SAMO JEDNU STVAR

Što Hrvati žele u 2014. godini?

30.12.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Ustaljena navika prilikom ulaska u novu godinu je da svojim najdražima i sebi zaželimo nešto što će sljedeću godinu učiniti još boljom u odnosu na onu koju ostaje za nama, a evo što Hrvati žele u 2014. godini

Između nekoliko ponuđenih želja – bezbrižnost, ljubav, novac, nova iskustva, sigurnost, sreća, uspjeh, zdravlje - 81% Hrvata odabralo je zdravlje kao onu koja im je najvažnija. Sreća, sigurnost i ljubav također su pronašle svoje mjesto među željama koje građani vide važnima.

U situaciji kada je, od ponuđenih, bilo potrebno odabrati one želje koje su najmanje važne, građani navode nova iskustva (34%), novac (26%), bezbrižnost (17%) i uspjeh (10%). Možda se čini neočekivanim da su se novac i bezbrižnost našli među najmanje važnim željama, osobito ako uzmemo u obzir gospodarsko stanje u državi, ali čini se da sve više priklanjamo onom o čemu su Rolling Stonesi pjevali još 1969. godine - da ne možemo uvijek dobiti ono što želimo, ali ako pokušamo, možda ćemo shvatiti da smo dobili ono što nam je potrebno ('You can't always get what you want, but if you try sometime, yeah, you just might find you get what you need!').

Obzirom na očekivanja od 2014. godine, prema kojima 45% Hrvata smatra da će živjeti isto kao i u 2013, a 34% ih smatra da će im uvjeti života biti donekle ili značajno lošiji, čeka nas još jedna godina puna izazova.

Podaci su rezultat istraživanja provedenog od strane agencije Prizma CPI na nacionalno reprezentativnom uzorku (prema regijama, veličini naselja, spolu, dobi i obrazovanju) od 1014 ispitanika starijih od 16 godina.