OPASNO STANJE

Stres djeluje na srce jednako kao i cigarete

19.12.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Znanstvenici su izračunali da je utjecaj stresa na vaše srce jednak štetnom utjecaju najmanje pet cigareta dnevno te da su osobe pod stalnim stresom izložene većem riziku od srčanog udara i prerane smrti

Jeste li pod stresom? Ako je tako, vaše šanse da ranije umrete znatno su veće, tvrdi nova studija čiji rezultati pokazuju da su osobe koje su patile od tjeskobe i stresa bile pod 27 posto većom vjerojatnošću dadožive srčani udar. Zaključak je to studije provedene na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Columbia i objavljene u časopisu American Journal of Cardiology, piše Daily Mail.

Znanstvenici su analizirali šest prethodnih studija u kojima su pacijenti ispitani kako percipiraju stres. Neka od pitanja su glasila: koliko osjećate da ste jako pod stresom i koliko ste često pod stresom. Skupine su podijeljene u one s visokim i niskim bodovima stresa, a zatim su svi ispitanici praćeni sljedećih 14 godina s posebnim naglaskom na broju srčanih udara.

Osobe koje su bile najviše pod stresom imale su 27 posto veću vjerojatnost da dožive srčani udar. Utjecaj stresa je tako jak da ga znanstvenici uspoređuju s pušenjem više od pet cigareta dnevno. To je također usporedivo s 2,8 mmol/l rastom LDL kolesterola i 2,7/1,4 mmHg povećanjem krvnog tlaka.

Zaklada British Heart Foundation kaže kako bi ljudi koji su ionako pod rizikom oboljenja od bolesti srca ili od toga već pate trebali razinu LDL kolesterola držati ispod 2 mmol/l. Razina od 2,8 mmol/l je dvostruko više od preporučene razine kolesterola za srčane bolesnike i one koji su pretrpjeli moždani udar. Zdrava razina krvnog tlaka trebala bi biti ispod 140/90 mmHg.

LDL kolesterol smatra se osobitim rizikom za bolesti srca koje mogu dovesti do srčanog udara, budući da 'loš' kolesterol doprinosi sužavanju arterija koje opskrbljuju krv do srca te aterosklerozi. Visoki krvni tlak stavlja srce pod opterećenje, a smatra se da je odgovoran za 50 posto slučajeva svih srčanih i moždanih udara.

Znanstvenici su u analizi pokušati definirati vezu između stresa i bolesti srca. Otkrili su da je dob važan čimbenik, dok spol ne igra bitnu ulogu.