnu boju, odnosno bazu na koju ćete dodavati ostale željene nijanse i gledati kako funkcioniraju zajedno. Ako nemate namjeru ostvariti monokromiju u svom domu, pronađite boje koje nadopunjuju onu koja vam je bazna.

Želite li prostoru dati karakter, upotrijebite boje koje na prvi pogled ne idu jedna s drugom te stvaraju tzv. colour-blocking efekt.

'Colour-blocking je sjajan način za unošenje boje i osobnosti u prostor te mu treba kreativno i hrabro pristupiti. Sjajna stvar kod blokiranja boja je to što nema pisanih pravila. Međutim savjetovala bih da se držite dvije ili tri boje i da ih prvo isprobate na papiru kako biste bili sigurni da dobro funkcioniraju zajedno', savjetuje Emma Gurner, dizajnerica iz nagrađivanog studija Folds Inside.

Ako ne želite riskirati sa zidovima, unesite boju u dom namještajem i dodacima. Postavite veliki tepih ispred kauča koji je bojom u kontrastu ili dodajte upečatljivu komodu. Poigrajte se rasvjetnim tijelima i dekoracijama poput zavjesa i umjetničkih djela.

Još jedan zanimljiv način za stvaranje personaliziranog doma su neklasične tapete jer će podići svaku prostoriju. Za takav korak potrebna je hrabrost, ali shvatit ćete da se isplatilo kada vidite rezultat.

DOM PATRICKA DUFFYJA

Sjećate se Bobbyja iz 'Dallasa'? Njegov bajkoviti posjed ima poseban šarm

Pogledaj galeriju