snažan efekt

Boje zidova jedan su od najvažnijih elemenata prilikom uređenja, a ovim trikovima vizualno ćete povećati prostor, ali ga učiniti i ugodnijim

03.07.2022 u 20:15

Bionic
Reading

Boje su vrlo snažan element uređivanja prostora i snažno utječu na to kako vidimo određeni prostor. Boja može promijeniti našu percepciju veličine i oblika sobe. Ako ove sezone planirate preuređenje koje uključuje i bojanje zidova, ovi savjeti će vam sigurno dobro doći

Različite boje za zidove, pa čak i različite nijanse iste boje imaju značajno različite učinke po pitanju izgleda prostorije ali i načina kako se osjećamo u toj prostoriji. Općenito, svjetlije i hladnije boje djeluju nenametljivo te vizualno povećavaju prostor.

Zato su, na primjer, dobar izbor za stropove jer daju osjećaj prostranosti. S druge strane, tamnije i toplije nijanse vizualno smanjuju prostor, sužavaju ga. Tako strop u ovoj boji može kreirati osjećaj udobnosti i komfora. Ovaj koncept može se koristiti kako bi prostor izgledao veći ili manji; kako bismo promijenili oblik prostora; skrenuti pozornost na žarišne točke i pozitivne aspekte prostora te sakriti ili minimizirati ne tako atraktivne značajke.

Promjena veličine prostora

Ako je prostorija vrlo velika odaje dojam hladnoće i neudobnosti, jednostavno obojite strop u tamniju boju od boje zidova. Tako će odmah strop izgledati niže, a sama prostorija djelovati puno ugodnije i toplije. S druge strane, ako se zbog malog prostora osjećate klaustrofobično, obojite strop u svjetliju boju, što će postići vizualno viši strop, a kao rezultat toga, soba će se osjećati prostranijom. Također možete obojiti i strop vanjskih prostora, poput trijema ili krova terase. Na primjer, nježna plava boja dt će iluziju neba iznad vas.

Vizualno povećanje prostora

Kada prostor obojite u svijetle nijanse tada omogućujete pogledu da neometano putuje i klizi po prostoru, što sobu čini prostranijom. Korištenjem različitih boja, pogled se zaustavlja na liniji gdje se boja mijenja. Time su rubovi, a time i veličina prostorije, vidljiviji. Vidite granice. S istom bojom ne vidite granice i čini se da se prostor nastavlja.

Tamnije boje

Tamnije boje mogu učiniti da soba djeluje ugodno i toplo. Tamne boje ne moraju nužno biti loš izbor za male prostore, samo ih je potrebno mudro koristiti. Jedna od najčešćih pogrešaka je zidove obojite u tamnu nijansu, a rubove ostaviti bijeloj ili nekoj sličnoj svijetloj boji. Na taj način granice ostaju vidljive, a kod malih prostorija to će naglasiti osjećaj zatvorenosti. Međutim, ako se obrub ne ističe jer je obojen istom ili čak dubljom bojom, oko se ne zaustavlja na rubovima već pogled neometano klizi po prostoriji koja se u tom slučaju čini većom.

Promijena oblika

Ako imate dugačak, uzak prostor, obojite oba krajnja zida (one kraće) za nijansu ili dvije tamnije od ostalih zidova kako bi vam krajnji zidovi bili bliži. Rezultat toga bit će prostorija koja izgleda kao da je kvadratnog oblika. Ako imate vrlo velike, gole zidove, razbijte prostor oblikovanjem; obojite različitim bojama na vrhu i na dnu. Koristite tamniju boju na dnu kako biste uzemljili prostor, a svijetlije boje pri vrhu.

Još nekoliko zgodnih trikova

Oslikavanje okomitih pruga učinit će prostor sobe višim. S druge strane, vodoravne pruge čine prostor duljim.

U malim domovima i stanovima vrlo je zgodno obojiti susjedne sobe u istu boju. Čineći to, oko se stalno kreće iz sobe u sobu i procjenjuje da je prostor veći nego što jest.

Koristite boju kako iste prikrili neprivlačne predmete. Ponekad u prostoriji postoje elementi koje mrzimo gledati, ali ih se ne možemo riješiti, kao što su radijatori ili ventilacijski otvori. Obojite ih u istu boju kao i zidove; tako će se 'stopiti' s prostorom i biti manje vidljivi.

Ako imate puno kutova i drugih arhitektonskih značajki koje želite učiniti manje vidljivima, obojite sve površine u istu boju. Ovo je vrlo uobičajen trik u sobama u potkrovlju. Ako pak želite istaknuti određene značajke, poput stropa ili drvenih greda, obojite strop u suprotnu boju i time ih dodatno naglasite.