HRANITE KOŽU ZIMI

Što trebate jesti da biste imali čist i blistav ten?

03.01.2013 u 08:49

Bionic
Reading

Hladno zimsko vrijeme, nedostatak Sunčeve svjetlosti i dehidracija zbog centralnog grijanja mogu opustošiti vašu kožu. Imate li osjećaj da vam je ljetni sjaj kože u stalnom stanju hibernacije, ne očajavajte. Pripremili smo vam kuharicu za savršenu kožu

'Dobra vijest glasi da pravom hranom možete uočiti promjene na svojoj koži u samo tri tjedna', kaže britanski nutricionist Dale Pinnock, autor knjige 'Kuharica za čistu kožu'.


Evo recepata za blistavi zimski ten.

Zimski problem: Suha koža sklona ekcemima
'Jedite masniju ribu jer je puna esencijalnih masnih kiselina koje smanjuju gubitak vlage u koži, pa ćete tako pomoći hidrataciji kože', kaže Dale. Tako ćete zaštititi svoje lice od zimskih vjetrova i dehidratacije kao posljedice centralnog grijanja. Losos i skuše također imaju protuupalna svojstva, pa će vaša koža manje reagirati ekcemima.

Zimski problem: Umoran ten bez sjaja
Vitamin E je vrhunski sastojak u kremama za kožu, ali hrana je najbolji način da ga unesete. 'Žuto i narančasto voće i povrće, kao što su mrkva, slatki krumpir, mango i paprike sadrže karotenoide, antioksidanse koji hrane slojeve kože ispod površine', kaže Dale. 'Za najbolje rezultate pojedite dvije porcije dnevno.'

Trebali biste svojoj koži pomoći i borovnicama, kupinama, crnim grožđem, pa čak i čašom crnog vina jer se u tim namirnicama nalaze antocijani, pigmenti koji jačaju kolagenska vlakna, što u konačnici rezultira čvršćom, zdravijom i blistavijom kožom.

Koristan je i vitamin D koji u najvećoj mjeri dobivamo izlaganjem Sunčevoj svjetlosti, no kako su sada dani kraći, većina ljudi pati od niže razine vitamina D od normalne. Rezultat je i umor koji se odmah odražava na našoj koži.



Tamnozeleno povrće, posebno brokula, saveznik je u borbi protiv ispucale kože
Zimski problem: Blijeda i tanka koža
Zimi možete imati osjećaj da vam se koža stanjila, kaže Dale i savjetuje uzimanje namirnica bogatih selenom, primjerice brazilske oraščiće. Selen je antioksidans koji daje mladenačku elastičnost i smanjuje oštećenja od sunca.

Ako ste alergični na orahe, dozu selena dobit ćete iz puretine, nemasne govedine, piletine ili jaja.

Zimski problem: Ispucala koža
Povećajte dozu vitamina B koji pomaže da se koža obnovi. Smeđa riža i tamnozeleno povrće, posebno brokula i kelj, bogati su vitaminima B. Dodajte tamnozeleno povrće za ručak ili večeru svaki dan, pa će vas vaša koža nagraditi.

Zimski problem: Akne
Smanjite unos šećera jer on potiče rad lojnih žlijezda. Slastice stimuliraju proizvodnju muških hormona, što može uzrokovati akne u žena, veli Dale. Također, šećer uništava kolagen. Pomiješajte jednu veliku šaku borovnica, polovicu manga i polovicu avokada i vaša će koža dobiti vitamin E, piše Daily Mail.