PROVJERITE SAMI

Što je kod vagine normalno, a što nije?

07.06.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Različiti čimbenici mogu utjecati na zdravlje vagine, a ako ih prepoznate, možete na vrijeme djelovati

Vaginalno zdravlje važan je dio cjelokupnog ženskog zdravlja. Problemi s vaginom mogu utjecati na plodnost, želju za seksom i sposobnost postizanja orgazma. Vaginalni problemi mogu utjecati i na druga područja života žene – od veza, posla i stresa pa sve do samopouzdanja. Ako znate prepoznati znakove i simptome vaginalnih problema, možete puno toga učiniti i sami sebi pomoći.

Što sve utječe na zdravlje vagine?

Vagina je zatvoreni mišićni kanal koji se proteže od vulve - izvan ženskog genitalnog područja – pa do vrata maternice (cerviksa). Različiti čimbenici mogu utjecati na zdravlje vagine.

Seks bez zaštite
Opće je poznato da žena može dobiti čitav niz bolesti ako prakticira seks bez zaštite, posebno s različitim partnerima.
Agresivan seks
Previše strastven seks koji prelazi u agresiju također može narušiti zdravlje žene i izazvati vaginalnu traumu.
Određena zdravstvena stanja
Neke bolesti poput dijabetesa i određenih autoimunih bolesti znaju izazvati vaginalnu suhoću.
Lijekovi i sredstva za higijenu
Različiti lijekovi poput antibiotika remete ravnotežu vaginalne flore i uzrokuju infekcije. To znaju uzrokovati i sredstva za higijenu poput gelova za tuširanje.
Proizvodi za sprečavanje trudnoće
Kontracepcijske pilule, dijafragma i drugi proizvodi kojima se sprečava trudnoća mogu uzrokovati iritaciju vagine i dovesti do ozbiljnijih poteškoća.
Trudnoća i rođenje djeteta
Tijekom trudnoće pojačava se vaginalni iscjedak, a nastavlja se i tijekom te nakon porođaja. Katkada ta sluz zna iritirati ranu od poroda pa može doći do problema. Usto i sam porod može utjecati na zdravlje mišića vagine.
Psihološki problemi
Anksioznost i depresija pridonose promjenama u vagini te mogu izazvati suhoću i slabljenje libida. To također izazivaju i razne životne traume koje posljedično mogu rezultirati i bolnim seksom.
Starenje
Vagina s godinama gubi na elastičnosti, posebno nakon menopauze.
Razina hormona
Promjene hormona u tijelu snažno utječu na funkcioniranje vagine. Primjerice, ako tijelo proizvodi premalo estrogena, može doći do atrofije vagine. Ako je previše estrogena, javljaju se ciste i miomi na jajnicima, odnosno maternici, što se odražava i na vaginu.

Koji su najčešći problemi s vaginom?

Stanja koja najsnažnije utječu na vaginu su razni seksualni problemi poput boli tijekom intimnog odnosa, zatim infekcije koje su prenesene putem seksa poput herpesa ili gljivica te vaginitis – infekcija koja remeti hormonsku ravnotežu vagine i izaziva upalu.

Ako primjećujete bilo koji simptom od navedenih, svakako se obratite ginekologu. Vagina je vrlo osjetljiva i ne smijete je pokušavati sami liječiti. Katkada se može činiti da ste uspjeli, ali zapravo se bolest samo pritajila i dugoročno može izazvati puno opasnije posljedice. Liječnik će znati što treba činiti i na vrijeme riješiti vaš problem.