Beč, moja ljubav

Studiranje u srcu Europe: Osam razloga za preseljenje u najugodniji grad na svijetu

22.09.2020 u 09:03

Bionic
Reading

Prema globalnoj studiji, Beč je najbolji grad za život na svijetu – a također je izvrsno mjesto za studiranje i rad. Astrid Kleinhanns-Rollé, glavna direktorica WU Executive Academy, daje vrlo osoban prikaz zašto toliko voli grad pjesme

Rudolf Sieczyński 1912. godine skladao je pjesmu Vienna, City of My Dreams u kojoj Beč naziva mjestom svojih snova. Pjesma se proslavila u Prvom svjetskom ratu, a mogla se čuti i u hollywoodskom blockbusteru "Oči širom zatvorene". Mercerova godišnja ljestvica međunarodnih gradova potvrđuje skladateljevo gledište. Beč se ocjenjuje kao izvanredno mjesto što se tiče kvalitete života: Mercer je Beč 2019. godine deseti put zaredom proglasio najboljim gradom za život u svijetu.

Rođena u Linzu, Astrid Kleinhanns-Rollé, glavna direktorica WU Executive Academy, zaljubila se u Beč kad se prvi put preselila u grad kao studentica. Nastavila je putovati po gotovo svim krajevima svijeta da bi se naposljetku vratila u grad pjesme. Za nju, Beč kombinira sve prednosti koje bi međunarodni studenti mogli poželjeti u pogledu studiranja, putovanja, rada i umrežavanja:

1. Nenadmašno putovanje kroz vrijeme

Rijetki su gradovi u kojima je povijest tako živa, a davno prošla doba tako opipljiva kao u Beču. To nije slučaj samo u centru grada: zgrade s prekrasnim baroknim, neoklasičnim, renesansnim, secesijskim ili fasadama u Bauhaus stilu mogu se pronaći u svim četvrtima. Ostaci carske i kraljevske monarhije su posvuda. „Zgrade duž ulice Ringstrasse su same po sebi veličanstvene i apsolutno ih vrijedi vidjeti,” oduševljeno govori Astrid Kleinhanns-Rollé. Prekrasan gradski krajolik nije prošao nezapažen ni od Hollywooda: u Beču nisu snimani samo filmovi o Jamesu Bondu (The Living Daylights, Spectre), već i romansa "Before Sunrise" i blockbuster “Mission: Impossible – Rogue Nation". „Toliko je znamenitosti koje vrijedi pogledati te toliko bogate raznolikosti povijesnog ambijenta kao i urbanog gradskog osjećaja", govori Kleinhanns-Rollé. Posebno uživa šetajući vrtovima palače Schönbrunn. „Jednostavno se ne mogu zasititi arhitekture, prostranog parka i vrtova."

2. Urbana vibra

„Beč je tako raznolik; grad ima toliko toga za ponuditi za sve ukuse”, kaže Astrid Kleinhanns-Rollé. Doručkujte u šarmantnoj kavani "Kleines Café" na slikovitom trgu Franziskanerplatz, zatim promatrajte Lipicance kako izvode svoje jutarnje rutine u palači Hofburg, potom šetajte ulicom Ringstrasse gdje se nalaze brojni spomenici, kupite voće i povrće na tržnici Naschmarkt, uživajte u šalici Melangea na krovnoj terasi akvarija Haus des Meeres, nakon čega slijedi kupnja u malim buticima u hipsterskoj četvrti Neubau. Nakon toga se uputite prema Dunavskom kanalu i opustite se na ležaljci s prstima zatrpanim u bijelom pijesku dok nazdravljate dobrom životu ili posjetite pomodan Eden Bar u središtu grada, pravi dragulj iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Osobni savjet Astrid Kleinhanns-Rollé za sve koji su novi u Beču: „Provedite svoju večer šetajući prvim okrugom, Bermudskim trokutom s brojnim barovima i klubovima ili slušajući glazbu uživo na Dunavskom kanalu: brzo ćete stvoriti nove prijatelje."

3. Šume, planine i rijeka na rubovima grada

“Zelena pluća” Beča, Bečka šuma, graniči s gradskom periferijom te poziva planinare i šetače da istražuju brežuljke s pogledom na gradske vinograde koji oduzima dah. Dijelovi Dunava zvani Stari Dunav i Novi Dunav te rezervat prirode Lobau mjesta su gdje se mještani rekreiraju i kupaju na prirodnim kupalištima. Gotovo 100% gradske pitke vode je slatka izvorska voda porijeklom iz Donje austrijskih - Štajerskih Alpa. Beč je nedavno na ljestvici „Europskih najzelenijih glavnih gradova“ po izboru comparethemarket.com zauzeo prvo mjesto ispred 24 druge europske prijestolnice. Poredak se temelji na kriterijima koji uključuju kvalitetu vode i zraka, kvalitetu života, biciklističke staze i javne zelene površine – što čini impresivnih 43% u slučaju Beča.

4. Eklektična kultura

Ljubitelji umjetnosti u Beču razmaženi su izborom: baletna ili operna predstava u Bečkoj državnoj operi, djela starih majstora u muzeju Albertina, glazbeno blaženstvo u veličanstvenoj koncertnoj dvorani Konzerthaus, noć jazza u dvorani Porgy & Bess, moderna umjetnost u Muzeju moderne umjetnosti (mumok) ili izložbe Gustava Klimta i Egona Schielea u muzeju Leopold smještenom u MuseumsQuartier Wien. „Moj osobni favorit je Muzej povijesti umjetnosti (KHM) s njegovom slavnom kupolom", podijelila je s nama Astrid Kleinhanns-Rollé.

5. Međunarodno poslovno središte

Više od 1200 velikih korporacija, među kojima su Henkel, Siemens, Unilever i Beiersdorf, izabrali su Beč za svoje središte za CEE (Srednja i istočna Europa). U Beču se također nalaze IAEA, OPEC i jedno od četiri sjedišta UNO-a. Od 2012. godine rekordan broj stranih tvrtki osnovao je predstavništvo u Beču. Prošle se godine čak 266 tvrtki preselilo u austrijski glavni grad i uložilo ukupnu svotu od 731 milijuna eura, što je utrostručilo iznos ulaganja iz 2018. godine. Start-up središta poput weXelerate, Talent Garden i Impact Hub Vienna privlače brojne novoosnovane tvrtke iz zemalja Srednje i istočne Europe. WU-ov kampus također nudi tehnološko središte. „Menadžerima i bivšim MBA studentima vjerojatno će se isplatiti držati oči širom otvorene zbog novih mogućnosti zaposlenja koje se nude u ovom centru", savjetuje Astrid Kleinhanns-Rollé.

6. Pametni grad budućnosti

Beč je u toku kada su u pitanju inovacije: cilj mu je postati pametan grad. Agencija Smart City koordinira i podržava digitalne projekte i proizvode na području e-mobilnosti, e-zdravstva, društvenih usluga, pametnog upravljanja prometom, održive arhitekture i zaštite klime. Agenciju je osnovala bečka gradska vlada kako bi potaknula tehnološke i društvene inovacije. Kao rezultat toga, Beč je zauzeo prvo mjesto na Roland Berger Smart City Indexu 2019., koji je ocijenio 153 grada širom svijeta, te tako prestigao čak i London.

7. Kampus u srcu gradskih zelenih pluća

Studiranje na kampusu Vienna University of Economics and Business jedinstveno je iskustvo. Smješteno je na periferiji parka Prater koji obuhvaća šest četvornih kilometara šume i livada te zabavni park. Adrenalinska vika posjetitelja tijekom vožnji često se čuje sve do kampusa. „Uvijek se moram nasmiješiti kad čujem izljeve veselja na ovom mjestu posvećenom radu i učenju, a pružanje pogleda na zelenilo dodatni je bonus", kaže Kleinhanns-Rollé. Kad ne slušaju zanimljiva predavanja u višenamjenskoj predavaonici u modernom, polu-prozirnom tornju u kojem se nalazi WU Executive Academy, studenti mogu popiti kavu ili učiti u Library & Learning Centeru kojeg je dizajnirala pokojna arhitektica Zaha Hadid.

8. Izvanredne prilike za posao

Diplomanti koji su se tijekom studija zaljubili u Beč, posao bi trebali potražiti u gradu.  Građani EU u tu svrhu ne trebaju nikakve papire, a državljani trećih zemalja mogu se po završetku studija prijaviti za crveno-bijelo-crveni karton. Karton se izdaje nakon provjere koja osigurava da podnositelj zahtjeva ima odgovarajuće kvalifikacije, odgovarajuća sredstva za život, stanovanje i osiguranje. Ona omogućuje građanima trećih zemalja da žive u Austriji i rade kod određenog poslodavca 24 mjeseca. Strani rukovoditelji i iseljenici mogu se također obratiti Expat centru bečke poslovne agencije (Expat Center at the Vienna Business Agency) za savjet i podršku u vezi preseljenja u Beč.

Za više informacija posjetite stranicu