NIMALO UGODNE POJAVE

Što sve ženama izaziva probleme 'tamo dolje'?

12.06.2013 u 09:34

Bionic
Reading

Miomi, ciste, polipi, HPV... Žene se danas susreću s čitavim nizom problema na reproduktivnim organima

Danas gotovo da ni nema žene koja nema nekih ginekoloških problema. Nitko ne zna što je točno tomu uzrok, ali nagađa se da je dobrim dijelom za to odgovorna nezdrava prehrana, odnosno općenito nezdrav životni stil, ali i česta izloženost stresu. Nisu, nažalost, rijetke ni ozbiljne bolesti ženskih reproduktivnih organa poput karcinoma. Ovdje ćemo se zadržati na onim – uvjetno rečeno – manje ozbiljnim stanjima koja pogađaju sve veći broj žena u različitoj dobi.

Ciste na jajnicima

Ovo je najčešći problem s kojim se suočavaju žene najrazličitije dobi. Ciste se mogu javiti u pubertetu, ali i u kasnijoj životnoj dobi, odnosno prije menopauze. Riječ je o tvorevinama koje su ispunjene tekućinom, a rezultat su hormonalne neravnoteže u tijelu. Može se javiti jedna cista, ali i više njih pa govorimo o policističnim jajnicima koji nastaju zbog povećane razine muških hormona. Ciste najčešće ne izazivaju nikakve simptome pa žena ni ne zna da ih ima dok ne dođe na pregled. U slučaju velikih cisti, može se javiti bol i neugoda u donjem dijelu trbuha i leđa. Ciste najčešće odlaze same od sebe, a katkada je potrebna liječnička pomoć i terapija lijekovima. Velike ciste se uklanjaju operacijom. Iako u suštini nisu opasne, ciste mogu izazvati probleme sa začećem, ali i neke druge tegobe pa je najbolje posavjetovati se s ginekologom.

Miomi
Statistike pokazuju da miome ima oko 80 posto žena, a javljaju se u dobi od sredine tridesetih pa do razdoblja menopauze. Katkada se mogu javiti i u dvadesetima. Miomi su dobroćudni tumori koji gotovo da ne izazivaju nikakve simptome pa ih se najčešće otkriva na rutinskom pregledu. Kad su veći, mogu uzrokovati jaka menstrualna krvarenja, neugodu i bol u trbuhu, pojačani nagon za mokrenjem i bolan spolni odnos. Nerijetko izazivaju i probleme s trudnoćom, odnosno sprečavaju začeće. Miomi nastaju na različitim mjestima i dijelovima maternice. Nije točno poznato što ih uzrokuje, ali zna se da je njihov rast potaknut hormonom estrogenom. Miomi se najčešće moraju uklanjati, i to laparoskopski ili klasičnom operacijom. Rješavaju se i hormonskom terapijom, a neke žene posežu i za alternativnim načinima poput promjene prehrane ili homeopatskih terapija.

Polipi na maternici

Polipi su izrasline unutar maternice koji su najčešće dobroćudni, ali neki mogu biti i kancerogeni. Veličina im varira od nekoliko milimetara pa sve do nekoliko centimetara. Može se javiti jedan polip ili više njih, a najčešće se javljaju kod žena u klimakteriju, no u posljednje vrijeme bilježi se i pojava polipa kod mlađih žena. Simptomi koji ukazuju na polipe su neredovita i obilna krvarenja koja se znaju javiti i usred ciklusa. Budući da mogu izazvati neplodnost, potrebno ih je liječiti. Katkada znaju otići s menstruacijom, ali u većini slučajeva potrebna je liječnička intervencija u obliku lijekova, kiretaže ili kirurškog uklanjanja.



Endometrioza

Endometrioza je stanje koje se odnosi na rast tkiva endometrija (unutarnjeg sloja maternice) izvan endometrija i miometrija maternice. Takvo stanje podrazumijeva rast sluznice maternice na jajovodima, jajnicima i potrbušnici, ali i krvarenje koje ostaje u trbušnoj šupljini pa izaziva upalne procese. Žene koje imaju endometriozu obično osjećaju jake bolove u trbuhu, imaju bolne spolne odnose, a nerijetko se javlja i neplodnost. No ovi simptomi nisu pravilo jer neke žene zapravo ne osjećaju nikakvu neugodu pa se stanje otkriva tijekom redovnog pregleda. Endometrioza se rješava hormonalnom terapijom, ali kod težih slučajeva obavljaju se i operativni zahvati.

HPV
Statistike pokazuju da više od 80 posto žena i muškaraca dolazi u doticaj s HPV-om - humanim papiloma virusom. HPV se prenosi spolnim odnosom bez zaštite, a neka istraživanja pokazuju da njegovu pojavu 'pospješuje' rano upuštanje u seksualne odnose. Taj je virus posebno opasan je može uzrokovati karcinom vrata maternice, ali nije jedini uzročnik. HPV najčešće ne prate nikakvi simptomi pa žena ni ne zna da ga ima dok ne ode na pregled. U velikom broju slučajeva tijelo se samo izbori te ukloni virus, ali katkada je potrebna i liječnička intervencija. Preporučuje se i preventivno cijepljenje, ali i zdraviji životni stil kojemu je cilj osnaživanje imuniteta.

Gljivične i bakterijske infekcije
Najčešći uzročnik gljivičnih infekcija je Candida albicans. Ona nije nešto što dolazi izvana već je stalno prisutna u ženskom tijelu, ali ako dođe do poremećaja u rodnici, namnoži se i izaziva probleme. Simptomi Candide su svrab, peckanje, crvenilo spolovila, pa čak i neugodna bol. Kad se to pojavi važno je posjetiti ginekologa i pridržavati se terapije kako se problem ne bi pogoršao. Liječenje će biti potrebno i partneru koji također može osjećati slične simptome. U pogledu bakterijskih infekcija, najčešće se javljaju problemi s klamidijom. Ona se prenosi spolnim odnosima, a poznati su i slučajevi zaražene novorođenčadi ako je zaražena majka. Klamidija je posebno opasna jer može uzrokovati neplodnost, a mnoge žene ni ne znaju da je imaju jer se ne javljaju simptomi. Ako se jave, onda se očituju kao problemi na jajnicima, maternici i zdjelici. Moguća je i visoka temperatura te slabost i mučnina. Klamidija se liječi antibioticima koje mora uzimati i partner.