ZASLADITE DAN

Spremno za pečenje dok kažeš keks: Brzi kolač od jagoda s kremastim punjenjem koji će vas oduševiti

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 02.05.2020 10:53
  • Objavljeno 02.05.2020 u 10:53
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Olga Kriger / Alamy / Alamy / Profimedia

Sezona jagoda je i službeno počela, pa ne bi bilo loše da ovih dana sebi i svojim ukućanima zasladite dan slasnim i mirisnim kolačem s jagodama u glavnoj ulozi. Danas vam donosimo super brzi kolač s jagodama, idealan za tople dane koji slijede

Kremasti kolač s jagodama iznutra krije pravo iznenađenje i pruža erupciju okusa u ustima. Ako volite jagode, s ovim kolačem ne možete pogriješiti. Priprema je vrlo jednostavna. Kada se svi sastojci sjedine, smjesu ubacite u pleh za pečenje i pecite dok ne dobije smeđu nijansu. Kolač je toliko ukusan da će teško potrajati duže od dana u vašem hladnjaku.

Sastojci

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 140 g šećera
  • 460 g brašna
  • 180 ml mlijeka
  • 140 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Za kremu:

  • 80 g gustina
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 600 ml mlijeka
  • 350 g jagoda

Trebat će vam i šećer u prahu za posuti po kolaču na samom kraju te nekoliko jagoda za dekoraciju.

Priprema

1. Započnite s pripremom kreme. U lonac ulijte 300 ml mlijeka, a u drugih 300 ml dodaje u plastičnu posudu. U lonac s mlijekom dodajte gustin i dobro sve promiješajte. Dodajte vanilin šećer, 100 g šećera i jaje te ponovno sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte ostatak mlijeka i prebacite lonac na štednjak.

2. Miješajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Pustite je sa strane da se ohladi.

3. Dok se krema hladi bacite se na pripremu biskvita. Mikserom izmutite jaja i dodajte šećer te miksajte dok ne postane lagano pjenasto.

4. Potom dodajte pola brašna, pola količine mlijeka i pola količine ulja te miksajte na prvoj brzini. Dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo, ostatak mlijeka i ostatak ulja. Nastavite miksati na prvoj brzini.

5. U tijesto dodajte jagode i promiješajte špatulom.

6. Kalup za pečenje (32 x 22) obložite papirom za pečenje. Dodajte smjesu i poravnajte.

7. U plastičnu vrećicu žlicom prebacite ohlađenu kremu. Odrežite vrh vrećice (možete upotrijebiti i špricu ukoliko je imate) te nanesite kremu na vrh smjese, radeći deblje crte po dijagonali. To nije pisano pravilo. Kremu možete nanijeti i nasumično ili kako god vam padne na pamet.

8. Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva otprilike 45 minuta. Čačkalicom probodite biskvit kako biste bili sigurni da je pečen.

9. Kolač pustite da se ohladi. Prije posluživanja posipajte ga sa šećerom u prahu i ukrasite jagodama.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Alena Dvorakova / Panthermedia / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!