VELIKA KUŠNJA

Što kad se posvađaš s frendicom?

09.09.2009 u 09:18

Bionic
Reading

Svako prijateljstvo kad-tad zapadne u kriznu situaciju pa iako ti se činilo da se ti i tvoja najbolja prijateljica s kojom dijeliš sve nikad ne bi posvađale, to se ipak dogodilo

Pale su i ružne riječi u nastupu bijesa, a najgore od svega je što si svjesna da se tvoja najbolja frendica s punim pravom ljuti na tebe.

Uradila si nešto loše i u pitanje si dovela vaše prijateljstvo, zbog čega se užasno osjećaš. Naravno, nakon burne svađe i svega izgovorenog, najradije bi izbrisala taj nemili incident, no to je, naravno, nemoguće. Stoga već počinješ grozničavo smišljati plan mirenja u nadi da nije sve izgubljeno. Što napraviti ako se nađeš u takvoj situaciji?

Iako ti je zbog svega toga mučno, predlažemo da nikako ne odgađaš razgovor s frendicom. Slažemo se da ti je totalni neugodnjak, no ako budeš predugo oklijevala, prijateljica može pomisliti da ti nije stalo i da se ne kaješ zbog tog fajta.

Ne trebamo previše objašnjavati da, premda si bijesna i padaš u napast da žestoko izogovaraš svoju najbolju prijateljicu, to nije nimalo pametan potez.

Osim što ćeš tako izdati njezino povjerenje, nećeš zablistati ni u očima drugih prijateljica. OK, mnogima će možda biti fora čuti novi trač, ali nitko ne voli biti s nekim tko nakon što mu se netko zamjeri jedva dočeka iznijeti prljavo rublje u javnost.

Premda ti se možda čini da ne bi bilo loše potražiti savjet neke treće osobe, ako nije riječ o prijatelju ili prijateljici od velikog povjerenja, predlažemo ti da dobro odvagneš taj potez.

Nije isključeno da tvoj nedobronamjerni savjetnik sočno začini cijelu priču pa do tvoje prijateljice dođu neke nimalo lijepe stvari te da se  potpuno blokira daljnji nastavak mirovnih pregovora.

S druge strane, ako je tvoja prijateljica toliko bijesna da ne želi razgovor, nije loše zatražiti pomoć posrednika, naravno, osobe u koje obje imate povjerenja.

Kad se već nađete i započnete razgovor, upotrijebi sve svoje diplomatske vještine i nikako nemoj inicirati verbalni napad.Iako si možda u pravu i misliš da ona nije trebala reći to što je rekla, zbog dobrobiti vašeg prijateljstva savjetujemo ti da pokažeš dobru volju te da kad se nađete ne započinješ svađu.

Ako ti je pak još uvijek neugodno i teško naći se licem u lice s njom i razgovarati o svemu, predlažemo da joj pismeno izložiš sve što te muči. Najbolja varijanta je rukom napisano pismo, jer osim što ćeš na papiru uspjeti objasniti i iznijeti sve što te muči, to će pokazati da ti je stalo do vašeg prijateljstva.

Međutim, ako tvoja prijateljica odbija sve prijedloge i pokušaje da se nađete, preostaje ti samo da je pustiš da se malo ohladi. Kad njezina ljutnja popusti, vjeruj nam, bit će joj puno lakše upustiti se u razgovor o svemu.

Ne zaboravi da je prijateljstvo poput nježne biljke koju treba njegovati, a naši bi životi bez prijatelja bili prazni.