ISTRAŽIVANJE U SAD-u

Studenti koji koriste Facebook lošiji na ispitima

14.04.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Studenti koji redovito koriste Facebook, prema najnovijem istraživanju provedenom u SAD-u, postižu slabije rezultate na ispitima

Podaci dobiveni istraživanjem pokazali su da studenti koji puno vremena provode na Facebooku, chatajući, šireći krug prijatelja ili šaljući poruke putem ove sve popularnije internetske mreže, barem sat vremena tjedno manje posvećuju svojim akademskim obavezama.

Istraživanje o korištenju interneta je provelo Državno sveučilište iz Ohija, a u njemu je sudjelovalo 219 studenata. Dobiveni rezultati su pokazali da su studenti koji redovito koriste Facebook postizali lošije ocjene na ispitima od onih koji su imuni na ovu popularnu internetsku mrežu.

Rezultati su pokazali da oko 65 posto korisnika Facebooka barem nekoliko puta dnevno provjerava svoj profil.

Aryn Karpinski
, jedna od članica istraživačkog tima, kaže da svaka generacija ima nešto što joj odvlači vrijeme od učenja. 'Facebook je ipak nezabilježen fenomen. Naše je istraživanje pokazalo da osobama koje puno vremena provode na Facebooku manje vremena ostaje za učenje', smatra Karpinski.

Zanimljivo je da je 79 posto ispitanih studenata uvjereno da vrijeme koje provode na Facebooku ne utječe na njihovo učenje i postignute rezultate.

Prema nekim istraživanjima, oko 83 posto mladih Britanaca u dobi od 16 do 24 godina koristi neke od popularnih komunikacijskih mreža poput Facebooka, Twittera ili MySpacea, a u posljednje vrijeme mnoge su britanske kompanije svojim djelatnicima zabranile korištenje tih siteova kako se ne bi gubila učinkovitost na poslu.