SAVJET STRUČNJAKA

Sladoled treba jesti samo ljeti i to tijekom dana

Bionic
Reading

Točni zapisi kada se prvi sladoled pojavio ne postoje, no pretpostavka je da su se neki njegovi oblici počeli pripremati još u 2. st. pr.n.e. Poznato je da je Aleksandar Veliki uživao u ledu koji je bio začinjen medom i sokom voća, a smatra se da je i rimski car August uživao u njegovim čarima te je u ljetnim mjesecima slao vojnike da mu donesu snijeg s obližnje planine koji su morali oplemeniti svježim voćem ili voćnim sokovima

U 19. st. sladoled postaje poslastica u kojoj može uživati isključivo visoki društveni sloj, no razvoj tehnologije i novih tehnoloških procesa rezultira većom proizvodnjom sladoleda i njegovom dostupnošću preostalom stanovništvu.

Od čega se sastoji sladoled

Što je sladoled po sastavu? Na to pitanje treba odgovoriti s dvije strane, jedna je industrijska priprema sladoleda koja se nažalost sve više odmiče od 'originalnih namirnica' i koristi arome kao njihove zamjene, a druga je priprema 'prirodnih' sladoleda, odnosno sladoleda napravljenih od namirnica poput voća, mlijeka, masnoća...

Nažalost, u mnogim slastičarnicama i kupovnim sladoledima umjesto voća naći ćemo npr. aromu jagode ili pak aromu čokolade. Žalosno je što se danas mora isticati da neki sladoled sadrži 50 % voća i slično, što bi zapravo bilo normalno, a sladoled bez 'namirnica – hrane' trebao bi biti rijetkost.

Ipak, istina je takva i treba pažljivo čitati deklaracije kako u trgovinama, tako i u slastičarnama. Osobno imam nekoliko omiljenih mjesta, s određenim sladoledima na koje volim otići i liznuti tu ledenu slasticu. Dakle, može se naći, ali treba dobro potražiti!

U industrijskim sladoledima svaki sastojak odgovoran je za određeno svojstvo. Tako npr. mliječna mast osigurava bogati kremasti okus sladoleda i doprinosi pozitivnim karakteristikama koje se osjećaju kada se sladoled topi, zaslađivači se zaslužni za slatki okus sladoleda, stabilizatori daju viskoznost i kontroliraju kristalizaciju sladoleda...

Naravno da su ta sva svojstva važna, ipak prvo bi trebalo voditi računa o hranjivosti i nutritivnoj kvaliteti pa tek onda zadovoljavati sve organoleptičke karakteristike (koje također smatram jako bitnima za potpuni ugođaj jedenja sladoleda).

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.

Zašto sladoled treba jesti samo ljeti

Zanimljivo je da bi se, prema ayurvedi, sladoled trebao jesti samo ljeti i to tijekom dana, kada je vruće i ne pada kiša. Sladoled usporava probavu, hladi tijelo, i ako je mliječni, može utjecati na nakupljanje sluzi, a kod osjetljivih osoba na probleme s dišnim putevima, posebno sinusima. Velika količina sluzi u probavnom traktu može biti izvrstan medij za rast nepoželjnih mikroorganizama. Sladoled ako je napravljen od mlijeka, ne bi trebao sadržavati voće. Tako kada savjetujem svoje klijente – obožavatelje sladoleda, uz mliječni sladoled biram orašaste plodove, kako prah i sl. Ako je baza voće, preporučuje se koristiti mlijeko riže ili neko drugo biljno mlijeko.

U ljetnim mjesecima sladoled će postati omiljena namirnica za rashlađivanje. Osim gotovih sladoleda mi vam donosimo recept kako biste mogli sladoled pripremiti sami kod kuće i u njemu uživati kada god zaželite (preporučujem tijekom dana za vrijeme ljetnih vrućina kako biste ga mogli pravilno razgraditi).



Sladoled od limuna i kokosa

Potrebni sastojci:

¾ šalice iscijeđenog soka limuna
3 žlice naribane korice limuna (kod biranja kore agruma potrebno je imati voće iz organskog uzgoja)
4 žlice kokosova brašna
3 šalice zobenog vrhnja
4 žlice ječmenog slada
3 žlice mljevenih suncokretovih sjemenki preprženih bez ulja

Priprema

Izmiješajte zobeno vrhnje, ječmeni slad, limunovu koricu i kokos te stavite da se lagano zagrijava sve dok se sastojci ne pomiješaju.

Maknite s vatre i ostavite smjesu da odstoji oko 10-ak min.

Na tavi bez ulja prepržite suncokretove sjemenke i sameljite ih. U smjesu dodajte iscijeđeni sok limuna i sjemenke suncokreta te smjesu rastočite u male plastične posudice (poput onih od jogurta ili manje) te u njih zabodite drvene štapiće i stavite da se zamrzne.