KORISNO ŠTIVO

Stigao nam je 'Povijesni rječnik hrvatskog kulinarstva'

14.07.2015 u 09:00

Bionic
Reading

Institut za etnologiju i folkloristiku objavio je prvi svezak knjige 'Povijesni rječnik hrvatskog kulinarstva', publikaciju koja sadrži rječničku građu vezanu uz sve aspekte kulinarstva - namirnice, odnosno biljke i životinje koje su se koristile ili se koriste u ljudskoj prehrani, kuharske postupke, pribor i jela hrvatske kuhinje, kao i ona koja su se udomaćila ili su pak prisutna u današnjoj hrvatskoj kuhinji

UNESCO-va konvencija o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izražaja podržava potrebu za isticanjem lokalnih identiteta i autentičnosti, a upravo je 'Povijesni rječnik hrvatskog kulinarstva' dio spomenute aktivnosti.

'Povijesni rječnik hrvatskog kulinarstva' nastajao je od 2007. godine u sklopu znanstvenog projekta Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba 'Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20 i početka 21. stoljeća'. Ovaj, prvi svezak donosi leksičku građu od slova A do slova M te uključuje 8 393 rječničkih natuknica. Iako je početkom projekta očekivani opseg rječnika pretpostavljao 10.000 natuknica u dva sveska (A-M, N-Ž), građa samog prvog sveska nadmašuje početne planove.

Kako stoji u samom opisu izdanja, ‘korištenje ovog rječniku neće vas nužno odvesti u beskonačnost, ali sigurno hoće u neko novo iskustvo kušanja i pripremanja hrane te utažiti akademsku, stručnu, profesionalnu, svakodnevnu žeđ za znanjem o hrvatskom kulinarstvu’.

Autorica rječnika je Jelena Ivanišević, a nakladnik je Institut za etnologiju i folkloristiku preko kojeg možete i nabaviti 'Povijesni rječnik hrvatskog kulinarstva'.