GASTRO DANI

Srdela je IN u Rijeci

02.05.2011 u 16:42

Bionic
Reading

Turistička zajednica Grada Rijeke predstavila je danas četverodnevnu gastro manifestaciju pod nazivom Srdela je IN, tijekom koje će se srdele u Rijeci moći jesti po promotivnim cijenama, a od vrsnih stručnjaka besplatno saznati sve o toj plavoj ribi

Cilj manifestacije je očuvanje tradicije mediteranske prehrane u nas, a koja se preporučuje diljem svijeta. Dok se u svijetu srdela naziva kraljicom mora i uvrštava u jelovnike renomiranih restorana, u Hrvatskoj je nepravedno podcijenjena, zbog česte zablude da je cijena namirnice jamstvo njezine kvalitete.

Mnogi prema srdeli imaju i neutemeljen otpor zbog visokog udjela masnoće, iako je riječ uglavnom u nezasićenim masnim kiselinama, neophodnim za održavanje zdravlja jer ih ljudski organizam ne može sam stvoriti.

Stoga, da bi potaknuli vraćanje ove nutritivno bogate i jeftine namirnice u jelovnike naših domaćinstava i restorana, u ovo doba godine i najkvalitetnije, tijekom manifestacije, koja starta u srijedu 4. svibnja degustacijom srdela na štandovima na Korzu, niz ugostiteljskih objekata će do subote 7. svibnja, po promotivnim cijenama, nuditi razna jela sa srdelama, pripremljena na poznate, nove, ali i zaboravljene načine.

Srdele na žaru nudit će se, primjerice, u Konobi Feral za samo 14 kuna, složenac od srdela, krumpira i rajčica + miješana salata u Konobi Blato za 25 kuna, a za 28 kuna moći će se uživati u raznolikim jelima od srdele u Mexican cantini Bodega i Gric & Gucu. Srdele će biti na jelovnicima restorana i u riječkim hotelima Continental i Best Westren Jadran, gdje će se, između ostalog, naći šurlice prelivene umakom od srdela + čaša vina za 30 kuna ili odrezak od tune u umaku od srdela i kapara za 60 kuna.

Osim primamljivih ponuda jela, tijekom manifestacije će se se u maritimnom ugođaju restorana Arca Fiumana na istoimenom brodu privezanom u riječkoj luci, štošta moći naučiti o plavoj ribi, maslinovom ulju i vinu, a za strastvene ribolovce, profesionalne kuhare, ali i one ambiciozne amaterske, namijenjena je i radionica soljenja srdela.

Predavanja će u srijedu, četvrtak i petak s početkom u 18 sati redom držati Ivan Franolić o srdeli i soli, Sanja Vidaček o srdeli i plavoj ribi te Ivana Radić o srdeli i maslinovom ulju, dok će u subotu u 14 sati o srdeli i vinu govoriti sommelier Branko Muždeka.