PRAVI KRIVCI

Što učiniti kad seks postane rutina?

06.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Često se pitamo kamo nestaje žar i strast te početna 'zaluđenost' koju smo iskusili upoznavši partnera? Požuda i seksualna želja gube na intenzitetu te seks može postati rutinska stvar u braku ili dugoj vezi

Za to nije odgovorno vrijeme, već naš odnos prema partneru, strasti i vlastitoj seksualnosti, piše portal Insideout.hr.

Dnevna rutina i obaveze 'zauzimaju prostor' za strast

Događa li vam se često da kad otputujete nekamo s partnerom, maknete se iz dnevne rutine, odete na godišnji odmor, odjednom se ponovno rasplamsaju strasti među vama? Takav scenarij je vrlo vjerojatan upravo iz razloga što u svakodnevnom životu prepunom obaveza često nismo u kontaktu sa sobom, svojim tijelom, emocijama i svojom seksualnom željom. Partnera doživljavamo kao osobu koja nam pruža podršku, pomaže u dnevnim obavezama, zajedno s nama ide kroz život te ga često zaboravimo zaista gledati i vidjeti.

Kad ste se zadnji puta zagledali u svog partnera i primijetili njegovu privlačnost, osjetili strast koja vas vuče k njemu? Nije da strast sama od sebe nestaje, već prestajemo na nju obraćati pozornost, prestajemo sebe doživljavati kao seksualne, strastvene osobe. Kad počnete opet primjećivati slatku rupicu na bradi kad se vaš partner smije ili toplinu i zamamnost pogleda, osjetit ćete u sebi onaj početni žar.

Smatrate li se poželjnima?

Ne možemo njegovati strast i seksualnost ako se smatramo nepoželjnima. Ideja da smo seksualno poželjni nije nužno vezana za naš fizički izgled, već za razinu libida, odnosno energije koju imamo u sebi. Kad se u svom tijelu osjećamo dobro, u kontaktu smo sa svim dijelovima svog tijela i imamo puno energije i snage, lako možemo pobuditi strast u odnosu. No često uopće nismo u kontaktu s tijelom i ne prepoznajemo seksualnu želju čak i kad se ona spontano javlja. Kako bismo se opet osjećali poželjnima i rasplamsali svoju unutarnju 'vatru', potrebno je vratiti kontakt s tijelom, osjetiti svoje prirodne potrebe. Pomaže i kad nam partner daje do znanja da smo mu poželjni te za to nisu potrebne riječi.

Pomaže i kad nam partner daje do znanja da smo mu poželjni

Dovoljno je da se međusobno gledamo s iskrom i žarom u očima. Ako nam je i na pojavnom aspektu potrebno da budemo seksi kako bismo se osjećali poželjnima, postoje razni načini kako se možemo obući, ponašati i igrati uloge s našim partnerom kako bismo dodatno naglasili svoje atribute i seksualnost.

Izađite izvan okvira

Efekt iznenađenja izvrsno potiče strast jer nas dovodi u spontano, neplanirano stanje. Iznenadite svog partnera nečim što voli, a možete to raditi zajedno. Igrajte se zavođenja, snubljenja. Nije moguće imati strast u odnosu kad svaki dan od 21 do 22 sata imate slobodno vrijeme za seksualni odnos. Tada to postaje rutina. Da, moguće je da je to vaša realnost, no možete se već od jutra ili kasnog popodneva dopisivati ili razgovarati na telefon izmjenjujući misli i poruke koje vas uzbuđuju. Pričajte si fantazije, ispunjavajte si fantazije. Nema ništa loše u tome da izgarate od želje za svojim partnerom dok ste na poslu i jedva čekate dolazak kući. Naravno, ne kada imate sastanak s glavnim direktorom i ne svaki dan, ali izlaženje izvan uobičajenih okvira ponašanja itekako rasplamsava strasti.

Važno je vratiti se sebi i svom tijelu, svojim potrebama i željama te to uskladiti s partnerom. Komunikacija na temu seksa treba biti otvorena i iskrena te trebate tražiti i poticati partnera da istražuje ono što volite i želite. Jer s kime ćete otvoreno pričati o svojoj seksualnosti ako ne sa svojim partnerom?

Tekst je preuzet s portala za primijenjenu psihologiju InsideOut.hr